Nasi ekonomi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Nasi ekonomi
Economy rice dishes.jpg
Tiga pinggan nasi campur di Malaysia
Nama alternatifNasi campur, Jaahp Faahn, Tsa̍p-tshài-pn̄g, Keng-tsè-puīnn, Pick pick Rice
KawasanMalaysia, Singapura dan Thailand
Suhu penghidanganPanas atau suam
Tenaga makanan
(per hidangan)
430 kcal (1800 kJ)
di Wikibuku Buku Masakan: Nasi ekonomi  Media berkenaan di Wikimedia Commons Media: Nasi ekonomi

Nasi ekonomi, terdapat di Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand, dan Vietnam merujuk bukan pada hidangan tertentu di Malaysia, Singapura, Indonesia, Thai, dan Vietnam pantheon masakan, tetapi lebih kepada jenis makanan atau gerai makan yang biasa terdapat di pusat penjaja, penjual jalanan atau medan selera di negara-negara ini.

Gerai beras ekonomi biasanya terdiri daripada kotak berisi 10-15 palung makanan yang dimasak, termasuk daging, sayur-sayuran, telur dan tahu pinggan. Pelanggan memilih mana-mana kombinasi hidangan ini, yang disajikan disertai dengan sebahagian nasi putih kukus. Di Singapura, adalah lebih biasa untuk mencari makanan di palung terbuka yang tetap hangat dengan air panas dan pemanas elektrik di bawah.

Kedai beras ekonomi yang lebih berkualiti mempunyai penghangat di bawah palung makanan yang memastikan makanan disajikan panas.

Asal[sunting | sunting sumber]

Nasi ekonomi dianggap sebagai makanan utama Cina - kira-kira serupa dengan konsep Melayu atau Indonesia nasi padang atau nasi campur (nasi campur). Ini adalah apa yang dipikirkan oleh kebanyakan orang Cina dan Singapura ketika merujuk kepada 'makanan buatan rumah' kerana ia serupa dengan apa yang akan dimakan di rumah, dengan nasi yang menjadi asas makanan mereka dan disertai dengan pelbagai hidangan yang dimasak.[1] Oleh itu, tidak ada asal khusus untuk hidangan tersebut; sebaliknya mencampurkan hidangan dan ramuan dari rantau tempat mereka dimasak.[2]

Oleh itu, gerai beras ekonomi berkembang sebagai cara bagi masyarakat umum untuk mendapatkan pilihan makanan yang cepat dan paling penting di luar rumah. Hidangan nasi ekonomi biasanya merupakan salah satu pilihan termurah untuk makan di pusat penjaja (maka namanya), terutamanya jika seseorang itu bijak dalam memilih hidangan yang lebih murah (umumnya sayur-sayuran dan tauhu).

Hidangan biasa[sunting | sunting sumber]

Hidangan biasa yang ditawarkan di warung nasi ekonomi termasuk daging babi manis dan masam, tauhu panggang, kubis rebus, kastad telur kukus, sayur Cina goreng, telur goreng, dan pelbagai jenis makanan goreng.

Sesuai dengan asal-usul Cina, kebanyakan hidangan yang ditawarkan cenderung berakar pada masakan Cina.

Nama lain[sunting | sunting sumber]

Nasi ekonomi dikenali dengan beberapa nama lain, dan dalam percakapan umum jarang ada orang yang menyebutnya seperti itu, walaupun banyak gerai cenderung menyatakan "Nasi ekonomi" di papan tanda mereka.

Other names for economy rice include jaahp faahn (Bahasa Cina: 雜飯pinyin: zá fàn; secara harfiahnya "mixed rice") in Cantonese or Tsa̍p-tshài-pn̄g (Bahasa Cina: 雜菜飯pinyin: zá cài fàn; secara harfiahnya "mixed dishes (with) rice") dalam Hokkien dan secara kebiasaan, "Point Point Rice", dinamakan untuk kaedah memesan makanan seseorang yang hanya melibatkan meminta sepinggan nasi dan kemudian menunjukkan pelbagai hidangan yang diinginkan. Tidak jelas bagaimana istilah terakhir berasal.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ http://www.penangfaces.chanlilian.net/chinese-economy-rice/
  2. ^ Tham, William. "Economy Rice Stalls – A digest of Malaysian struggles". Penang Monthly. Diarkibkan daripada yang asal pada 2021-06-28. Dicapai pada 31 January 2020.