Nasi lemak 2.0

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Nasi lemak 2.0
Nasi Lemak 2.0.png
Pengarah Namewee
Penerbit Fred Chong & Sylvia Lim
Lakonan Namewee
Karen Kong
Adibah Noor
Afdlin Shauki
David Arumugam
Reshmonu
Kenny & Chee
Muzik Namewee & Fred Chong
Mula ditayangkan
8 September 2011
Tempoh tayangan
1 jam 48 minit
Negara  Malaysia
Bahasa Bahasa Mandarin
Bahasa Melayu
Bahasa Inggeris
Bahasa Tamil
Bahasa Hokkien
Bahasa Teochew
Bahasa Kantonis
Bahasa Hakka
Bahasa Jepun dan sebagainya

Nasi Lemak 2.0 merupakan sebuah filem oleh Namewee buat kali pertama debut sendiri yang diarahkan ucapan. Filem ini adalah berdasarkan bajet yang rendah, tidak menggunakan sesen daripada kerajaan. Di samping itu, ini adalah dia membelanjakan hampir 2 tahun untuk memohon pinjaman dan membuatkan filem. Oleh sebab syarikat filem nasional tidak mengiktiraf dengan filemnya, jadi dia bertekad untuk berjumpa Perdana Menteri Malaysia, Mohd Najib bin Abdul Razak[1] dan menekankan promosi semangat 1Malaysia oleh Perdana Menteri Malaysia.[2] Akhir sekali, filemnya akhirnya ditayangkan pada September 8, 2011 di lebih 70 pawagam di Malaysia dan juga di Australia.

Plot[sunting | sunting sumber]

Cef Huang (Namewee) berhadapan dengan kesukaran untuk meneruskan perniagaan makanan miliknya kerana dia gagal menyediakan masakan tempatan yang diinginkan oleh para pelanggannya. Namun, bertentangan dengan masakan yang kurang popular, dia dikenali sebagai "Hero Huang" di kawasan kejiranannya. Cef Huang akan membantu komunitinya sehinggalah dia bertemu dengan Xiao K (Karen Kong) yang membuatkannya terjebak dalam masalah. Untuk membolehkan dia meneruskan kehidupan ini serta perniagaan restorannya, Cef Huang perlu mendapatkan bantuan daripada penjaja wanita yang penuh misteri (Adibah Noor), yang mengarahkan dia agar memulakan satu pengembaraan yang hebat dalam kehidupannya. Ketika berhadapan dengan pengalaman yang bakal memberikan kesedaran pada dirinya, dia bertemu dengan ramai "hero tempatan" yang memberikan sokongan kepadanya untuk menemui asal-usul serta erti sebenar yang tersembunyi dalam "nasi lemak".

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "Part 1 黃明志要見首相 Namewee wanna meet PM Malaysia! Malaysian must see!". YouTube. 1 December 2010. Dicapai pada 5 December 2011.  Check date values in: |access-date=, |date= (bantuan)
  2. "Namewee cooks up a laugh with Nasi Lemak 2.0". The Star (Malaysia). 27 July 2011. Dicapai pada 5 December 2011.  Check date values in: |access-date=, |date= (bantuan)