Pergi ke kandungan

Micro-Star International

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Micro-Star International Co., Ltd.
Nama asli微星科技股份有限公司
Jenis/bentuk sahPublic
ISINTW0002377009 Sunting ini di Wikidata
IndustriComputer hardware
Electronics
Ditubuhkan4 Ogos 1986; 37 tahun yang lalu (1986-08-04)
PengasasJoseph Hsu
Jeans Huang
Frank Lin
Kenny Yu
Henry Lu
Ibu pejabatZhonghe, New Taipei, Taiwan
Kawasan perkhidmatanWorldwide
Tokoh pentingJeans Huang, President
KeluaranPerkakasan komputer, perisian, Papan induk, komputer peribadi, komputer riba, tetikus, kad grafik, monitor komputer, papan kekunci, headset, Kad bunyi Sunting ini di Wikidata
Bilangan kakitangan18,000 Sunting ini di Wikidata
Tapak webwww.msi.com Sunting ini di Wikidata
Facebook: TheOfficialMSI Twitter: msitweets Instagram: msigaming LinkedIn: msi-micro-star-international-co-ltd. Youtube: UC9j-aEJL75uRFbLxx0_NsTA Youtube: MSIGamingGlobal Sunting ini di Wikidata
sunting · sunting di Wikidata
Lihat pendokumenan templat ini
Lihat pendokumenan templat ini

Micro-Star International Co., Ltd. (biasanya dikenali sebagai MSI; Bahasa Cina: 微星科技股份有限公司) ialah sebuah syarikat teknologi maklumat multinasional Taiwan yang beribu pejabat di New Taipei City, Taiwan. Ia mereka bentuk, membangun dan menyediakan perkakasan komputer serta produk dan perkhidmatan yang berkaitan, termasuk komputer riba, desktop, papan induk, kad grafik, PC semua-dalam-satu, pelayan, komputer industri, peranti PC dan produk infotainmen kereta, antara produk lain.


Syarikat itu mempunyai penyenaraian utama di Bursa Saham Taiwan dan telah ditubuhkan pada 4 Ogos 1986 oleh lima pengasas – Hsu Xiang (a.k.a. Joseph Hsu), [perlu rujukan] Huang Jinqing (a.k.a. Jeans Huang), Lin Wentong (a.k.a. Frank Lin) , Yu Xian'nengyu (a.k.a. Kenny Yu),[perlu petikan] dan Lu Qilong (a.k.a. Henry Lu).[perlu rujukan] Mula-mula memulakan perniagaannya di New Taipei City, Taiwan, MSI kemudiannya berkembang ke China, menubuhkan Bao'nya sebuah kilang di Shenzhen pada tahun 2000 dan menubuhkan kemudahan penyelidikan dan pembangunan di Kunshan pada tahun 2001. Ia juga menyediakan perkhidmatan waranti global di Amerika Utara, Amerika Tengah/Selatan, Asia, Australia dan Eropah.

Pejabat MSI di Daerah Zhonghe, New Taipei City, Taiwan, berfungsi sebagai ibu pejabat syarikat, dan menempatkan beberapa bahagian dan perkhidmatan yang berbeza.

Pembuatan pada mulanya berlaku di kilang di Taiwan, tetapi telah dipindahkan ke tempat lain. Banyak kad grafik MSI dihasilkan di kilangnya di tanah besar China.

Syarikat itu mempunyai pejabat cawangan di Amerika, Eropah, Asia, Australia dan Afrika Selatan. Sehingga 2015, syarikat itu mempunyai kehadiran global di lebih 120 negara.

Syarikat itu mula-mula membina reputasinya dalam membangunkan dan mengeluarkan papan induk komputer dan kad grafik. Ia menubuhkan anak syarikatnya FUNTORO pada 2008 untuk pasaran infotainmen kenderaan. Ia menyediakan banyak produk berorientasikan komputer dan teknologi termasuk komputer riba, desktop, monitor, papan induk, kad grafik, produk bekalan kuasa, sarung komputer dan penyejuk cecair untuk pemain permainan dan pencipta kandungan, PC semua-dalam-satu, stesen kerja mudah alih, pelayan, IPC, multimedia persisian, infotainmen kenderaan dan robot mobiliti autonomi.

Apabila ditubuhkan pada tahun 1986, MSI memberi tumpuan kepada reka bentuk dan pembuatan papan induk dan kad tambahan. Kemudian pada tahun itu, ia memperkenalkan papan induk 286 over-clockable yang pertama.

Pada tahun 1989, MSI memperkenalkan papan induk 486 pertamanya; pada tahun 1990, papan induk berasaskan Soket 7 yang pertama; pada tahun 1993, papan induk 586 pertamanya; dan pada tahun 1995, papan induk berasaskan Dual Pentium Pro. Pada tahun 1997, ia memperkenalkan papan induk berasaskan Intel Pentium II dengan Teknologi Intel MMX, bersama-sama dengan produk kad grafik pertama dan produk barebone pertama. Pada tahun 2002, ia mengeluarkan motherboard PC2PC Bluetooth & WLAN yang pertama.

Patutan luar

[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 25°00′25″N 121°29′13″E / 25.006954°N 121.486846°E / 25.006954; 121.486846