Muzium Willet-Holthuysen

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Museum Willet-Holthuysen
Willet-holthuysen.jpg
Pemandangan hadapan muzium
Maklumat am
Ditubuhkan1685 (bangunan)
1896 (muzium)
JenisMuzium seni
Maklumat geografi
Lokasi
Maklumat pelawat
Kemudahan pengangkutan awam
Perhentian trem Rembrandtplein
Perhentian metro Waterlooplein
Laman sesawang
sunting
Lihat pendokumenan templat ini
Kebun gaya Inggeris atau 'hortus'
Dapur dengan dinding berjubin asal
Grisaille dinding oleh Jacob de Wit

Museum Willet-Holthuysen ialah sebuah muzium di Amsterdam, Belanda, di terusan Herengracht. Ia adalah satu-satunya rumah ningrat tepi terusan berperabot penuh di Amsterdam yang dibuka kepada orang ramai. Muzium ini mempunyai suatu koleksi besar barang-barang perak, pinggan, dan buku dari Zaman Kegemilangan Belanda. Ia juga memiliki suatu koleksi cukup besar seni.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Rumah ini dibina untuk Jacob Hop, datuk bandar Amsterdam, di sekitar 1685. Dia bukanlah datuk bandar yang terakhir untuk memiliki rumah ini. Pada 1739 bahagian luar telah direkabentuk semula untuk dilihat seperti yang pada hari ini, dalam gaya Louis XIV yang sangat mengikut fesyen. Pemilik peribadi terakhir, Mrs. Willet-Holthuysen, mewasiatkan keseluruhan rumah ke bandaraya Amsterdam dengan syaratnya yang ia menjadi sebuah muzium pada 1895. Ia telah menjadi sebuah muzium sejak itu.

Rumah[sunting | sunting sumber]

Tiga tingkat dibuka ke orang rami, souterrain, dengan dapur dan kebun (dikembalikan pada 1972), tingkat pertama (bel-etage dengan hallway panjang), dan tingkat atas, dengan satu bilik tidur di paparan dan bilik-bilik untuk pameran. Dalam bilik biru, beberapa seni lukisan di dinding menunjukkan bekas para pemilik (oleh artis yang tidak dikhususkan). Dalam bilik ini ada juga beberapa seni lukisan berhiasan oleh Jacob de Wit, walaupun ini telah disumberkan dari bangunan lain di Amsterdam. Kepingan berhiasan oleh Jacob de Wit telah pada sesetengah peringkat berada di rumah, tetapi bekas para pemilik mengambilnya dengan mereka. Ia tidak jelas jika sesetengah seni lukisan Jacob de Wit kini 'kembali ke rumah'.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]