Natalia Lavrova

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Natalia Lavrova

Natalia Alexandrovna Lavrova (Bahasa Rusia: Наталья Александровна Лавровa) (4 Ogos 1984, Penza, KRSS - 23 April 2010, Penza, Rusia pada umur 25 tahun) adalah seorang gimnastik wanita Rusia.

Natalia Lavrova merupakan dua kali pemenang emas Olimpik Musim Panas. Lavrova merupakan kumpulan pertama giminastik berirama yang memenangi dua emas dalam giminastik berirama berkumpulan smeasa giminastik pada Olimpik Musim Panas 2000 dan Olimpik Musim Panas 2004.

Kerjaya[sunting | sunting sumber]

Dia dilahirkan di Penza, Soviet Union. Jurulatih pertama Lavrova adalah Olga Stebeneva di kelab Dinamo di bandar asalnya Penza.

Lavrova mati dalam kemalangan kereta di Penza Oblast pada tahun 2010. Dia merupakan penumpang dalam kereta yang dipandu oleh saudara perempuannya yang hamil Olga Popova (Ольга Попова) yang berlanggar dengan kenderaan lain berhampiran bandar asalnya Penza, sekitar 600 kilometer tenggara Moscow.[1] Saudara perempuannya turut terbunuh sementara pemandu kenderaan lain tercedera.[2][3] Keretanya (VAZ 2114) terbakar sepenuhnya selepas kemalangan.[4]


Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]