Mohd Bakri Zinin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tan Sri Datuk Seri Panglima
Mohd Bakri Zinin
Timbalan Ketua Polis Negara
Dalam jawatan
17 Mei 2012 – 6 September 2014 [1]
Didahului oleh Tan Sri Khalid Abu Bakar

Tan Sri Datuk Seri Panglima Mohd Bakri Mohd Zinin merupakan Timbalan Ketua Polis Negara.

Tan Sri Datuk Seri Panglima Mohd Bakri Mohd Zinin (lahir pada tahun 1954 di Sabah) dilantik sebagai Timbalan Ketua Polis Negara pada 17 Mei 2012. Perlantikan tersebut bagi menggantikan Tan Sri Khalid Abu Bakar yang dinaikkan pangkat kepada Ketua Polis Negara pada tarikh yang sama.[2]

Kelulusan[sunting | sunting sumber]

Bakri yang berasal dari Beaufort, Sabah (tetapi dibesarkan di Penampang) memiliki Diploma Sains Kepolisan Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), memulakan perkhidmatan dalam polis pada 6 November 1976 sebagai inspektor percubaan.

Khidmat dalam PDRM[sunting | sunting sumber]

Beliau pernah berkhidmat sebagai Ketua Polis Daerah Kudat, Ketua Polis Daerah Sandakan, Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Kinabalu, Timbalan Ketua Polis Daerah Seremban, Ketua Polis Daerah Lahad Datu, Ketua Polis Daerah Cheras dan Ketua Polis Daerah Dang Wangi.[3]

Bakri juga pernah berkhidmat sebagai Penolong Pengarah Unit Risikan Jenayah D4 Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman sebelum dilantik sebagai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Sabah pada 2003 dan dua tahun kemudian dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya Polis Sabah.

Pada 2006, beliau dilantik sebagai Timbalan Pengarah (Risikan/Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik Bukit Aman dan menjadi pengarahnya setahun kemudian. Pada 2008 beliau dilantik sebagai Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman.

Anugerah[sunting | sunting sumber]

Pada 2 Februari 2009, Yang di-Pertuan Agong,Sultan Mizan Zainal Abidin mengurniakan Darjah Seri Mahkota Wilayah yang membawa gelaran Datuk Seri kepada beliau di Istana Negara.Beliau merupakan antara 274 penerima Darjah Kebesaran, Bintang dan Pingat sempena Hari Wilayah Persekutuan ke-35.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]