Musang Binturong

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Binturong[1]
Binturong in Overloon.jpg
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Subkeluarga:
Genus:
Arctictis

Temminck, 1824
Spesies:
A. binturong
Nama binomial
Arctictis binturong
(Raffles, 1821)


Musang Binturong (bahasa Inggeris: Binturong, Malay Civet Cat, Asian Bearcat, Palawan Bearcat, atau cuma Bearcat) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Arctictis binturong. [3]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Musang Binturong boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Musang Binturong adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Musang Binturong adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Musang Binturong terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Musang Binturong berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Musang Binturong akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari. Tempoh bunting bagi binturong adalah 81 hari, dengan gestation sekitar 91 hari. Usia purata kematangan seksual adalah 30.4 bulan bagi betina dan 27.7 bulan bagi jantan. Kesuburan berlansung sehingga usia 15 tahun.[4] Binturong adalah sekitar 100 spesies mammalia yang dipercayai oleh ramai pakar penjagaan sebagai berkeupayaan bagi diapaus embrio ("embryonic diapause"), atau implantasi tergantung ("delayed implantation"), yang membenarkan spesies betina bagi menyelaras tempoh kelahiran supaya selari dengan keadaan persekitaran yang sesuai. Kelahiran biasa adalah dua anak, tetapi sehingga enam anak dilahirkan boleh berlaku.

Tempoh hayat maksima dalam kurungan dipercayai lebih dari usia 25 tahun.[5]

Ancaman[sunting | sunting sumber]

Anak binturong disimpan sebagai peliharaan oleh Orang Asli di Taman Negara, Malaysia

Ancaman utama bagi binturong adalah kehilangan habitat dan kemerosotan persekitaran hutan melalui pembalakan dan penukaran kawasan hutan kepada kegunaan tanah bukan hutan sepanjang julat binturong. Kehilangan habitat amat teruk di kaawasan rendah di kepulauan Sunda dikebanyakan kawasannya, dan terdapat bukti bahawa binturong menggunakan ladang yang sebahagian besarnya menggantikan hutan semulajadi. Di China penghapusan hutan dan amalan membalak oportunis telah memecah habitat atau menghapuskan tapak sama sekali. Di Filipina, ia ditangkap bagi perdagangan haiwan liar, malah di selatan julatnya ia turut ditangkap untuk dimakan. Di Lao PDR, ia merupakan pemangsa paling kerap dipamerkan dalam sangkar dan kulitnya kerap diperdagangkan sekurang-kurangnya di Vientiane. Disesetengah bahagian Lao PDR, ia dianggap makanan delikasi dan turut diperdagangkan sebagai bahan makanan ke Vietnam.[6]

Orang Asli di Malaysia menyimpan binturong sebagai haiwan peliharaan.


Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Musang Binturong merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan. Di Sabah, mamalia ini tersenarai sebagai haiwan terlindung di dalam Enakmen Pemeliharaan Hidupan Liar 1997.[7]

Subspesies[sunting | sunting sumber]

Enam subspesies diakui (A. b. albifrons, A. b. binturong, A. b. kerkhoveni, A. b. memglaensis, A. b. penicillatus, dan A. b. whitei).[1] Binturong Palawan (A. b. whitei) dari Filipina adalah spesies lemah akibat kemusnahan habitat dan pemburuan haram bagi kegunaan perubatan dan permintaan bagi perdagangan haiwan peliharaan.[8]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Wozencraft, W. C. (2005). "Order Carnivora". Dalam Wilson, D. E.; Reeder, D. M (para penyunting). Mammal Species of the World (ed. 3rd). Johns Hopkins University Press. m/s. 549. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.
  2. ^ Mustelid Specialist Group (2008). Arctictis binturong. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 2008-10-15.
  3. ^ Protection of Wild Life Act 1972
    LAWS OF MALAYSIA<br<Act 76
  4. ^ Wemmer, C. (1981). "Copulatory Behavior and Reproduction in the Binturong, Arctictis binturong" (PDF). Journal of Mammalogy. 62 (2): 342–352. doi:10.2307/1380710. JSTOR 1380710. Parameter |coauthors= yang tidak diketahui diendahkan (|author= dicadangkan) (bantuan)
  5. ^ Macdonald, D.W. (2009). The Encyclopedia of Mammals. Oxford University Press, Oxford.
  6. ^ Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan iucn tidak disediakan
  7. ^ Wildlife Conservation Act 1997
  8. ^ "Arctictis binturong ssp. whitei". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN. 1996. 1996. Parameter |downloaded= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan); Parameter |assessors= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan){{cite iucn}}: error: malformed |id= identifier (help)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Senarai mamalia
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z