Mengkira

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Mengkira
Martes flavigula Dresden.jpg
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Subkeluarga:
Genus:
Pinel, 1792
Spesies:
M. flavigula
Nama binomial
Martes flavigula
Boddaert, 1785
Subspesies

M. f. flavigula (Boddaert, 1785)
M. f. chrysospila (Pocock, 1936), Taiwan
M. f. robinsoni , Java

Yellow-throated Marten area.png
Taburan Mengkira

Mengkira (bahasa Inggeris: Yellow-throated Marten) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Martes flavigula. [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Mengkira boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Mengkira adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Mengkira adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Mengkira terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Mengkira berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Mengkira akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Mengkira merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Gallery[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Abramov, A., Timmins, R.J., Roberton, S., Long, B., Than Zaw, Duckworth, J.W. (2008). Martes flavigula. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 21 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern
  2. ^ Protection of Wild Life Act 1972
    LAWS OF MALAYSIA<br<Act 76