Mufti Kerajaan Brunei

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Mufti Kerajaan Brunei
Penyandang
Pehin Datu Seri Maharaja Dato Paduka Seri Setia Ustaz Dr. Haji Awang Abdul Aziz bin Juned
sejak 1 September 1994
Jabatan Mufti Kerajaan, Jabatan Perdana Menteri Brunei Darussalam
GelaranYang Berhormat
StatusJawatan bertaraf Menteri
PelantikSultan Brunei
Pemegang sulungPehin Datu Seri Maharaja Dato Seri Utama Dr. Awang Haji Ismail bin Omar Abdul Aziz
Pembentukan1 Januari 2015; 8 tahun yang lalu (2015-01-01)
Laman sesawanghttp://www.mufti.gov.bn/

Mufti Kerajaan Brunei merupakan jawatan ulama Islam paling kanan dan berpengaruh di Brunei. Penyandang jawatan ini dilantik oleh Sultan Brunei. Mufti Kerajaan mengetuai kesemua ulama di Brunei dan merupakan jawatan bertaraf Menteri.[1].

Peranan[sunting | sunting sumber]

Mufti Kerajaan merupakan penguasa agama paling kanan di negara berkenaan. Beliau memainkan peranan memberi pandangan dan fatwa dalam urusan undang-undang dan hal ehwal masyarakat berdasarkan sumber Islam iaitu al-Quran, Sunnah, Ijmak Ulama dan Qias.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Mufti Kerajaan Brunei yang pertama ialah Dr Awang Haji Ismail bin Omar Abdul Aziz dari tahun 1962 hingga kematiannya pada 1994. Beliau merupakan ulama kelahiran Johor, Malaysia[3]. Pada 1994, timbalannya yang merupakan kelahiran Brunei, Dr Haji Awang Abdul Aziz bin Juned dilantik menjadi Mufti Kerajaan Brunei. Beliau menyandang jawatan sehingga kini[4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Norliah Md. Zain (22 Oktober 2015). "Jawatan Mufti Kerajaan, Peguam Negara bertaraf Menteri". Pelita Brunei. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 Februari 2021. Dicapai pada 3 Februari 2021.
  2. ^ Syariah law critics do not understand Islam: Mufti | The Brunei Times
  3. ^ Mary Victoria Dass (6 Mei 2015). "Berharap jalin hubungan diplomatik dengan Brunei". Harian Metro. Diarkibkan daripada yang asal pada 3 Februari 2021. Dicapai pada 3 Februari 2021. Cite has empty unknown parameter: |dead-url= (bantuan)
  4. ^ Kementerian Hal Ehwal Ugama Negara Brunei Darussalam : SEJARAH PENUBUHAN JABATAN HAL EHWAL SYARIAH