Pergi ke kandungan

Mika

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Batu dengan mika
Kepingan mika
Kepingan mika

Mika (Jawi: ميكا), batu cermin (Jawi: باتو چرمين‎) atau abrak (Jawi: ابرق‎) adalah jenis galian merangkumi beberapa batu berkait rapat yang memiliki ira dasar yang hampir sempurna. Galian-galian ini sering dijumpai terlekat berketulan pada batu-batu igneus dan metamorf mahupun berserpihan pada batuan enapan.[1] Ia paling dapat ditemukan pada banyak granit, pegmatit dan syis.[2]

Kesemuanya adalah monoklin, dengan kecenderungan kearah kristal pseudoheksagon, dan komposisi kimia yang sama. Ira dasar yang hampir sempurna, yang merupakan ciri paling menonjol bagi mika, dijelaskan oleh aturan menyerupai lembaran heksagon bagi atomnya.

Peristilahan

[sunting | sunting sumber]

Perkataan "mika" berasal dari perkataan Latin mica yang bermaksud "lerai", dan mungkin dipengaruhi oleh micare, "berkilauan".[3]

Nama batu cermin[4] diberikan menerangkan sifat memantulkan cahaya seakan cermin.[5]

Pengelasan Mik

[sunting | sunting sumber]

Secara kimia, mika boleh dijelaskan melalui formula umum[6]

X2Y4–6Z8O20(OH,F)4
in which X is K, Na, atau Ca atau kurang biasa Ba, Rb, atau Cs;
Y is Al, Mg, or Fe atau kurang biasa Mn, Cr, Ti, Li, dll.;
Z kebanyakannya Si atau Al, tetapi mungkin termasuk Fe3+ atau Ti.

Secara struktur, mika boleh dikelaskan sebagai dioktahedron(Y = 4) and trioktahedral (Y = 6). Jika ion X adalah K atau Na, mika itu adalah mika "biasa", sementara jika ion X adalah Ca, mika itu dikelaskan sebagai mika "rapuh".

Mika trioktahedral

[sunting | sunting sumber]

Mika biasa:

 • Biotite
 • Lepidolite
 • Muscovite
 • Phlogopite
 • Zinnwaldite

Mika rapuh:

 • Clintonite

Lembaran mika

[sunting | sunting sumber]
Barangan salutan mika
Kapasitor mika perak
Tingkap Muscovite

Serbuk mika

[sunting | sunting sumber]

Sepanjang zaman, serbuk halus mika telah digunakan untuk pelbagai tujuan, termasuk hiasan. Serbuk berkilauan mika telah digunakan untuk menghiasi periuk tanah liat air tradisional di India, Pakistan dan Bangladesh, ia juga digunakan pada tembikar tradisional Pueblo, walaupun tidak terhad bagi kegunaan periuk air di dalam kes ini. Serbuk pewarna gulal dan abir yang digunakan oleh Hindu India Utara semasa musim perayaan Holi mengandungi kristal halus, kecil mika untuk membuat kilauan yang kesan. Istana Padmanabhapuram megah. 65 km (40 bt) dari Trivandrum di India, mempunyai berwarna tingkap mika.

Templat:USGS

 1. ^ Nesse (2000). m/s. 244–249.
 2. ^ Nesse (2000). m/s. 245-246, 248.
 3. ^ E. M. Kirkpatrick, penyunting (1983). Chambers 20th Century Dictionary. Schwarz, Davidson, Seaton, Simpson, Sherrard (ed. New). Edinburgh: W & R Chambers Ltd. m/s. 793. ISBN 0550102345.
 4. ^ Wilkinson, Richard James (1901). "batu". A Malay-English dictionary. Hong Kong: Kelly & Walsh, limited. m/s. 74. B. chĕrĕmin : mica Rencana ini mengandungi teks dari sumber yang berada dalam domain awam.
 5. ^ Seong Chee Tham (1990). A Study of the Evolution of the Malay Language: Social Change and Cognitive Development. National University of Singapore Press. m/s. 67. ISBN 978-9971-69-136-3.
 6. ^ Deer, W. A., R. A. Howie and J. Zussman (1966) An Introduction to the Rock Forming Minerals, Longman, ISBN 0-582-44210-9

Sumber utama

 • Nesse, William D. (2000). Introduction to mineralogy. New York: Oxford University Press. ISBN 9780195106916.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]