Nasser Shabani

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sardar
Nasser Shabani
Nasser Shabani.jpg
Meninggal dunia13 Mac 2020
KesetiaanIran
PerkhidmatanKor Pengawal Revolusi Islam
Tahun perkhidmatan1982–2020
PangkatKetua Brigadier Kedua
UnitAngkatan Quds
ArahanUniversiti Imam Hossein
Pertempuran

Nasser Shabani (Bahasa Parsi: ناصر شعبانی‎; meninggal dunia pada 13 Mac 2020) adalah seorang komander kanan dan pengawal kanan Iran (Kor Pengawal Revolusi Islam) (IRGC). Dia mengambil kredit dengan menggunakan pemberontak Houthi untuk menyasarkan kapal tangki minyak Saudi. [1]

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Shabani memulakan kerjaya ketenteraannya pada tahun 1982 semasa Perang Iran-Iraq.[2] Beliau mengambil bahagian dalam menekan pemberontakan Amol pada tahun yang sama. Pada tahun terakhir Perang Iran-Iraq, beliau dinaikkan pangkat menjadi salah satu daripada beberapa bahagian Pengawal Revolusi Islam. Dia memainkan peranan utama dalam Operasi Mersad, dan kemudian menulis beberapa buku tentang perang. Pada tahun 2011, beliau berjaya menjadi presiden universiti Imam Hussein dan menjadi salah seorang timbalan menteri Tharallah . [3]

Pada 2018, beliau menyatakan dalam media negara Iran bahawa IRGC mengarahkan pasukan Houthi di Yaman untuk menyerang dua kapal tangki minyak Saudi di Selat Bab-Mandab .

Kematian[sunting | sunting sumber]

Shabani meninggal dunia akibat penyakit koronavirus 2019 (COVID-19) pada 13 Mac 2020. [4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Iran coronavirus deaths:Top Iranian IRGC Commander Nasser Shabani, who once openly admitted to blowing up Saudi oil tankers, dies of COVID 19". International Business Times (dalam bahasa Inggeris). 14 March 2020.
  2. ^ "Iranian Gen. Shabani dies from coronavirus". Anadolu Agency. 14 March 2020.
  3. ^ "سردار ناصر شعبانی درگذشت". Tasnim News (dalam bahasa Parsi). 14 March 2020.
  4. ^ Times, New Straits (14 March 2020). "Top Iranian general Shabani dies of Covid-19". NST Online (dalam bahasa Inggeris).