Nat Geo People

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Nat Geo People
New NatGeo People logo.svg
Pemilikan
PemilikFox International Channels
IndukAstro Malaysia Holdings
Sejarah
Ditutup1 Oktober 2021 (Asia)
Pautan
Laman webhttp://natgeotv.com/asia (Asia)
Ketersediaan
Media penstriman
Astro MalaysiaAstro GO / On Demand
Unifi TVOn Demand / playTV@unifi

Nat Geo People, mula-mula digelar Adventure One (A1) dan kemudian Nat Geo Adventure, adalah sebuah saluran TV berlangganan sebahagian dari National Geographic Channels International. Saluran yang ditujukan kepada penonton wanita ini tertumpu pada tema rakyat dan budaya, terdapat di 50 buah negara.[1]

National Geographic Adventure juga merupakan majalah yang berdasarkan dengan National Geographic Society. Majalah ini mencukupkan perjalanan pengembaraan, masalah lingkungan, ilmu pengetahuan alam dan topik lain yang berkaitan dengan kegiatan luar.

Nat Geo People telah menamatkan siaran pada 30 September 2021 tetapi National Geographic dan Nat Geo Wild teruskan lagi (kecuali Unifi TV). digantikan kepada SHOWCASE MOVIES, HBO Family dan semua saluran untuk pelancaran yang bermula pada 15 September dan 1 Oktober 2021.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Logo Nat Geo Adventure: Mei 2007 hingga 2014

Saluran ini diberi nama Adventure One (A1) sejak pelancarannya pada 1 November 1999 hingga 1 Mei 2007 ketika dilancarkan kembali dengan nama yang baru, memperkuat penampilan Nat Geo secara keseluruhan.[2] Semua negara menerima perubahan ini, kecuali United Kingdom yang mengubah A1 menjadi Nat Geo Wild.

Australia, Asia Pasifik, Eropah dan Timur Tengah menyiarkan saluran pengembaraan baru ini, tetapi United Kingdom yang sebelumnya menyiarkan A1 memutuskan untuk menggantikannya dengan Nat Geo Wild.[3]

Pada awal tahun 2008, National Geographic Adventure Channel Australia dan National Geographic Adventure Channel Itali melancarkan ciri berkongsi video barunya di laman webnya yang bernama Blognotes.

Pada tahun 2010, Nat Geo Adventure melancarkan saluran definisi tinggi (HD) di Asia melalui AsiaSat 5.

Pada awal 1 Mac 2014, Nat Geo Adventure dijenamakan semula sebagai Nat Geo People.

Ketersediaan[sunting | sunting sumber]

Saluran ini tersedia di 40 negara di seluruh dunia, termasuk:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "National Geographic International Announces Launch of Nat Geo People". Deadline. September 30, 2013. Dicapai pada January 8, 2014.
  2. ^ "NGCI launches Nat Geo Adventure" (Siaran akhbar). National Geographic Channels (International). 2 April 2007. Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-05-23. Dicapai pada 24 September 2007. Check date values in: |accessdate= (bantuan)
  3. ^ "National Geographic Channel set to go wild" (Siaran akhbar). National Geographic Channels (International). 7 Disember 2006. Diarkibkan daripada yang asal pada 2008-05-23. Dicapai pada 24 September 2007. Check date values in: |accessdate= (bantuan)

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]