Rawang

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Mukim Rawang)
Lompat ke: pandu arah, cari
Mukim Rawang
Jata-Selangor.jpg
Geografi
Status Mukim
Asal nama N/A
Negara  Malaysia
Negeri  Selangor
Daerah Daerah Gombak
Mukim Mukim Rawang
Keluasan N/A
Rawang

Mukim Rawang merupakan pecahan kawasan pentadbiran bagi negeri Selangor.

Selangor dibahagikan kepada beberapa buah daerah dan setiap daerah dibahagikan kepada beberapa mukim (subdaerah/subdistrict).

Pentadbiran[sunting | sunting sumber]

Mukim Rawang merupakan salah sebuah mukim yang terdapat dalam negeri Selangor, dan juga merupakan satu dari mukim yang terletak dalam pentadbiran Daerah Gombak.

Rawang ialah sebuah mukim dan bandar yang terletak di daerah Gombak, Selangor, Malaysia. Ia adalah sebuah ibu daerah sehingga tahun 1997. Bandar ini adalah sebuah bandar dalam pembangunan. Antara mukim lain di Gombak ialah Batu, Setapak dan Ulu Kelang.

Pihak berkuasa tempatan bagi Rawang adalah Majlis Perbandaran Selayang.

Tempat[sunting | sunting sumber]

Untuk sampai ke pusat bandar, seorang mesti memandu di antara 25 minit dari Kuala Lumpur semasa bukan waktu utama. Seseorang boleh memilih Lebuhraya Utara-Selatan melalui Persimpangan Rawang Exit 116, Lebuhraya Koridor Guthrie melalui Persimpangan Rawang Selatan Exit 115, melalui jalan B27 dari Bestari Jaya atau jalan utama (Jalan 1) ke Rawang. Di jalan utama, penumpang-penumpang boleh menyaksikan keindahan kehijauan melalui Templer Park. Ketiga-tiga ini ialah hutan simpanan di Malaysia dan tempat panas untuk merentasi hutan dan berkhemah. Jalan utama dari Templer Park ke Bandar Baru Selayang kini dilebarkan ke lorong kedua.

Masjid[sunting | sunting sumber]

Sekolah Menengah[sunting | sunting sumber]

Sekolah Rendah[sunting | sunting sumber]

Pembangunan[sunting | sunting sumber]

Manakala, bandar Rawang telah mengalami pembangunan curam. Banyak kedai-kedai dan rumah-rumah baru sekarang dalam pembinaan. Pada tahun 2006, sebuah pasar tengah baru telah dibuka untuk menemani penambahan desakan daripada penduduk manakala baru-baru ini sebuah balai polis dan perhentian bas dan teksi sedang dibina.Pada tahun 2011,AEON Rawang Anggun Shopping Centre telah dibuka .

Rujukan[sunting | sunting sumber]Pautan luar[sunting | sunting sumber]