Mohd Eekmal Ahmad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Eekmal Ahmad
Eekmal Ahmad.jpg
Butiran peribadi
Lahir (1980-02-28) 28 Februari 1980 (umur 39)
Alor Star, Kedah, Malaysia
KediamanLondon, United Kingdom
Alma materKolej Sultan Abdul Hamid Universiti Teknologi MARA
PekerjaanSejarawan

Eekmal Ahmad (lahir 28 Februari 1980) merupakan seorang ahli politik dan sejarawan Malaysia. Beliau juga merupakan bekas setiausaha media kepada bekas Ketua Pembangkang Malaysia, Anwar Ibrahim. Eekmal merupakan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) di dalam pilihan raya umum Malaysia ke-13. Beliau bertanding dengan Menteri Besar Kedah Ahmad Bashah Md Hanipah tetapi kalah dengan margin 895 undian.[1]

Kehidupan peribadi[sunting | sunting sumber]

Beliau dibesarkan di Alor Star, Kedah dan menerima pendidikan menengah di Kolej Sultan Abdul Hamid dan memiliki pendidikan universiti di Universiti Teknologi MARA, lulus dengan ijazah sarjana muda dalam undang-undang. Beliau belajar Sejarah Asia Timur di Sekolah Pengajian Oriental dan Afrika di Universiti London yang dibiayai oleh Biasiswa Chevening yang berprestij. Disertasi MAnya menumpukan kepada pembentukan Nasionalisme Cina semasa tempoh Xinhai hingga Pergerakan 4 Mei dan pengaruhnya terhadap Tanah Melayu.

Selepas meninggalkan universiti, Eekmal bekerja sebagai Penolong Penyelaras untuk Renaissance Asia: Pengembangan Kapasiti untuk Pemimpin Masa Depan di Asia Tenggara yang berpangkalan di Institut Penyelidikan Dasar. Beliau kemudiannya berkhidmat sebagai penterjemah di Pusat Graduan Timur Tengah, sebuah pemikir intelektual yang berpusat di Kuala Lumpur. Beliau kemudiannya berkhidmat sebagai setiausaha akhbar kepada Anwar Ibrahim dari tahun 2008 hingga 2012. Beliau menerjemahkan beberapa karya dari bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu, antaranya, hak hak Thomas Paine, Claude Addas 'Voyage of No Return dan esei FA Hayek, Individualism True and False.

Kerjaya politik[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 2008, Eekmal menyertai Parti Keadilan Rakyat dan dilantik sebagai setiausaha akhbar kepada Anwar Ibrahim. Semasa pilihan raya umum ke-13 pada tahun 2013, Eekmal dicalonkan sebagai calon PKR bagi kerusi Dewan Undangan Negeri Bakar Bata di Kedah.[2] Bagaimanapun, beliau kehilangan margin sempit kepada seorang ahli politik veteran, Ahmad Bashah Md Hanipah yang kini menjadi Menteri Besar Kedah.

Keputusan pilihan raya[sunting | sunting sumber]

Dewan Undangan Negeri Kedah[3][4][5]
Tahun Perlembagaan Kerajaan Undian Pct Pembangkang Undian Pct Buang undi Majoriti Keluar
2013 N12 Bakar Bata Ahmad Bashah Md Hanipah (UMNO) 11,999 50.72% Mohd Eekmal Ahmad (PKR) 11,104 46.94% 23,658 895 84.30%
Jawahar Raja Abdul Wahid (BERSAMA) 192 0.81%

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.astroawani.com/berita-politik/siapa-ahmad-bashah-menteri-besar-kedah-baharu-yang-menggantikan-mukhriz-mahathir-92675
  2. ^ http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pertembungan-antara-dua-generasi-di-dun-bakar-bata
  3. ^ "Keputusan Pilihan Raya Umum Parlimen/Dewan Undangan Negeri". Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia. Dicapai 4 February 2017.  Peratusan berdasarkan jumlah pembuangan.
  4. ^ "Malaysia General Election". undiinfo Malaysian Election Data. Malaysiakini. Dicapai 4 February 2017.  Keputusan hanya boleh didapati di pilihanraya 2004.
  5. ^ "KEPUTUSAN PILIHAN RAYA UMUM 13". Sistem Pengurusan Maklumat Pilihan Raya Umum. Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia. Dicapai 24 March 2017.