Minetest

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Minetest
Logo Minetest
Pengarang asalPerttu Ahola
PembangunPasukan Minetest
Pelancaran pertama0.0.1 / 2 November 2010; 13 tahun yang lalu (2010-11-02)
Keluaran stabil
5.4.1[1] / 10 April 2021; 2 tahun yang lalu (2021-04-10)
Repositorigithub.com/minetest/minetest
Bahasa pengaturcaraanC++, Lua
EnjinIrrlicht
PelantarLinux, FreeBSD, Microsoft Windows, MacOS, Android
JenisKotak pasir, kelangsungan hidup
Lesen2013: LGPL-2.1-or-later[2][3]
2010: GPL-2.0-or-later[4][5]
Original: Hak milik[6]
Tapak webhttps://www.minetest.net/

Minetest adalah percuma dan sumber terbuka permainan video kotak pasir dan sistem penciptaan permainan yang dibangunkan oleh pasukan sukarelawan, dengan sumbangan besar dari komuniti.[7] Versi pertama yang tersedia secara terbuka ialah Minetest 0.0.1, dicipta oleh Perttu Ahola, dan dikeluarkan di Web pada November 2010. Minetest diprogramkan dalam C++ menggunakan Enjin Irrlicht, dan tersedia untuk sistem berasaskan Linux , FreeBSD, Microsoft Windows, MacOS dan Android. Minetest menyediakan API untuk pengguna mencipta permainan dan mod mereka sendiri yang ditulis dalam Lua.

Dalam Minetest, pemain meneroka dunia 3D yang dijana mengikut prosedur dengan rupa bumi yang kelihatan tidak terhingga, dan mungkin menemui dan mengekstrak bahan mentah, alatan dan item kraf serta membina struktur dan landskap. Bergantung pada mod permainan dan mod yang ada, pemain boleh melawan "mob" yang dikawal komputer, serta bekerjasama atau bersaing dengan pemain lain di dunia yang sama.

Mekanik permainan Minetest adalah serupa dengan permainan Minecraft 2009,[8] walaupun pengarang asal berhenti hanya dengan menggambarkannya sebagai "klon Minecraft". Lebih sedekad pembangunan aktif Minetest telah mendapat pujian kritikal dan mendapat populariti; sejak November 2013 Minetest telah dimuat turun lebih 1.4 juta kali daripada GitHub, dan versi Android Minetest mempunyai lebih 500 ribu muat turun di gedung Google Play. Minetest juga telah digunakan dalam pendidikan sekolah untuk mengajar pemikiran abstrak dan sebagai alat visualisasi interaktif. Minetest ialah perisian percuma sejak 29 November 2010, membenarkan pengguna mengkaji dan mengubah suai kod sumber dan seni yang disertakan.

Permainan[sunting | sunting sumber]

The meeting of dry plains, green plains, and jungles
Watak pemain berhampiran dataran kering, dataran hijau dan biom hutan

Minetest ialah permainan video kotak pasir voksel yang tidak mempunyai matlamat khusus untuk dicapai, memberikan pemain kebebasan yang besar dalam memilih cara bermain permainan tersebut. Gameplay adalah dalam perspektif orang pertama secara lalai, tetapi pemain mempunyai pilihan untuk perspektif orang ketiga. Dunia permainan terdiri daripada voxel: objek 3D, kebanyakannya kiub ringkas, biasanya dipanggil "nod". Voksel yang berbeza mewakili pelbagai bahan, seperti kotoran, batu, bijih, batang pokok, air dan lava. Permainan teras berkisar tentang mengambil dan meletakkan objek ini, satu nod pada satu masa. Nod disusun dalam grid 3D, manakala pemain boleh bergerak dengan lancar di seluruh dunia. Pemain boleh "melombong" (atau "menggali") blok dan kemudian "meletakkan" (atau "membina")nya di tempat lain, membolehkan mereka mengubah suai dunia permainan. Pemain juga boleh mencipta pelbagai jenis alatan pegang tangan untuk membantu mereka dengan pengubahsuaian dunia. Petik kapak membolehkan untuk menggali nod berbatu, penyodok mempercepatkan penggalian kotoran dan pasir, baldi air membolehkan untuk mengambil nod air, dsb. Seorang pemain mengawal watak 3D yang dikenali sebagai Sam, yang merupakan akronim rekursif untuk "Sam ain't Minecraft" (Sam bukan Minecraft).

Snowy conifers at the edge of ice plains
Biom konifer bersalji di pinggir dataran ais

Dunia permainan sangat besar dan nampaknya tidak terhingga untuk banyak tujuan praktikal. Semasa pemain meneroka dunia, kawasan baharu dijana mengikut prosedur, menggunakan benih peta yang ditentukan oleh pemain. Permainan baharu meletakkan pemain di tengah-tengah kiub voxel 62 ribu nod merentasi, jadi pemain boleh mengembara 31 ribu nod ke mana-mana arah (ke sisi, atas atau bawah)[9] sebelum sampai ke dinding halimunan di hujung dunia. Menyimpan keseluruhan tatasusunan voksel bersaiz itu memerlukan ratusan terabait memori, tetapi permainan mengetepikan keperluan ini dengan membahagikan data dunia kepada bahagian 16x16x16 yang lebih kecil dipanggil "blok peta" yang hanya dibuat atau dimuatkan apabila pemain berada berdekatan.

Dunia dibahagikan kepada biom dari padang pasir ke hutan ke padang salji; rupa bumi termasuk dataran, gunung, hutan, gua, dan pelbagai badan lahar/air. Sistem masa dalam permainan mengikuti kitaran siang dan malam, dan satu kitaran penuh berlangsung selama 20 minit masa nyata.

Minetest menyediakan dua pilihan mod permainan asas: Dayakan Kerosakan dan Mod Kreatif yang mempengaruhi cara pemain berinteraksi dengan dunia dan menggunakan item. Mod Kreatif bertujuan untuk menyediakan pemain dengan sumber yang tidak terhingga, sementara menogol tetapan kerosakan menentukan sama ada pemain dapat menerima kerosakan daripada bahaya alam sekitar dan pemain lain.

Berbilang pemain[sunting | sunting sumber]

Built-in Internet server browser
Penyemak imbas pelayan Internet terbina dalam

Minetest melaksanakan seni bina pelayan pelanggan, dan boleh dimainkan secara solo atau dengan orang lain melalui Internet. Pemain yang memulakan permainan baharu boleh memilih antara bermain dalam mod pemain tunggal atau mengehos pelayan yang boleh disambungkan oleh pelanggan Minetest yang lain. Untuk permainan yang dihoskan, terdapat pilihan untuk mengumumkannya di senarai pelayan awam. Sebagai alternatif, pemain boleh menyemak imbas senarai pelayan awam dan menyambung ke salah satu pelayan Internet.

Banyak pelayan Minetest dikendalikan oleh sukarelawan yang tidak bergabung dengan projek Minetest, dan menampilkan peraturan, pilihan dan pengubahsuaian yang sangat berbeza, dengan mod permainan yang boleh digambarkan sebagai seni voxel koperasi, kelangsungan hidup pemain lawan pemain, menangkap bendera, dan lain-lain.

Penyesuaian[sunting | sunting sumber]

Crystal cave biome generated by caverealms mod
Biom gua kristal yang dijana oleh mod Underground Realms

Kod sumber penuh Minetest, dan semua aset artistiknya seperti tekstur dan bunyi, diedarkan di bawah pelbagai lesen percuma, menjadikannya lebih mudah untuk mencipta versi dan terbitan yang diubah suai. Versi asas Minetest menyediakan antara muka untuk permainan dan mod yang ditulis dalam Lua. Permainan mentakrifkan peraturan asas dunia permainan dan merupakan ciri teras Minetest. Kebanyakan permainan menampilkan permainan kotak pasir yang tertumpu pada pembinaan, perlombongan dan kreativiti. Mod digunakan untuk menyesuaikan lagi pelbagai aspek permainan, dan merupakan sebahagian daripada Minetest. Mod adalah bahagian pelayan dan berfungsi di luar kotak apabila bermain di pelayan Internet, tanpa pemasangan manual diperlukan. Pemain juga boleh memuat turun pek tekstur untuk menukar rupa nod.

Permainan[sunting | sunting sumber]

Pembangun merujuk kepada Minetest sebagai enjin dan bukannya "permainan" kerana hampir setiap aspek permainan dilaksanakan dalam apa yang dipanggil permainan yang ditulis dalam Lua. Sejak versi 5.0.0, menu utama enjin Minetest membolehkan pengguna menyemak imbas dan memasang permainan daripada senarai dipilih susun.

Minetest dihantar dengan dua permainan: Minetest Game yang melaksanakan kotak pasir yang kaya dengan ciri dan Development Test (Ujian Pembangunan) yang melaksanakan kotak pasir minimum yang berguna untuk nyahpepijat. Minetest Game melaksanakan permainan yang mudah dan damai tanpa matlamat dan tiada musuh komputer terbina dalam. Ia menampilkan lebih 200 jenis nod dan pelbagai alat menggali, pokok, bunga, bijih, biom dan gua.

Mod[sunting | sunting sumber]

Terdapat lebih 1000 mod percuma dan sumber terbuka tersedia di forum Minetest. Sejak versi 5.0.0, Minetest menampilkan pemilih kandungan terbina dalam, membolehkan pengguna menyemak imbas senarai pilihan alat tambah dan memasang mod dan pek tekstur dengan satu klik. Mod boleh digunakan untuk menambah jenis nod, alatan, raksasa, kulit pemain dan mengubah banyak aspek permainan. Kedua-dua forum dan penyemak imbas dalam permainan mengecualikan perisian bukan percuma atau sumber tertutup sebagai dasar.

Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Minetest-c55 0.4.dev, 8 April 2012 binaan

Minetest pada asalnya dikeluarkan pada November 2010 di bawah lesen proprietari. Tidak lama selepas itu lesen itu ditukar kepada lesen GPL-2.0-atau-terbaru. Dengan persetujuan antara penyumbang utama, pada bulan Jun 2012 lesen projek itu akan ditukar kepada LGPL-2.1-atau-terbaru, walaupun pada masa itu bahagian-bahagian kecil masih kekal di bawah lesen GPL-2.0-atau-terbaru. Pada September 2013, peralihan telah selesai. Walaupun LGPL-2.1-atau-terbaru kekal sebagai lesen utama untuk enjin Minetest, lesen percuma dan sumber terbuka lain digunakan untuk pelbagai bahagian lain keluaran terkini.

Perttu Ahola adalah satu-satunya pemaju yang mengusahakan projek itu selama kira-kira enam bulan, sehingga Ciaran Gultnieks mula membuat sumbangan kod pada Mei 2011.[7] Senarai penyumbang bertambah dan berubah selama bertahun-tahun. Sehingga Julai 2020, terdapat 9 pembangun teras aktif dan 15 penyumbang aktif. Pembangun teras dianggap terutamanya sebagai kedudukan amanah, dan merekalah yang menentukan perkara yang digabungkan ke dalam repositori huluan, dan tidak semestinya menyumbang paling banyak mengikut jumlah. Peserta projek tidak mempunyai peranan yang ditetapkan, sebaliknya mengekalkan aktiviti mereka dalam bidang kepakaran masing-masing. Peranan Perttu Ahola berubah selama bertahun-tahun: sedangkan pada mulanya ia adalah pembangunan enjin, kini kebanyakannya adalah pengehosan dan pentadbiran Web, memberikan pembangun teras, penyederhana dan peranan lain kepada orang lain, serta menjadi kata terakhir dalam kes di mana pembangun lain tidak dapat membuat keputusan.[7]

Penggunaan dalam pendidikan[sunting | sunting sumber]

Minetest telah digunakan dalam persekitaran pendidikan untuk mengajar mata pelajaran seperti matematik, pengaturcaraan dan sains bumi. Kelebihannya berbanding tajuk komersial yang serupa termasuk kos sifar, membenarkan penempatan besar-besaran dalam bilik darjah atau persekitaran penyelidikan. Selain itu, enjin grafik Minetest, walaupun tidak dioptimumkan sepenuhnya untuk perkakasan terbaharu, berfungsi dengan sangat baik pada pelbagai jenis perkakasan kos rendah dan versi rendah. [7]

 • Minetest digunakan sebagai alat reka bentuk bersama untuk mengajar kanak-kanak yang tidak dapat menghadiri sesi secara peribadi.[10]
 • Minetest digunakan untuk mengajar logik, mencipta dan menyahpepijat kepada pelajar rendah dan menengah.[11]
 • Pada 2017 di Perancis, Minetest digunakan untuk mengajar kalkulus dan trigonometri.[12]
 • Di Universiti Persekutuan Santa Catarina di Brazil, Minetest digunakan untuk mengajar pengaturcaraan dalam varian yang dipanggil MineScratch.[13]
 • Pada tahun 2018, untuk Pendidikan Makmal dan Perantisan (EDA) di Universiti Paris Descartes, Minetest telah digunakan untuk mengajar sains kehidupan dan bumi kepada pelajar tahun 6 yang tidak dapat memerhati beberapa fenomena secara peribadi tetapi boleh mengalaminya di dunia maya Minetest.[14]

Penerimaan[sunting | sunting sumber]

Opensource.com menyenaraikan Minetest di #1 dalam "Permainan sumber terbuka terbaik 2015",[15] menyatakan bahawa ia mungkin "alternatif paling lengkap untuk Minecraft", dan menyatakan kebolehluasannya, menyatakan bahawa ia mengandungi API yang mesra pengguna untuk mencipta mod dalam Lua.[16] PC Magazine menyenaraikan Minetest antara "Permainan Penciptaan Kotak Pasir terbaik untuk Peminat Minecraft".[17]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "Releases · minetest/Minetest".
 2. ^ "LICENSE.txt"". October 25, 2021.
 3. ^ "Remove doc/gpl-2.0.txt, add doc/lgpl-2.1.txt". 2013-09-28.
 4. ^ "Switch the license to be LGPLv2/later, with small parts still remaining as GPLv2/later, by agreement of major contributors". 2012-06-05.
 5. ^ "Working version before block send priorization update". 2010-11-27.
 6. ^ "Initial files". 2010-11-26.
 7. ^ a b c d "Open source game developer Perttu Ahola talks about Minetest with Wikinews". Wikinews. June 30, 2020. Diarkibkan daripada yang asal pada July 12, 2020. Dicapai pada July 11, 2020.
 8. ^ Saunders, Mike (November 2017). "Minetest". Linux Magazine (204/2017). Diarkibkan daripada yang asal pada February 3, 2021. Dicapai pada July 30, 2020.
 9. ^ "Official website". Dicapai pada February 28, 2021.
 10. ^ Walsh, Greg; Donahue, Craig; Rhodes, Emily E. (2015). "KidCraft: Co-Designing within a Game Environment" (PDF). Diarkibkan (PDF) daripada yang asal pada February 3, 2021. Dicapai pada October 12, 2019.
 11. ^ "Evaluation of existing resources (study/analysis)" (PDF). TACCLE 3 – Coding. October 24, 2016. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada May 16, 2018. Dicapai pada February 16, 2019.
 12. ^ Boutet, Henri. (January 2017). "Mathématiques et "serious gaming": l'exemple de Minetest" [Mathematics and "serious gaming": the example of Minetest]. Mathématice (dalam bahasa Perancis) (53). Diarkibkan daripada yang asal pada June 29, 2019. Dicapai pada October 12, 2019.
 13. ^ da, Rocha, Jhonata (2016-11-23). "MineScratch: integração minetest-scratch para apoiar o ensino de programação" [MineScratch: Minetest-Scratch Integration to Support Programming Teaching]. Repositório Institucional da UFSC (dalam bahasa Portugis). Diarkibkan daripada yang asal pada February 3, 2021. Dicapai pada February 16, 2019.
 14. ^ Pauty-Combemorel C. (February 7, 2018). "Utilisation d'un jeu vidéo dans le cadre de l'enseignement des SVT: le cas de Minetest. De 0 à 1 ou l'heure de l'informatique à l'école" [Using a video game as part of the teaching of Life and Earth Sciences: the case of Minetest. From 0 to 1 or computer time at school.] (dalam bahasa Perancis). Diarkibkan daripada yang asal pada October 11, 2019. Dicapai pada October 11, 2019.
 15. ^ Muilwijk, Robin (December 30, 2015). "Best open source games of 2015". Opensource.com (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada May 1, 2019. Dicapai pada February 16, 2019.
 16. ^ Baker, Jason (October 12, 2017). "10 open source alternatives to Minecraft". Opensource.com (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada October 30, 2019. Dicapai pada October 12, 2019.
 17. ^ Cohen, Jason (August 28, 2019). "The Best Sandbox Creation Games for Minecraft Fans". Diarkibkan daripada yang asal pada December 17, 2019. Dicapai pada December 17, 2019. Cite journal requires |journal= (bantuan)