Metro Barcelona

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Metro Barcelona
L2 9000.PNG
Umum
LokasiBarcelona, Catalonia
Jenis transitTransit aliran
Jumlah laluan/aliran11
Jumlah stesen166 (List)[petikan diperlukan]
Operasi
Mula beroperasi1924
PengendaliTransports Metropolitans de Barcelona dan Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya
Teknikal
Panjang sistem125 km (77.7 bt)[1][2]
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Can Peixauet.
Plaça de Catalunya station (L1)
Universitat station (L1)
Stesen Gavarra (L5)
Mesin jual tiket, sistem Sants Estació.

Metro Barcelona (Bahasa Catalan dan Bahasa Sepanyol: Metro de Barcelona, Catalan: [ˈmɛtɾu ðə βərsəˈɫonə], Sebutan Sepanyol: [ˈmetɾo ðe βarθeˈlona]), sebahagian dari sistem pengangkutan awam Barcelona, Catalonia, adalah suatu rangkaian luas kereta api elektrik yang berjalan bawah tanah di pusat Barcelona dan di atas tanah ke dalam subbandar bandar. Sejak September 20, 2011, sistem Metro Barcelona terdiri dari 11 laluan dengan 166 stesen dan 125 km dalam jumlah. Pada tahun 2002 ATM mengumumkan bahawa dua baris tambahan akan dibina dalam masa terdekat, L12 dan L13.[3] Telah ada 3 laluan tidak berpemandu sejak 2009: Laluan 11, Laluan 9 dan Laluan 10, mengikut susuan kronologi.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Metro Barcelona diasaskan pada 1924 dengan pembinaan Gran Metro antara Lesseps dan Plaça de Catalunya, sebahagian dari Laluan 3 moden. Dua tahun kemudian Metro Transversal (kini sebahagian dari Laluan 1) telah dibina antara Plaça de Catalunya dan la Bordeta untuk memautkan ke pusat bandar dengan Plaça d'Espanya dan Montjuïc, tapak 1929 Universal Exhibition.

hari ini rangkain ini terdiri dari sepuluh laluan diurusi oleh 2 pengendali yang berlainan: Pengangkutan metropolitan de Barcelona (TMB), yang menguruskan talian utama bawah tanah; dan Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC, atau Keretapi Kerajaan Catalonia), yang menguruskan 3 bersepadu garisan penumpang ke dalam lanjutan kawasan metropolitan. Tambang disepadukan ke dalam Autoritat del Pengangkutan Metropolità, seluruh sistem bandar yang juga termasuk bas tempatan dan serantau dan beberapa keretapi serantau perkhidmatan. 98% daripada landasan keretapi bawah tanah.

Susun Atur[sunting | sunting sumber]

Peta berkod warna skematik rangkaian Metro Barcelona.
Network map

Rangkaian metro yang betul, yang dikendalikan oleh TMB, terdiri daripada lapan baris, bernombor L1 L5 dan L9 L11, dan dibezakan pada peta rangkaian oleh warna-warna yang berbeza. Laluan FGC bernombor L6, L7 dan L8. Tiada Metro Barcelona mempunyai nama mereka sendiri tetapi secara umumnya dirujuk oleh warna atau dengan bilangan dan nama-nama istilah mereka. Funicular de Montjuic, sebuah funikular keretapi, tambang bersepadu dan disenaraikan di peta sebagai sebahagian daripada rangkaian metro, disambung terus ke metro stesen di Paral•lel. Laluan-laluan berjalan seperti berikut:

Nombor Laluan Termini Pengendali Panjang Semasa Panjang Diluluskan Stesen Semasa Stesen Diluluskan Tahun Pembukaan
Metro Barcelona laluan 1L1 barcelona.svg
Hospital de BellvitgeFondo TMB 20.700 km 29.758 km 29 38 1929
Metro Barcelona laluan 2L2 barcelona.svg
Paral•lelBadalona Pompeu Fabra TMB 13.700 km 18.466 km 18 34 1959
Metro Barcelona laluan 3L3 barcelona.svg
Zona UniversitàriaTrinitat Nova TMB 18.400 km 20.024 km 26 36 1924
Metro Barcelona laluan 4L4 barcelona.svg
Trinitat NovaLa Pau TMB 16.700 km 18.916 km 22 26 1926
Metro Barcelona laluan 5L5 barcelona.svg
Cornellà CentreVall d'Hebron TMB 18.900 km 19.168 km 26 27 1959
Metro Barcelona laluan 6L6 barcelona.svg
Pl. CatalunyaReina Elisenda FGC 5.384 km 8.198 km 9 12 1863
Metro Barcelona laluan 7L7 barcelona.svg
Pl. CatalunyaAv. Tibidabo FGC 4.634 km 4.634 km 7 7 1954
Metro Barcelona laluan 8L8 barcelona.svg
Pl. EspanyaMolí Nou-Ciutat Cooperativa FGC 11.266 km 11.266 km 11 11 1983
Metro Barcelona laluan 9L9 barcelona.svg
La SagreraCan Zam TMB 3.9 km 47.9 km 8 52 2009
Metro Barcelona laluan 10L10 barcelona.svg
La SagreraGorg TMB 6 2010
Metro Barcelona laluan 11L11 barcelona.svg
Trinitat NovaCan Cuiàs TMB 2.109 km 5 2003
Funicular de MontjuïcFmontjuic.svg
Parc de MontjuïcParal•lel TMB 0.758 km 2 1928

Sebagai tambahan kepada mereka, keretapi Renfe dan FGC dan semakin penting Trambaix dan Trambesòs laluan dan stesen dipaparkan pada peta yang paling terkini, termasukinfo peta di stesen metro, semua dalam pelbagai satu hijau gelap.

L9 dan L10[sunting | sunting sumber]

Butir-butir kapasiti keretapi.

Kerja-kerja pembinaan sedang berlaku kini L9 / L10, yang akan berlangsung dari Badalona dan Santa Coloma de Gramenet kepada Zona Franca daerah dan El Prat Lapangan Terbang Antarabangsa. Laluan-laluan, yang berkongsi bahagian tengah antara Bon Pastor dan Torrassa (L1), akan menjadi satu laluan metro terpanjang automatik di Eropah, pada 47.8 kilometer (29.7 bt), dan akan mempunyai 55 stesen. Setakat Jun 2010, 11 stesen adalah terbuka. Projek ini telah diluluskan pada tahun 2000[4] tetapi telah dicabar oleh beberapa masalah teknikal dan seksyen mereka belum selesai analisis lagi geologi.

Laluan Dicadangkan[sunting | sunting sumber]

Laluan L12 dan L13 adalah dua tambahan dirancang kini pada rangakaian.

L12 R3[sunting | sunting sumber]

Versi projek untuk baris ini, yang telah baru-baru ini diberi nama R3 , akan menyambung beberapa majlis-majlis perbandaran kawasan bandar di Baix Llobregat, seperti Esplugues de Llobregat, Sant Joan Despí atau Sant Just Desvern, dengan lebih cekap daripada fikiran asal, membawa mereka lebih dekat kepada modal dengan mengoptimumkan sambungan dengan sistem bas, trem dan kereta api. Ia adalah yang dijadualkan siap pada tahun 2015 dengan anggaran hampir €870 juta.

L13[sunting | sunting sumber]

laluan ini akan menjadi, bersama-sama dengan L11, salah satu daripada dua baris cahaya rel bawah tanah disepadukan sepenuhnya ke dalam rangkaian. L11, tujuannya adalah untuk menyediakan akses ke kawasan berbukit kawasan metropolitan: hospital di Ruti Can dalam Badalona. Projek asal termasuk hanya tiga stesen (yang mungkin tidak menghalang pengembangan):

Laluan FGC baru[sunting | sunting sumber]

Sebuah Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) selaras bandar telah dicadangkan pada lewat 2010. Jika selesai, ia akan berlangsung dari perkembangan Poblenou baru kepada Autonomi Universiti Barcelona (UAB), dalam Cerdanyola del Valles melalui La Sagrera dan daerah Horta-Guinardó. Baris ini tidak mempunyai nombor atau nama lagi.[5][6][7]

Projek Lalu[sunting | sunting sumber]

Selain projek-projek semasa yang dinyatakan di atas, dari 1960-an dan seterusnya beberapa projek telah dikemukakan. Antara barangan tersebut ialah perkhidmatan bernombor laluan VI (berikutan angka Roman konvensyen rangkaian pada masa itu) utara dan 1980-an bagi projek lintasan laluan Avinguda Diagonal dari barat ke selatan-timur, laluan Diagonal.[8]

Kad dan penentuan harga[sunting | sunting sumber]

Di samping itu bagi tiket sehala (€2.00 setakat September 2010[9] terdapat beberapa tiket kad dan lain-lain. Semua Autoritat del Transport Metropolità (ATM) kad pengangkutan adalah sah dan boleh digunakan di Metro Barcelona. Ini adalah:

 • T10
 • T50/30-50 perjalanan yang dibuat dalam masa 30 hari berturut-turut dari penggunaan pertama
 • T Familiar (70/30)
 • T Mes
 • T Trimestre
 • T Dia
 • T Jove


Semua stesen metro tambang dalam zon 1. Tambang boleh didapati di laman ini.

Stesen[sunting | sunting sumber]

Petunjuk TMB (atas) dan FGC (bawah) di luar stesen Plaça de Catalunya.
Lif di stesen Llefià.
Llefià

Sehingga pertengahan tahun 2007, terdapat 150 stesen operasi di Metro Barcelona, yang disampaikan oleh 9 baris di dalam penggunaan semasa, yang akan meningkat hingga 209 apabila laluan L9 dan L10 akhirnya siap. Jarak purata antara stesen adalah 650 meter.

Satu majoriti besar stesen di bangunan kekurangan berkaitan rangkaian atau struktur atas tanah, dan bukannya kepada rangkaian kereta bawah tanah yang lain seperti London Underground, kebanyakannya terdiri daripada akses dengan tangga, eskalator dan kadang-kadang lif. Penunjuk metro TMB rasmi, rombus merah dengan dalam M, kekal dan tidak digunakan oleh laluan FGC, yang menggunakan logo syarikat dan logo berbentuk rombus yang berbeza di dalam stesen. Di bawah dikisar hiasan mereka adalah sangat tak mabuk, kecuali sebuah stesen sahaja.

Stesen tidak digunakan[sunting | sunting sumber]

Beberapa stesen dalam rangkaian telah ditutup, tidak pernah dirasmikan, atau telah berpindah ke lokasi berhampiran. Lihat rencana utama untuk maklumat lanjut.

Capai[sunting | sunting sumber]

Ketersampaian bagi kerusi roda dan bagi ibu bapa dengan pushchairs sedang meningkat tetapi sistem metro tidak lagi diakses sepenuhnya. Satu projek penambahbaikan secara beransur-ansur menambah lif lebih dari paras jalan ke tahap pejabat tiket dan kemudian dari peringkat pejabat tiket ke platform, walaupun banyak stesen kekal tanpa akses. Lihat Transports Metropolitans de Barcelona untuk maklumat lanjut di mana stesen kini boleh dicapai.

Pengangkutan di Kawasan Metropolitan Barcelona[sunting | sunting sumber]

Metro Barcelona adalah sebahagian daripada rangkaian pengangkutan yang lebih besar, dikawal selia dan tambang bersepadu oleh Autoritat del Transport Metropolità. Lihat: Central ATM network chart, General ATM network chart.

Antara perkhidmatan ini, terdapat dua sistem yang besar yang beroperasi di dalam dan di luar had bandar Barcelona: kereta api penumpang laluan yang dikendalikan oleh Renfe, digabung dalam Rodalies Barcelona, atau Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya garisan yang bermula di laluan metro syarikat beroperasi (L6, L7 dan L8 dan yang menjadi satu sistem keretapi yang beroperasi sepenuhnya yang menjadi sebahagian besar daripada kawasan metropolitan: senarai talian FGC FGC sedang membangunkan [Sabadell Metro]] dan Terrassa Metro kereta bawah tanah lanjutan sepertirangkaian di bandar-bandar besar Sabadell dan Terrassa masing-masing.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Topik Barcelona Metro[sunting | sunting sumber]

Transit aliran di Barcelona[sunting | sunting sumber]

Sistem metro lain di Sepanyol[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "TMB: Basic information". TMB. Dicapai pada 1 February 2010.length of TMB lines
 2. ^ "Barcelona Metro". UrbanRail.net. Dicapai pada 17 July 2011.length of FCG lines
 3. ^ http://people.reed.edu/~reyn/metrobcn.pdf
 4. ^ http://people.reed.edu/~reyn/Linia9.pdf
 5. ^ http://www.transport.cat/viewtopic.php?f=2&t=10699&start=0
 6. ^ http://www.montcada.eu/the-news/noticias-mirame/863-una-l%C3%ADnia-de-fgc-a-trav%C3%A9s-del-t%C3%BAnel-d%5C%27horta-i-el-tramvia,-entre-els-projectes-inclosos-al-pla-d%5C%27infraestructures.html
 7. ^ http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=455671&page=405
 8. ^ http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=564816&idseccio_PK=1022
 9. ^ http://www20.gencat.cat/portal/site/SalaPremsa/menuitem.342fe4355e0205d607d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=c383c143d83fd110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Barcelona Metro line navbox Templat:Rail transport in Spain