Mojang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Mojang Studios (Bahasa Sweden[mʊˈjɛŋː] "gajet") ialah sekumpulan pembangun dan penerbit permainan video Sweden yang ditubuhkan dalam bulan Mei 2009 dengan nama Mojang Specifications oleh seorang pengatur cara permainan yang bernama Markus Persson,[1] yang dikenali kerana mencipta sebuah permainan bebas yang terkenal iaitu Minecraft, sebuah permainan kotak pasir. Ibu pejabat syarikat Mojang terletak di Stockholm, Sweden.[2] Pada September 2014, Microsoft memperoleh Mojang pada nilai 2.5 bilion USD daripada bekas pemiliknya, Markus Persson.[3]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ PC Gamer (25 Januari 2011). "Minecraft Dev Diary - Mojang milestone, office overhaul" [Diari Pembangun Minecraft - Tanda aras Mojang, pembaikpulihan pejabat]. PC Gamer (dalam bahasa Inggeris). Dicapai pada 23 Februari 2011. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
  2. ^ "Terms of Use [Terma Penggunaan]" Minecraft. Dicapai pada 22 September 2011. "Mojang AB Åsögatan 140 116 24, Stockholm Sweden"
  3. ^ Molina, Brett (15 September 2014). "Microsoft to acquire Minecraft maker Mojang for $2.3B" [Microsoft akan memperoleh pembuat Minecraft, Mojang dengan $2.3B]. USA Today (dalam bahasa Inggeris). Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)