Muhammad Husin

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Yang Berhormat

Muhammad Husin
P028-PSRPUTEH.jpg
Ahli Parlimen
untuk P28 Pasir Puteh, Kelantan
Memegang jawatan
8 Mac 2008
Didahului oleh Datuk Che Min Che Ahmad (BN)
Majoriti 3,968
Butiran peribadi
Parti politik PAS logo.svg PAS
Pekerjaan Ahli Parlimen

Tuan Haji Muhammad Husin adalah ahli politik Malaysia berbangsa Melayu dari Parti Amanah Negara. Beliau merupakan bekas Ahli Parlimen Pasir Puteh, Kelantan bertanding di atas tiket PAS. Di peringkat parti, beliau merupakan Timbalan Ketua AMANAH Negeri Kelantan.

Pilihanraya[sunting | sunting sumber]

Dalam Pilihan Raya Umum Malaysia 2008 beliau mengalahkan calon dari Barisan Nasional - UMNO, Amran Mat Nor dengan majoriti sebanyak 3,968 undi. Beliau memperolehi 28,365 undi berbanding lawannya memperolehi hanya 24,397 undi.

Politik Kampus[sunting | sunting sumber]

Muhammad Hussin merupakan mantan Presiden Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Malaya (PMIUM). Beliau pernah ditarbiyyah oleh Ustaz Alias Osman yang merupakan Murabbi Islamic Representative Council (IRC) di Universiti Malaya-fakta ini tidak benar (rujuk dari tuan punya badan).[perlu rujukan]

Beliau telah mengasaskan PMIUM baru yang bebas dari unsur Anwar yang telah memasuki UMNO pada tahun 1982. [perlu rujukan] Untuk memastikan PMIUM kekal dalam keadaan berkenaan, Muhammad Hussin telah memperkenalkan sistem tarbiyyah PAS di kampus Universiti Malaya yang melibatkan sistem usrah dan tamrin yang diambil dari kaedah tarbiyyah IRC.

Ustaz Muhammad Hussin juga adalah antara alumni Universiti Malaya yang dihormati sehingga kini.