Milo (minuman)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Milo
IndustriMinuman
Ditubuhkan1934
Australia Sydney, Australia
Tempat diberi khidmat
 Australia
 Malaysia
 Singapura
 Indonesia
 New Zealand
 India
 Vietnam
 Afrika Selatan
 Jamaica
 Jepun
 Chile
 Thailand
 Nigeria
 Kenya
 Syria
 Ghana
Tokoh penting
Thomas Mayne, pencipta Milo, ia digelar sebagai "Bapa Milo"
PemilikNestlé
Laman web rasmi
milo.com.au (Milo Worldwide)
milo.com.my (Milo Malaysia)


Perbezaan serbuk Milo antara versi New Zealand (kiri) dengan versi Ghana (kanan)

Milo ialah jenama untuk sejenis minuman tenusu berasaskan coklat dan malt dikeluarkan oleh syarikat Nestlé. Ia mula dibangunkan dari Australia tetapi kini dikilangkan di berbagai-bagai negara, termasuk Singapura, Filipina, New Zealand, India, Vietnam, Afrika Selatan, Jamaica, Jepun, Chile, Thailand, Malaysia, Indonesia, Nigeria, Kenya, Syria, dan Ghana.

Minuman ini dinamai sempena seorang ahli olahraga Yunani Purba Milon dari Kroton (nama Inggerisnya: Milo of Croton) yang terkenal kerana kekuatan legendanya.[1]

Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Tin Milo pertama pada tahun 1934-1949

Milo dicipta pada tahun 1934 selepas amat banyak penyelidikan oleh Thomas Mayne, sempena rancangan Sydney Royal Easter Show [2] Pada asalnya, ia dikeluarkan dari sebuah kilang yang terletak di Smithtown, berhampiran dengan Kempsey yang terdapat di tepi laut utara New South Wales, Australia. Jenama Milo diambil daripada nama ahli sukan olahraga terpopular di Yunani, iaitu Milo dari Croton.

Kegunaan[sunting | sunting sumber]

Milo sejuk selepas dikacau. Satu lapisan Milo terletak di atas yang kemudian dimakan dengan sudu teh.
Milo ais

Milo ditambahkan pada susu, baik panas mahupun sejuk, untuk memberikannya rasa coklat bermalt dan textur yang lebih. Apabila dicampurkan dengan susu sejuk, ia mengekalkan textur mentahnya yang kasar, manakala apabila dicampurkan dengan susu panas, ia mencipta satu lapisan milo beku yang timbul di atas cawan dan yang disukai oleh sesetengah peminum. Lagi satu kegunaan yang popular adalah untuk menaburkan serbuk Milo ke atas aiskrim, khususnya aiskrim vanila.

Juga amat popular ialah "Milo Magik" yang melibatkan penambahan Milo pada sejumlah kecil susu dan gula. Campuran itu turut diputar untuk meningkatkan kandungan udara dalam susu supaya dapat menggandakan isi padunya. Sedikit susu panas kemudian ditambah dan dikacau dengan kuat-kuat untuk mengekalkan keringanannya. Perbuatan tersebut diulangi sehingga gelas hampir penuh. Akhirnya, selapis krim putar ditambah, dengan sedikit Milo atau percik coklat ditaburkan ke atasnya. Ini lebih merupakan minuman 'suam', bukannya minuman 'panas', dan merupakan versi Milo panas yang lebih popular untuk kanak-kanak.

Milo yang dikilangkan di luar Australia disesuaikan berasaskan kaedah penyediaan tempatan. Di Ghana, ia dicampurkan dengan air panas atau sejuk, bukannya susu, dengan arahan "Tambahkan susu dan gula, jika perlu."

Maklumat pemakanan[sunting | sunting sumber]

Milo adalah dikatakan tinggi dalam tenaga, kerana minuman itu mempunyai 1,760 kJ dalam setiap 100 g minuman. Ia juga adalah untuk sebab ini bahawa ia juga dipasarkan sebagai " Tenaga Makanan Minum". Ia juga sepatutnya mempunyai rendah Indeks glisemik ( 'GI'), iaitu, "33 yang dibuat dengan susu penuh, 36 dibuat dengan susu lemak dikurangkan". Ini membolehkan tenaga yang disimpan dalam Milo dilepaskan perlahan-lahan sepanjang hari.

Laman web Milo bercakap bahawa Milo ialah "mengandungi kalsium tinggi, zat besi, dan vitamin B 1, 2, 6, dan 12"

Ketersediaan di pasaran lain[sunting | sunting sumber]

Kewujudan Milo di Amerika Utara ialah secara terhad dan sebagai produk yang diimport sahaja. Ia boleh didapati di pasaran Asia Timur dengan negara bahagian berpemastautin terbanyak di Asia-Amerika seperti New York dan bandar-bandar tertentu di New Jersey. Ia juga boleh didapati di kawasan-kawasan India Barat (dan khususnya Jamaica), dan penduduk yang ketara seperti Florida Selatan. Baru-baru ini, ia juga telah disediakan dalam Wal-Marts lebih besar dalam makanan hispanik lorong. Di Kanada, tin Milo boleh didapati di rantaian kedai runcit seperti Safe-On Food (Alberta dan BC), Asas Makanan (Ontario) dan Chopper Harga (Manitoba, Ontario dan Atlantik Kanada), dan terutamanya di Chinatown Vancouver. The Milo yang diimport oleh kedai-kedai ini akan menjadi versi Malaysia ataupun Cina yang dipasarkan. Kedua-dua versi berbeza daripada satu sama lain dari segi rasa dan tekstur. Caribbean dan kedai-kedai runcit Asia di wilayah Quebec juga mengimport Milo dari China, Sri Lanka, dan Colombia. Milo juga boleh didapati dalam pasaran Afrika Barat di Washington DC.

Nestle kini telah memperkenalkan Milo versi Kanada. Ia dibuat di Kanada. Ia larut dengan cepat seperti Nestle Nesquik, mungkin disebabkan oleh jangkaan pasaran, tetapi mengekalkan rasa Malt. Ia juga lebih manis daripada jenis lain. Ini pelbagai macam jenis Milo versi Kanada telah disediakan sejak awal tahun 2006 dan boleh didapati secara meluas di kedai-kedai yang disebutkan di atas serta Store Super, makanan tambahan dan Safeway.

Pada 1980-an, jenama ini telah dijual di Mexico dan diedarkan oleh Nestle. Ia adalah satu produk yang sangat berjaya tetapi ia hilang selepas Nestle memperkenalkan Nestlé Nesquik jenama di sana.

Ia juga boleh didapati di UK di pasar raya Sainsbury sebagai produk yang diimport. Satu produk yang sama dipanggil Ovaltine adalah yang paling popular dengan pengguna Inggeris.

Malaysia ialah negara pengguna Milo terbanyak dengan 90 peratus. Kilang Milo terbesar di dunia terdapat di Malaysia.[3]

Keluaran-keluaran Milo yang lain[sunting | sunting sumber]

Products based on Milo are available, such as Milo cereal and Milo chocolate bars. In addition to the powdered form, there is a pre-mixed version of Milo that comes in a can.

Milo cereal has been described by the Australian Consumers' Association as "having almost as much sugar as and even more fat than the much-maligned Kellogg's Coco Pops."[1]

Milo di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Pengguna Milo di Malaysia ialah pengguna Milo tertinggi di dunia dengan jumlah 90 peratus. Kilang Milo terbesar di dunia ada di Malaysia. Sehingga ketika ini, Milo terkenal dengan cogan kata : "Minum MILO Anda Jadi Sihat dan Kuat!". Cogan kata ini membuat Milo menjadi jenama umum untuk minuman kerana menyihatkan dan memberikan kuasa penuh untuk sesiapa yang menggunakannya.

1950 Diarkibkan 2013-05-23 di Wayback Machine[sunting | sunting sumber]

Milo kali pertama dilancarkan ke pasaran Malaysia.

1998 Diarkibkan 2013-05-23 di Wayback Machine[sunting | sunting sumber]

Sempena Sukan Komanwel 1998, Milo menambah cogan katanya menjadi "Malaysia Boleh!".

1999 Diarkibkan 2013-05-23 di Wayback Machine[sunting | sunting sumber]

Pelancaran Milo dengan tambahan Vitamin B.

2000 Diarkibkan 2013-05-23 di Wayback Machine[sunting | sunting sumber]

Sempena sambutan majlis Jubli Emas Milo Malaysia, Milo menyokong kontinjen Malaysia untuk berlumba di Sukan Olimpik Sydney 2000.

2002 Diarkibkan 2013-05-23 di Wayback Machine[sunting | sunting sumber]

Milo melancarkan logo baharu. Milo keluaran 2002 berbeza dengan keluaran sebelum itu. Milo keluaran 2002 mengandungi Actigen-E, 8 vitamin dan 4 galian.

2006 Diarkibkan 2013-05-23 di Wayback Machine[sunting | sunting sumber]

Milo keluaran 2006 sehingga ketika ini sama dengan keluaran 2002, hanya sahaja perkara yang membezakan antara keluaran 2006 dengan 2002 ialah : Milo keluaran 2006 mengandungi ProtoMalt daripada Malt Barli.

Ketika ini Diarkibkan 2013-05-23 di Wayback Machine[sunting | sunting sumber]

Tak ada acara yang tak ditaja oleh Milo. Pelbagai macam acara sukan iaitu badminton, bola sepak, dan bola keranjang pun sentiasa menerima tajaan Milo. Pelbagai macam tingkatan sukan iaitu Sukan SEA dan Sukan Komanwel juga sentiasa menerima tajaan Milo. Mengikut dengan kempen dan cogan kata Milo iaitu "Minum MILO Anda Bersemangat Juara!"

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ History. Milo. Nestlé Malaysia.
  2. ^ Laman web rasmi: Sejarah Milo. Dicapai pada 2 Februari 2007
  3. ^ 4th MCBC Business Excellence Awards 2006 Diarkibkan 2007-08-21 di Wayback Machine accessed 7 February 2007

Pautan luar[sunting | sunting sumber]