Misteri Wan Peah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Misteri Wan Peah
Genre
Ditulis olehSyed MOhamad Taufik Syed Abdul Jalil
PengarahAzman Yahya (Jinggo)
Dibintangi oleh
Normah Damanhuri
Sasqia Dahuri
Farhanna Qismina
Sherry Alhadad
Negara asal Malaysia
BahasaBahasa Malaysia
Bilangan episod20 Episode.
Penerbitan
Tempoh siaranIsnin - Rabu, 10:00 Malam.
Syarikat penerbitan
(JS Pictures Sdn Bhd)
Penyiaran
Saluran asalTV3 (Slot Seramedi)
Siaran asal13 Februari 2017 – 29 Mac 2017
Kronologi
Diikuti olehJangan Ikut Aku

Misteri Wan Peah ialah sebuah siri televisyen seram komedi Malaysia 2017 yang bersiaran di Slot Seramedi TV3 dari 13 Februari sehingga 29 Mac 2017, diterbitkan oleh Sheila Rusly dan Azman Yahya menerusi JS Pictures. Dibintangi oleh Normah Damanhuri, Sasqia Dahuri, Farhanna Qismina dan ramai lagi, siri ini berkisarkan tentang wanita tua yang dikenali sebagai Wan Peah tinggal di Kampung Kuala Pari Hilir, yang memiliki sikap aneh dan tidak pernah senyum selain suka duduk dalam gelap.

Sinopsis

Misteri Wan Peah merupakan kisah misteri wanita tua yang dikenali sebagai Wan Peah tinggal di Kampung Kuala Pari Hilir. Wan Peah sering bersikapnya aneh dan tidak pernah senyum selain suka duduk dalam gelap. Sikap ini membuatkan orang kampung beranggapan Wan Peah (Normah Damanhuri) membela saka.

Setelah 12 tahun tidak melihat Wan Peah, penduduk Kampung Kuala Hilir menyangkakan Wan Peah sudah meninggal dunia.

Namun, kemunculan Cik Siti (Sasqia Dahuri) yang tinggal bersebelah Rumah Wan Peah menyebabkan berlakunya huru hara dikampung tersebut kerana orang kampung mula nampak jelmaan Wan Peah.

Cik Siti merupakan janda anak seorang berpindah ke kampung itu bersama anaknya, Aisyah (Indah Emerlda DFKL) serta adiknya Nurin (Sweet Farhana).

Pelakon

Rujukan