Musang Lamri

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Musang Lamri
frames
Pengelasan saintifik


Musang Lamri (bahasa Inggeris: Masked Palm Civet) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Paguma larvata.[1], [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Musang Lamri boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Musang Lamri adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Musang Lamri adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Musang Lamri terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Musang Lamri berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Musang Lamri akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Musang Lamri merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]