Pergi ke kandungan

Moby-Dick

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Moby-Dick; or, The Whale
Halaman judul, edisi Amerika pertama Moby-Dick
Umum
PengarangHerman Melville
NegaraAmerika Syarikat
BahasaInggeris
GenreNovel, cereka pengembaraan, epik, kisah laut, novel ensiklopedia
Penerbitan
PengilustrasiRockwell Kent (1930 Lakeside Press ed.)
Penerbit
 • Richard Bentley (Britain)
 • Harper & Brothers (AS)
Tarikh penerbitan
18 Oktober 1851 (Britain)
14 November 1851 (AS)
Kawalan kewibawaan
813.3
LCCPZ3.M498 Mo3

Moby-Dick; or, The Whale (lit. Moby Dick; atau, Si Paus) ialah novel 1851 oleh penulis Amerika Herman Melville. Ia mengisahkan Ishmael, seorang pelaut yang menyaksikan kaptennya, Ahab menangkap seekor paus Pequod, untuk membalas dendam terhadap Moby Dick, seekor paus sperma putih gergasi yang menyebabkan kemalangan kepada kapten tersebut.

Moby-Dick mendapat sambutan bercampur malah tidak laris sehingga tidak lagi diulang cetak pada masa kematian penulis pada tahun 1891. Reputasi novel ini sebagai suatu adikarya dalam kesusasteraan Amerika Syarikat (The Great American Novel) lebih terzahir hanya pada abad ke-20, selepas kurun ke-100 kelahiran penulisnya. William Faulkner mengaku bahawa dia telah menulis buku itu sendiri,[1] manakala D. H. Lawrence memanggilnya "salah satu buku yang paling aneh dan paling indah di dunia" dan "buku terhebat yang pernah ditulis".[2]

Sejarah penulisan

[sunting | sunting sumber]

Melville mula menulis Moby-Dick pada Februari 1850, pengkaryaannya mengambil masa 18 bulan untuk menulis buku itu lebih daripada yang dijangkakannya. Penulisan telah terganggu oleh beliau membuat kenalan Nathaniel Hawthorne pada Ogos 1850, dan dengan penciptaan esei "Mosses from an Old Manse" sebagai hasil pertama persahabatan itu. Buku ini didedikasikan untuk Hawthorne, "sebagai tanda kekaguman saya untuk geniusnya".

Asas kerja ini ialah pelayaran Whirls 1841 Melville di Acushnet. Novel ini juga melibatkan kesusasteraan paus, dan inspirasi kesusasteraan seperti William Shakespeare serta kisah-kisah dalam kitab Bible. Paus putih dimodelkan pada paus albino yang terkenal untuk menarik Mocha Dick, dan berakhirnya buku itu adalah berdasarkan tenggelamnya Essex pada tahun 1820. Penerangannya lebih terperinci dan realistik tentang pemburuan paus dan mengekstrak minyak paus, serta kehidupan kapal di kalangan kru pelbagai kaum, bercampur dengan penerokaan kelas dan status sosial, baik dan jahat, dan kewujudan Tuhan. Selain naratif prosa, Melville menggunakan gaya dan peranti sastera yang terdiri daripada lagu-lagu, puisi, dan katalog untuk Shakespeare arahan pentas, soliloquies dan asides.

Pada Oktober 1851, bab pertama kisah ini - "The Town Ho's Story" - diterbitkan dalam Harper's New Monthly Magazine. Kesemua bab-bab kisah dibukukan dan diterbitkan (dalam tiga jilid) pertama kalinya di London dengan judul The Whale sebelum diberi tajuk kekalnya dalam edisi jilid tunggal di New York pada bulan November tahun sama. Terdapat beratus-ratus perbezaan antara dua edisi, paling sedikit tetapi beberapa penting dan menerangi. Penerbit London, Richard Bentley, menyaring atau mengubah baris sensitif; Melville juga membuat semakan, termasuk perubahan terakhir pada tajuk untuk edisi New York. Walau bagaimanapun, ikan paus itu muncul dalam teks kedua-dua edisi sebagai "Moby Dick", tanpa sempang.[3] Salah satu faktor yang menyebabkan pengulas Inggeris mengabaikan buku ini adalah bahawa ia sepatutnya diceritakan oleh seorang pengarang yang telah binasa dengan kapal: edisi Inggeris tidak mempunyai Epilog yang menceritakan hidup Ishmael. Kira-kira 3,200 salinan dijual semasa kehidupan penulis.

Jalan cerita

[sunting | sunting sumber]

Cerita Moby Dick adalah berdasarkan kisah benar di mana anak kapal yang memburu paus dimakan dan terus dimakan.[perlu rujukan]

Watak-watak utama

[sunting | sunting sumber]
 • Melville, H. The Whale . London: Richard Bentley, 1851 3 jilid. (viii, 312; iv, 303; iv, 328 ms. ) Published 18 Oktober 1851.
 • Melville, H., Moby-Dick ; atau, The Whale . New York: Harper and Brothers, 1851. xxiii, 635 muka surat. Mungkin diterbitkan pada 14 November 1851.
 • Melville, H., Moby-Dick; atau, The Whale . Diedit oleh Luther S. Mansfield dan Howard P. Vincent. New York: Hendricks House, 1952. Termasuk Pengenalan 25 halaman dan lebih daripada 250 muka surat Nota Penjelasan dengan Indeks.
 • Melville, H., Moby-Dick; atau, The Whale : Teks Berkuasa, Ulasan dan Surat oleh Melville, Analog dan Sumber, Kritikan. Edisi Kritikal Norton. Disunting oleh Harrison Hayford dan Hershel Parker. New York: WW Norton, 1967. ISBN 039309670X
 • Melville, H. Moby-Dick, atau The Whale. Edisi Northwestern-Newberry Writings of Herman Melville 6. Evanston, Ill .: Northwestern U. Press, 1988. Teks kritikal dengan lampiran mengenai sejarah dan penerimaan buku. Teks dalam domain awam.
 • Parker, Hershel, dan Harrison Hayford (eds). (2001). Herman Melville, Moby-Dick . Edisi Kritikal Norton. Edisi Kedua, New York dan London: WW Norton & Company. ISBN 9780393972832 ISBN   9780393972832
 • Moby-Dick: Edisi Kritikal Longman, Disunting oleh John Bryant dan Haskell Springer. New York: Longman, 2007 dan 2009. ISBN 978-0-321-22800-0 ISBN   978-0-321-22800-0

Nota kaki

[sunting | sunting sumber]
 1. ^ Faulkner (1927)
 2. ^ Lawrence (1923), 168
 3. ^ Tanselle (1988) "Editorial Appendix," 810–12

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]

Moby-Dick, sebuah buku elektronik bebas di Projek Gutenberg