Middle Temple

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Sebahagian dari Middle Temple c.1830 seperti dilukis oleh Thomas Shepherd. Dewan berada di bawah cupola.
Middle Temple Library, 1892, oleh Herbert Railton
Jata gabungan pada keempat-empat Inns of Court. Jata Middle Temple berada di kanan atas
Suatu pemandangan moden Middle Temple

The Honourable Society of the Middle Temple adalah salah satu dari empat Inns of Court secara khas berhak untuk memanggil ahli-ahli mereka ke English Bar sebagai peguam bela; yang lain adalah Inner Temple, Gray's Inn dan Lincoln's Inn. Ia berhampiran dengan Royal Courts of Justice, di dalam City of London.

Pada abad ke-13, Inns of Court berasaskan asrama dan sekolah pelajar peguam. Middle Temple adalah bahagian barat "The Temple", ibu pejabat Knights Templar hingga mereka dibubarkan pada 1312; Temple Church yang berilham dan mengagumkan masih berdiri sebagai sebuah gereja "peculiar" (extra-diocesan) pada Inner and Middle Temples. Tidak pernah adanya sebuah "Outer Temple", selain dari sebuah blok pajabat zaman Victoria yang mengguna nama itu: suatu arahan 1337 menyebutkan "lorong melalui tengah-tengah Laman Temple", digunakan oleh keadilan dan kerani chancery dalam perjalanan mereka ke Westminster, yang telah digelarkan Middle Temple Lane dan mungkin memberikan nama itu pada Inn.[1]

The Inns berhenti menjadi bertanggung jawab untuk pendidikan undang-undang pada 1852, walaupun mereka berlanjut memberikan latihan bekalan di bidang-bidang seperti peguam belaan dan etik untuk para pelajar, peguam bela murid dan peguam bela baru yang layak. Kebanyakan Inn telah diduduki oleh pejabat peguam bela, digelar "bilik". Salah satu fungsi utama Middle Temple kini adalah untuk memberikan sokongan untuk ahli-ahli baru pada pekerjaan tersebut. Ini dilakukan melalui peruntukan kesarjanaan (£1 juta pada 2005), mensubdisikan tempat penginapan di Temple dan di Clapham [2], dan dengan memberikan peristiwa-peristiwa di mana ahli-ahli lebih muda boleh menemukan rakan-rakan lebuh tua mereka untuk bantuan dan nasihat.

Middle Temple Hall berada di pusat Inn, dan peguam bela pelajat Inn diperlukan untuk makan di sana selama suatu minimum bilangan malam untuk beberapa perenggal. Makan malam kadang-kadang diikuti oleh syarahan atau perdebatan. Dewan Middle Temple juga adalah sebuah tempat masyhur untuk jamuan majlis makan, perkahwinan, penerimaan dan pesta. Pada tahun-tahun beru-baru ini ia telah menjadi lokasi filem yang banyak digunakan - jalan-jalan batu buntar, bangunan bersejarah dan lampu minyak memberinya suatu atmospfera unik. Twelfth Night Shakespeare menerimakan pertunjukkan pertamanya di sini, sekurang-kurangnya Candlemas pada 1602.[3]

Middle Temple dan kawasan kejiranan Inner Temple juga dalah dua dari yang sedikit peninggalan kebebasan, sebuah nama lama untuk pembahagian geografi. Ia adalah sebuah kawasan berfikiran sempit tambahan, secara bersejarah tidak diperintah oleh City of London Corporation (walaupun mengikut geografi di dalam sempadan dan kebebasan City of London) dan sama banyak di luar bidang kuasa kepaderian Biskop London.

Ahli dan pembangku terkemuka[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Staff writer (2008). "The Middle Temple". The Honourable Society of the Middle Temple. Dicapai pada 2009-07-11.
  2. ^ Tempat penginapan Middle Temple untuk para pelajar (dicapai pada 26 April 2007)
  3. ^ Staff. "Middle Temple Hall". The Honourable Society of the Middle Temple. Dicapai pada 2008-10-18.
  4. ^ Indiansaga Who's Who: Famous Personalities
  5. ^ Taylor, Paul (2 February 2002). "Mark Rylance: A Twelfth Night to remember". The Independent. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-07-23. Dicapai pada 28 November 2008.
  6. ^ Staff (2008). "Keir Starmer QC to be the new DPP". The Honourable Society of the Middle Temple. Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-01-03. Dicapai pada 2009-01-10.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Koordinat: 51°30′48″N 0°6′42″W / 51.51333°N 0.11167°W / 51.51333; -0.11167