Mohd Syahril bin Abdul Khalid

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Syah Inteam
Syah inteam.jpg
Syah Inteam
Kelahiran
Mohd Syahril bin Abdul Khalid

(1980-03-25) 25 Mac 1980 (umur 42)
WarganegaraMalaysia Malaysia
Nama lainSyah, Along
PekerjaanPenyanyi, Komposer, Penulis Lirik, Usahawan
Tahun aktif1998-kini
PasanganNuur Asy-Syahidah Zainal Abidin (k. 2005)
Anak-anakMuhammad Solahuddin
Muhammad Saifuddin
Muhammad Mustafa
Kerjaya muzik
GenreNasyid
Syarikat rakaman
Hijjaz Records (2000-2005)
Inteam Records (2005-kini)
Pengkarya berkait
Inteam
Laman web rasmihttps://facebook.com/syahinteam
https://instagram.com/syahinteam

Mohd Syahril bin Abdul Khalid yang lebih dikenali sebagai Syah Inteam merupakan salah seorang anggota kumpulan Inteam bersama tiga anggota lain iaitu Hazamin, Hisyam dan Abdul Rahim. Beliau merupakan penyanyi utama dan juga ketua kumpulan In-Team. Beliau juga merupakan salah seorang penyanyi nasyid yang sangat dikenali orang ramai kerana kemantapan vokalnya dalam hampir setiap lagu yang dinyanyikan oleh kumpulan ini, antaranya Kasih Kekasih, Impian Kasih, Damba Kasih, Setanggi Syurga dan lagunya yang paling berhantu iaitu Nur Kasih. Beliau telah dilahirkan pada (1980-03-25) 25 Mac 1980 (umur 42). Beliau berasal dari Seremban, Negeri Sembilan.[1]

Selain menyanyi, beliau juga berbakat dalam mencipta lagu serta menulis lirik dan salah satu lagu ciptaannya telah dimuatkan dalam album Iman & Aman yang diterbitkan pada tahun 2013 iaitu lagu Iftar. Beliau telah mendirikan rumahtangga dengan pilihan hatinya yang bernama Nuur Asy-Syahidah pada tahun 2005. Hasil perkahwinan tersebut, Syah dan isterinya dikurniakan 3 orang anak lelaki masing-masing bernama Muhammad Solahuddin, Muhammad Saifuddin dan Muhammad Mustafa.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Beliau mendapat pendidikan awal di Sekolah Kebangsaan King George V, Seremban (1987-1992), sebelum memasuki Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (1993-1997).

Beliau kemudiannya melanjutkan pengajiannya ke Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) dalam jurusan Kejuruteraan Automatif.

Rujukan[sunting | sunting sumber]