Muhamad Arafat Varisai Mahamad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
YB Tuan

Muhamad Arafat Varisai Mahamad

Ahli Dewan Negeri
முஹம்மது அராபத் வாரிசை மஹமத்
Ahli Dewan Negeri Perak
untuk Hulu Kinta
Memegang jawatan
19 Disember 2022
Dalam jawatan
3 Julai 2018 – 17 Oktober 2022
Didahului olehBarisan Nasional.png UMNO (Malaysia).svg Aminuddin Md Hanafiah
Ketua PKR Cabang Tambun
Memegang jawatan
2022
Butiran peribadi
Parti politikPakatan-harapan-logo.svg Bendera Parti Keadilan Rakyat PKR 4975x2490 px.svg PKR
PekerjaanAhli politik

YB Muhamad Arafat Varisai Mahamad adalah merupakan Ahli Dewan Negeri Perak untuk Hulu Kinta yang memenangi Pilihan raya umum Malaysia 2018 lalu.[1] Beliau menyandang jawatan Ketua Penerangan Keadilan Perak.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

  • Ahli politik

Jawatan dalam parti:

  • Ketua Penerangan Keadilan Perak
  • Ketua PKR Cabang Tambun

Jawatan dalam agensi kerajaan:

  • Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kinta

Kontroversi[sunting | sunting sumber]

Isu kenaikan harga ayam segar[sunting | sunting sumber]

Pada 15 Disember 2021, Muhamad Arafat mencetuskan kontroversi pada sesi perbahasan bajet negeri untuk tahun 2022 apabila beliau membawa seekor ayam segar ke dalam bangunan DUN di Ipoh. Beliau amat geram terhadap Pengerusi Jawatankuasa Perladangan, Pertanian dan Industri Makanan Negeri, Razman Zakaria (PAS-Gunung Semanggol) yang bersikap sambil lewa dalam menangani isu kenaikan harga barangan secara mendadak.

Menurutnya, beliau pergi sendiri ke kawasan Bukit Semanggol bagi membeli ayam segar mahal untuk membuktikan kepada Razman bahawa ini adalah sebuah "hadiah" kepadanya kerana tidak prihatin terhadap isu berkenaan sehingga memaksanya mengadakan mesyuarat dengan semua pengeluar dan pengedar daging sejuk beku.

Tindakannya itu mendapat perhatian serius Pengerusi DUN Perak, Datuk Mohammad Zahir Khalid yang menegurnya kerana melanggar peraturan DUN kerana membawa barang larangan ke dalam bangunan berkenaan. Akibatnya, keesokan harinya, Muhamad Arafat diarahkan untuk keluar dewan kerana enggan menerima usul yang dikemukakan oleh kerajaan dalam isu kenaikan harga barangan. Malah, ianya juga menarik perhatian dan gelagat beberapa ADUN yang lain termasuklah Jamilah Zakaria (BN-Trong) dan Hasnul Zulkarnain Abdul Munaim (Bebas-Titi Serong) yang mencelah agar Muhamad Arafat bawa pulang ayam itu untuk dijadikan rendang bagi hidangan makan malam.

Dalam sidang akhbar selepas pembantangan, beberapa wartawan menyoal tindakan Muhamad Arafat yang seolah-olah mahu "menyerang" Razman dan bukannya Pengerusi Jawatankuasa Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Integrasi Nasional dan Masyarakat Sivil, Abdul Yunus Jamhari (Bersatu-Kuala Kurau) berhubung tindakannya yang membawa ayam segar ke dalam dewan. Menurutnya, Abdul Yunus hanya berpengetahuan dalam isu kawalan harga barang manakala Razman lebih luas tahu tentang punca kenaikan harga barang tersebut yang bermula daripada peringkat ladang.

Rujukan[sunting | sunting sumber]