Nanjing

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Nanjing (南京 Pinyin: Nánjīng, Wade-Giles: Nan-ching; Pinyin Sistem Pos: Nanking) adalah ibu kota Wilayah Jiangsu di Republik Rakyat China. Ia terletak di bahagian bawah Sungai Yangtze di 32°03'U, 118°47'T. Nanjing adalah bandar kedua paling terpenting (setelah Shanghai) di China.

南京
Nanjing, Jiangsu
Nanjing China.png
Asal-usul nama 南 Nan - selatan
京 Jing - ibu kota
Dicantum menjadi - Ibu kota (di) selatan
Pusat pentadbiran Daerah Xuanwu
Luas 6421 km²
Penduduk
 - Total (Tahun)
 - Kepadatan
Tangga ke-1
5,410,000
965.58/km²
KDNK dalam RMB¥
 - Total (Tahun)
 - per kapita
Tangga ke-x
141.06 bilion RMB¥
27128 RMB¥
Letakkan info seperti pokok, bunga, bahasa, agama, dll. di sini
CPC Setiausaha Jawatankuasa Nanjing Luo Zhijun
Datuk bandar Jiang Hongshen
Poskod 210000--211300
Kod daerah 025
Nombor plet kereta bermula dengan 苏A


Nanjin dikenali sebagai "Ibukota Ilmu, Sains, Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan". Ia telah terkenal sebagai pusat kebudayaan dan Ilmu di Cina selama lebih seribu tahun lamanya. Ia adalah salah satu dari empat ibukota kuno negara Cina dan menjadi ibukota kepada sepuluh dinasti dan/atau kerajaan. Ia juga dikenali sebagai "Ibukota Syurga". Ia telah menjadi pusat politik dan ekonomi bagi daerah delta sungai Tangtze selama beratus-ratus tahun. Nanjing juga adalah hub pengangkutan di bahagian timur Cina dan kawasan muara sungai Yangtze. Nanjing ialah sebuah bandar pelancung yang terkenal, dengan banyak tempat bersejarah.

Ekonomi[sunting | sunting sumber]

Nanjing telah menjadi pusat ekonomi kawasan muara sungai Yangtze selama beratus-ratus tahun. Pada tahun 2003, Pendapatan Domestik Kasar (PDK) per kapita adalah ¥27128 (ca. US$3280, pada No. 31 di antara 659 bandar-bandar Cina.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 495 BC, Negara Wu menubuhkan Yecheng (冶城) pada masa sekarang kawasan bandar Nanjing.

Negara Yue menakluk Wu dan menubuhkan Yuecheng 越城 pada 473 BC.

Negara Chu menubuhkan Jīnlíng (金陵) di kawasan ini pada 333 BC.

Bandar ini telah dimusnah dan dibangunkan beberapa kali.

Sekurang-kurangnya tiga bandar telah dibina: Jiànkāng (建康) pada AD 229 (dimusnahkan sepenuhnya pada AD 589 dan menjadi kawasan perladangan), Jinling dibina kemudian pada 914, dan ibu kota awal Ming, Nánjīng dibina dalam tahun 1366.

Nanjing juga merupakan ibu kota Taiping Rebellion pada pertengahan kurun 19.

Pada tahun 1928, setelah permulaan Expedisi Utara, kerajaan Kuomintang di bawah pimpinan Chiang Kai-shek menjadikan Nanjing sebagai ibu kota untuk menentang cabaran daripada kerajaan warlord yang menguasai Beijing dan kerajaan alternatif pimpinan Wang Jingwei di Wuhan. Setelah kejayaan Expedisi Utara pada tahun 1931, Kerajaan Chiang menjadi kerajaan Negara China tunggal yang sah.

Pada tahun 1937, Nanjing diduduki tentera Jepun, sesiapa yang membunuh secara ramai-ramai penduduk bandar, orang pelarian dan tahanan perang. Kejadian ini dikenali sebagai Pembunuhan Ramai-Ramai Nanjing. Kerajaan Chiang terpaksa dipindahkan ke Chongqing, dan Jepun menubuhi kerajaan boneka di Nanjing di bawah pimpinan Wang Jingwei. Selepas tamatnya Perang Dunia II, Nanjing sekali lagi terpilih sebagai ibu kota Republik China. Pada tahun 1949, setelah kemenangan Komunis, Beijing terpilih sebagai ibu kota Republik Rakyat China. Nanjing terus diakui sebagai "ibu kota" Republik China yang berada di Taiwan seketika Taipei adalah ibu kota sementara.

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Gambar yang menunjukkan latar langit di Nanjing
Kawasan bandar di Yangtze, di pertengahan Wuhan dan Shanghai


Nanjing merupakan pusat pengangkutan di timur China dan dihilir kawasan Sungai Yangtze. Lima cara pengangkutan seperti landasan keretapi, laluan air, penerbangan membentuk jaringan trafik tiga dimensi dan pengangkutan awam menyeluruh.

Pelabuhan Nanjing adalah pelabuhan bagi perdagangan asing membawa kepada lautan Pasifik dan negara barat. Kawasan pelabuhan adalah 98 kilometre panjang dan mempunyai 64 jeti termasuk 16 jeti bagi kapal dengan muatan melebihi 10,000 tan.

Dalam Nanjing, melebihi 60 lebuhraya melintasi seluruh wilayah Jiangsu. Tiga landasan keratapi bertumpu di Nanjing, menjadikan bandar ini satu pusat perkhidmatan keratapi yang penting, menjalini landasan keratapi utara, timur dan pusat Negara China. Melebihi 20 syarikat penerbangan berkhidmat di Lapangan Terbang Antarabangsa Nanjing. Sebuah lapangan terbang yang baru sedang dibina. Perkhidmatan bas dan teksi di Nanjing juga memuaskan.

Nanjing jugalah salah satu daripada enam pusat telekomunikasi di China.

Pelancongan[sunting | sunting sumber]

Nanjing terkenal sebagai destinasi pelancong yang memiliki mungkin paling banyak tempat warisan di negara China. Tempat-tempat tarikan pelancongan termasuk:

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Nanjing telah menjadi pusat pendidikan negara Cina untuk lebih dari seribu tahun. Pada masa ini, ia mempunyai institusi pendidikan yang terunggul di rantau ini yang tersenarai di bawah;

Nasional[sunting | sunting sumber]

Awam[sunting | sunting sumber]

Swasta[sunting | sunting sumber]Nota: Institusi-institusi yang tidak menyediakan pengajian sarjana muda secara sepenuh masa tidak disenaraikan.

Lihat juga: Perjanjian Nanjing

Pembahagian peringkat prefektur Jiangsu
Bandar raya subprovinsi: Nanjing
Bandar raya peringkat prefektur: Changzhou | Huai'an | Lianyungang | Nantong | Suqian
Suzhou | Taizhou | Wuxi | Xuzhou | Yancheng | Yangzhou | Zhenjiang
Senarai pembahagian peringkat kaunti Jiangsu