Mobile Legends: Bang Bang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Mobile Legends: Bang Bang
PembangunMoonton
PenerbitMoonton
PelantarAndroid
KeluaranAndroidiOS
  • WW: 9 November 2016
GenreMOBA

Mobile Legends: Bang Bang (atau Mobile Legends) merupakan sebuah permainan telefon pintar RPG yang dibangunkan dan diterbitkan oleh syarikat Moonton. Permainan ini diterbitkan buat pertama kalinya di China untuk sistem Android pada 11 Julai 2016 dan kemudiannya untuk iOS di seluruh dunia pada 9 November 2016. Permainan ini berasaskan enjin syarikat Tencent.[1]Syarikat ini juga telah membangunkan sebuah lagi permainan yang bergenre arcade iaitu Mobile Legends Adventure.

Permainan[sunting | sunting sumber]

Mobile Legends: Bang Bang merupakan sebuah permainan arena perjudian atas talian yang memerlukan berbilang pemain dan direka khas untuk telefon pintar.[2][3] Dalam mod klasik, kedua-dua pasukan bertempur untuk sampai ke pangkalan musuh (enemy's base) dan memusnahkannya sambil mempertahankan pangkalan masing-masing dan mengawal laluan (lanes). Dalam mod ini, terdapat tiga laluan iaitu laluan atas (top), tengah (middle), dan bawah (bottom), yang menghubungkan pangkalan-pangkalan itu.

Dalam setiap pasukan, terdapat lima orang pemain yang mengawal wira (hero) dari peranti masing-masing. Terdapat juga karakter lemah yang dikawal komputer, iaitu konco-konco (minions) yang dikeluarkan dari pangkalan masing-masing dan mengikut ketiga-tiga laluan menuju ke arah pangkalan musuh sambil melawan konco-konco, wira musuh serta menara (turrets).Konco-konco yang dikeluarkan bagi setiap peringkat ialah sebanyak 3 ekor bagi setiap laluan.

Terdapat banyak wira yang direka oleh Moonton dan boleh dikategorikan mengikut tugas masing-masing iaitu Marksman , Fighter, Tank, Mage, Support dan Asassin.

Penerimaan[sunting | sunting sumber]

Permainan ini telah menjadi popular di Asia Tenggara (SEA), di mana ia merupakan aplikasi permainan mudah alih yang paling banyak dimuat turun dalam kalangan pengguna iPhone pada 2017.

Pertandingan Antarabangsa[sunting | sunting sumber]

Pertandingan Legends Mobile telah diadakan di rantau ini, termasuk Mobile Legends tahunan: Bang Bang Southeast Asian Competition (MSC) dan bahkan setiap negara mempunyai liga tempatan mereka sendiri. Mobile Legends telah disahkan sebagai tajuk sukan pertama yang akan dimasukkan sebagai acara pingat di Sukan Asia Tenggara 2019 . [4]

Permainan Spin-Off[sunting | sunting sumber]

Moonton mengeluarkan permainan spin-off rasmi berjudul Mobile Legends: Adventure (MLA), permainan strategi RPG, pada akhir bulan Julai 2019.

Media yang berkaitan[sunting | sunting sumber]

SNK[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2019, Moonton dan SNK mempunyai kerjasama membebaskan kulit KOF dalam permainan Mobile Legends: Bang Bang . Kulit mempunyai kesan keterampilan dan suara KOF. Kulit siri 1 KOF yang dikeluarkan dalam permainan adalah Iori Yagami untuk wira Chou, Leona Heidern untuk wira Karina, dan Athena Asamiya untuk wira Guinevere . Kulit siri KOF ke-2 yang dikeluarkan adalah Kula Diamond untuk wira Aurora, K ' untuk wira Gusion, dan Orochi Chris untuk wira Dyrroth.

Kontroversi hak cipta[sunting | sunting sumber]

Riot Games telah memfailkan tuntutan mahkamah terhadap Moonton kerana pelanggaran hak cipta, memetik persamaan antara Mobile Legends dan Liga Legends Riot. Pada bulan Julai 2018, mahkamah China memutuskan untuk memihak kepada Riot, dengan memberi ganti rugi kepada Tencent (syarikat induk Riot) US $ 2.90 juta ( RMB 19.4 juta). [5]

Rujukan[sunting | sunting sumber]