Musang Tenggalung

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Musang Tenggalung
موسڠ تڠݢالوڠ
Malay civet.jpg
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
V. tangalunga
Nama binomial
Viverra tangalunga
Gray, 1832
Malayan Civet area.png
Taburan Musang Tenggalung
(hijau gelap - masih wujud,
hijau muda - mungkin masih wujud)

Musang Tenggalung[2], [3] (bahasa Inggeris: Malayan Civet atau Oriental Civet) adalah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Viverra tangalunga.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Musang Tenggalung boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Musang Tenggalung adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Musang Tanggalong adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Musang Tanggalong terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Musang Tenggalung berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Musang Tenggalung akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Musang Tenggalung merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Azlan, M.J., Hon, J., Duckworth, J.W., Jennings, A. & Veron, G. (2008). Viverra tangalunga. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 2008-10-16.
  2. ^ [1], Pusat Rujukan Persuratan Melayu: Kamus Bahasa Melayu, DBP. Diambil pada 9-03-2011
  3. ^ "AKTA PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR 2010, PERINTAH PEMULIHARAAN HIDUPAN LIAR (PINDAAN JADUAL) 2012" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2012-07-29. Dicapai pada 2013-01-10.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]