Miss Universe

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Miss Universe
Moto Confidently Beautiful
Pembentukan Jun 28, 1952; 66 tahun yang lalu (1952-06-28)
Jenis Pertandingan kecantikan
Ibu pejabat Bandar Raya New York
Lokasi
Bahasa rasmi Bahasa Inggeris
Orang penting
Paula Shugart (Presiden)
Organisasi induk William Morris Endeavor/Kumpulan Pengurusan Antarabangsa
Abad ke-21
Gabungan William Morris Endeavor
Fox (Abad ke-21)
Laman sesawang www.missuniverse.com
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Salah seorang Miss Universe, Iris Mittenaere

Miss Universe' ialah pertandingan kecantikan tahunan antarabangsa yang diadakan oleh Miss Universe Organization. Bersama-sama dengan pertandingan saingan, Miss World dan Miss Earth, pertandingan ini adalah salah satu pertandingan kecantikan yang paling penting dan publisiti di dunia. [1] Pertandingan ini telah diadakan lebih daripada 190 negara di seluruh dunia dan dilihat oleh lebih daripada setengah bilion orang setiap tahun. Miss Universe Organization dan jenama itu kini dimiliki, bersama-sama dengan Miss USA dan Miss Teen USA, oleh William Moris Endeavor/Kumpulan Pengurusan Antarabangsa.

Pertandingan ini ditubuhkan pada tahun 1952 oleh syarikat pakaian yang berpangkalan di California Pacific Knitting Mills. Miss Universe Organization melesenkan organisasi tempatan yang ingin untuk memilih peserta Miss Universe untuk negara mereka, dan meluluskan kaedah pemilihan untuk perwakilan negara. Logo Miss Universe yang terkini ialah - the woman with stars - telah dicipta pada tahun 1998.

Miss Universe terkini ialah Iris Mittenaere dari negara Perancis dinobatkan sebagai juara pada 30 Januari 2016 di Manila, Filipina.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]