Pergi ke kandungan

Minggu fesyen

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Permodelan Karmen Pedaru untuk Michael Kors, Minggu Fesyen Musim Bunga/Musim Panas New York, 2013

Minggu fesyen adalah satu acara industri fesyen yang berlangsung selama lebih kurang satu minggu. Dalam acara ini, para pereka fesyen, jenama, atau "rumah" akan mempersembahkan koleksi terkini mereka melalui pertunjukan fesyen landasan kepada pembeli dan media. Acara ini memainkan peranan penting dalam mempengaruhi trend fesyen yang akan datang untuk musim semasa dan masa akan datang.

Minggu fesyen yang paling menonjol diadakan di ibu kota fesyen dunia, mengikuti susunan kronologi, bermula dengan New York City, diikuti oleh London, Milan, dan Paris, atau dikenali sebagai "Empat Besar." Dengan warisan fesyen yang gemilang, organisasi yang teratur, dan pereka fesyen terkemuka abad ke-20, keempat bandar ini dianggap sebagai ibu kota fesyen utama abad ke-21 dan menerima liputan akhbar yang meluas.[1] Kadang-kadang, "Empat Besar" diperluaskan menjadi "Lima Besar" dengan penambahan Tokyo dalam senarai prestij tersebut.[2][3]

Sepanjang dekad 2010-an, globalisasi fesyen telah memberikan sumbangan yang ketara kepada kebangkitan bandar fesyen bukan tradisional yang kini memainkan peranan yang signifikan dalam kalendar fesyen. Selain daripada Empat Besar yang terkenal, minggu fesyen juga diadakan dengan penting di bandar-bandar seperti Berlin, Madrid, São Paulo, Shanghai, dan Tokyo.[4]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Salah satu tanda pertama dalam sejarah minggu fesyen atau koleksi bermusim dapat ditelusuri kembali kepada pereka fesyen Charles Frederick Worth. Konsep minggu fesyen bermula di Paris, di mana pemasar biasa menyewa wanita untuk memakai pakaian couture di tempat umum, dari lintasan pacuan kuda hingga ke salon kecantikan.[5] Perarakan ini secara perlahan-lahan berkembang menjadi acara sosial tersendiri. Di Perancis, pertunjukan landasan masih disebut sebagai "défilés de mode," yang secara harfiah diterjemahkan sebagai "pertunjukan fesyen" atau "perarakan fesyen." Pertunjukan fesyen adalah acara yang diadakan oleh perancang gaya untuk memamerkan koleksi pakaian dan perhiasan mereka yang akan datang selama Minggu Fesyen. Gaya menunjukkan penampilan utama setiap musim, terutamanya pada Musim Bunga/Musim Panas dan Musim Gugur/Musim Sejuk. Pada tahun 1903, sebuah kedai di Manhattan bernama Ehrich Brothers mengadakan pertunjukan fesyen pertama di Amerika untuk menarik wanita kelas pertengahan ke kedai tersebut.[6] Menjelang tahun 1910, banyak toko serba ada besar mengadakan pertunjukan mereka sendiri. Kemungkinan besar, pengecer Amerika melihat "perarakan fesyen" di salon couture dan memutuskan untuk mengadopsi gagasan tersebut. "Perarakan" ini menjadi cara yang efektif untuk mempromosikan toko dan meningkatkan statusnya. Pada 1920-an, pertunjukan fesyen telah menjadi umum di pengecer di seluruh negara. Mereka dipentaskan dan sering diadakan di restoran toko selama makan siang atau sore hari. Pertunjukan ini biasanya lebih teatrikal dibandingkan dengan hari ini, didasarkan pada satu tema dan disertai dengan ulasan naratif. Pertunjukan tersebut sangat populer, menarik minat ribuan orang - bahkan begitu besar sehingga toko di New York pada tahun 1950-an harus mendapatkan lisensi untuk menggunakan model langsung.

Pada 19 Julai 1943, "minggu fesyen" pertama, dikenali sebagai Minggu Fesyen New York, diadakan dengan tujuan utama memberikan pembeli fesyen alternatif ketika pekerja industri fesyen tidak dapat bepergian ke Paris semasa Perang Dunia II. Ini bertujuan memberikan akses kepada fesyen yang tidak bergantung kepada Paris, yang pada masa itu sulit dijangkau.[7]

Tentang[sunting | sunting sumber]

Amanda Bynes di Minggu Fesyen New York, 2009

Walaupun terdapat banyak minggu fesyen terkenal di seluruh dunia, hanya empat yang diiktiraf sebagai "Empat Besar," dan ini berdasarkan kronologi acara tersebut: New York, London, Milan, dan Paris.[8] [9] [10] Paris memulakan pertunjukan couture pada tahun 1945,[11] sementara Minggu Fesyen Milan diasaskan oleh Dewan Perniagaan Itali pada tahun 1958.[12] Minggu Fesyen Paris dijalankan semula pada tahun 1973 di bawah Persekutuan Fesyen Perancis,[13] manakala Minggu Fesyen London ditubuhkan oleh British Fashion Council pada tahun 1984.[14] Walaupun organisasi utama ini masih menjadi tuan rumah bagi rancangan utama, terdapat juga acara-acara independen dan penerbit di setiap bandar.[15]

Paparkan kandungan dan gaya[sunting | sunting sumber]

Terdapat dua jenis pertunjukan utama yang memfokuskan kepada pakaian wanita dan pakaian lelaki. Selain itu, terdapat juga pertunjukan khusus yang diadakan di setiap lokasi. Sebagai contoh, kebanyakan pertunjukan haute couture dijalankan di Paris, sementara pertunjukan yang lebih berorientasikan perniagaan dan penjualan, termasuk beberapa pertunjukan haute couture, berlangsung di New York.[16] Hal ini berkaitan dengan kedudukannya sebagai pusat kewangan global dan kekuatan dolar AS.

Pertunjukan haute couture di Paris diadakan setiap bulan Januari dan Julai, tertakluk kepada peraturan yang ditetapkan oleh Chambre Syndicale de la Haute Couture yang mengharuskan pertunjukan tersebut berlangsung eksklusif di Paris. Minggu Fesyen Couture di New York, walaupun tidak selalu bersamaan dengan Minggu Fesyen New York (NYFW), biasanya diadakan. Pereka terkini semakin menunjukkan koleksi antara musim, di antara musim luruh/musim sejuk dan musim bunga/musim panas tradisional. Koleksi ini cenderung lebih komersial daripada koleksi musim utama dan membantu mempercepat masa tunggu pelanggan untuk pakaian musim baru. Koleksi antara musim termasuk Resort/Cruise (sebelum Musim Bunga/Musim Panas) dan Pra-Musim Gugur (sebelum Musim Luruh/Musim Sejuk). Walaupun tiada jadual tetap untuk pertunjukan ini di ibu kota fesyen utama, ia biasanya berlaku tiga bulan selepas pertunjukan musim utama. Beberapa pereka memilih untuk menunjukkan koleksi antara musim di luar bandar asal mereka. Sebagai contoh, Karl Lagerfeld pernah menunjukkan koleksi Resort dan Pra-Fall untuk Chanel di bandar seperti Moscow, Los Angeles, dan Monte Carlo, bukannya di Paris. Banyak pereka juga memilih persembahan daripada pertunjukan tradisional semasa Resort dan Pra-Fall, sama ada untuk mengurangkan kos atau kerana mereka percaya bahawa pakaian dapat difahami dengan lebih baik dalam konteks ini.

Lihat sekarang, beli sekarang[sunting | sunting sumber]

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, program telah mula menunjukkan pakaian yang tersedia untuk dijual serta-merta, secara dalam talian atau di kedai.[17] Satu langkah lain adalah rancangan "lihat sekarang, beli sekarang," biasanya menampilkan video yang boleh diklik, di mana penampilan tersedia secara dalam talian selepas itu atau semasa persembahan[18]. Pengalaman "Lihat sekarang, beli sekarang" termasuk rancangan daripada Tom Ford, Nicole Miller, Moschino, dan Tommy Hilfiger. Sebagai contoh, pada tahun 2019 di pameran Tommy x Zendaya, Hilfiger memberi ulasan mengenai inovasi konsep "lihat sekarang, beli sekarang."[19]

Penubuhan konsep membeli-belah "lihat sekarang, beli sekarang" juga merupakan respons terhadap peniaga peruncit yang dikenali sebagai "fesyen pantas", yang menyalin reka bentuk dari landasan dan membawanya ke pasaran peruncitan dengan lebih cepat berbanding rumah reka bentuk tradisional.[20][21]

Masa[sunting | sunting sumber]

Model lelaki dan wanita di landasan di pertunjukan fesyen di Washington, DC, Februari 2017

Minggu fesyen berlaku dua kali setahun di ibu kota fesyen utama dunia; New York (7–15 Februari), London (15–19 Februari), Milan (19–25 Februari), dan Paris (25 Februari-5 Mac). [22]

Secara tradisinya, minggu fesyen diadakan beberapa bulan sebelum musim untuk memberi peluang kepada akhbar dan pembeli untuk melihat reka bentuk fesyen untuk musim berikutnya. Pada bulan Februari dan Mac, pereka-pereka mempamerkan koleksi musim luruh dan musim sejuk mereka. Pada bulan September dan Oktober, mereka mempamerkan koleksi musim bunga dan musim panas.

Waktu ini sebahagian besar dicipta untuk mengikuti "kitaran runcit" yang kemudiannya lebih perlahan. Dengan kata lain, ia memberi masa kepada peruncit untuk membeli dan menggabungkan reka bentuk ke dalam pemasaran runcit mereka. Namun, apabila harapan pelanggan meningkat, kitaran runcit menjadi lebih cepat. Akibatnya, pada tahun 2016, pereka mula beralih kepada "pertunjukan dalam musim."[23]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 • Senarai acara fesyen
 • Pertunjukan fesyen
  • Landasan (fesyen)
 • Fesyen

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ "The World's Most Fashionable Cities for 2021 | Fashion Week Online®". fashionweekonline.com. Dicapai pada May 22, 2022.
 2. ^ "Fashioning the City: Exploring Fashion Cultures, Structures and Systems". Royal College of Art. 27 January 2012. Dicapai pada 2 May 2014.
 3. ^ Ltd, Shiseido Co. "Shiseido Joins "Amazon Fashion Week TOKYO" as Official Cosmetics Sponsor | NEWS RELEASE | Shiseido Company". corp.shiseido.com (dalam bahasa Jepun). Dicapai pada 2023-12-19.
 4. ^ "Which is the world's most stylish city?". The Guardian (dalam bahasa Inggeris). June 2017.
 5. ^ "Fashion History Lesson: The Evolution of Runway Shows". Fashionista (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2017-03-21.
 6. ^ Leach, William R. "Transformations in a Culture of Consumption: Women and Department Stores, 1890-1925". The Journal of American History. Vol. 71, No. 2 (Sep., 1984), pp. 319-342. Accessed August 14, 2011.
 7. ^ Amanda Fortini, "How the Runway Took Off. A brief history of the fashion show." Feb. 8, 2006
 8. ^ "The Long and Winding History of Fashion Week | New York Fashion Week". New York Fashion Week (dalam bahasa Inggeris). Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-04-25. Dicapai pada 2016-04-07.
 9. ^ Ward, Maria (September 2015). "Introducing the New Vogue Runway App: Your Digital Front Row Seat to Fashion Week". Vogue (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2016-04-07.
 10. ^ Emling, Shelley (3 October 2006). "Big 4 fashion weeks get new company - Style - International Herald Tribune - The New York Times". The New York Times. Dicapai pada 2016-04-07.
 11. ^ "The history of haute couture". Harper's BAZAAR (dalam bahasa Inggeris). 2017-01-19. Dicapai pada 2017-03-21.
 12. ^ Davies, Lizzy (2013-11-21). "Armani throws his weight behind efforts to revive Milan fashion week". The Guardian (dalam bahasa Inggeris). ISSN 0261-3077. Dicapai pada 2017-03-21.
 13. ^ "Paris Fashion Week's Best Moments: Revisit 14 Iconic Catwalk Shows". Marie Claire (dalam bahasa Inggeris). 2016-10-10. Dicapai pada 2017-03-21.
 14. ^ "25 years of London Fashion Week - Telegraph". fashion.telegraph.co.uk. Dicapai pada 2017-03-21.
 15. ^ "The Long and Winding History of Fashion Week | New York Fashion Week". New York Fashion Week (dalam bahasa Inggeris). 2015-09-23. Diarkibkan daripada yang asal pada 2016-04-25. Dicapai pada 2017-03-21.
 16. ^ "Couture Fashion Week". Couture Fashion Week. Dicapai pada November 26, 2023. Couture Fashion Week New York Latest Designers
 17. ^ "Tom Ford Shifts Show to Match Retail Cycle". The Business of Fashion (dalam bahasa Inggeris). 2016-02-05. Dicapai pada 2017-03-21.
 18. ^ "8 Collections You Can Shop Straight From the Runway". ELLE (dalam bahasa Inggeris). 2016-09-15. Dicapai pada 2017-03-21.
 19. ^ Mackelden, Amy (2 March 2019). "womens embroidered sweatshirts". Harpers Bazaar. Dicapai pada 26 March 2019.
 20. ^ "Fashion Week Trends Fast Fashion 2016". Dicapai pada 2017-03-21.
 21. ^ "Fashion History Lesson: The Origins of Fast Fashion". Fashionista (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2017-03-21.
 22. ^ "Important Fashion Week Dates". Fashion Week Online. Dicapai pada 24 March 2021.
 23. ^ "The CFDA Released a Guidebook for Designers Transitioning to In-Season Shows". Fashionista (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 2017-03-21.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]