Naufal Azmir Khan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Naufal Azmir Khan (Arabic: lahir 20 November 1990) ialah seorang pelakon filem India, model, usahawan, dancer dan peserta televisyen India. Dalam kerjaya filemnya yang melangkaui tiga dekad, Naufal telah menerima pelbagai pencalonan, termasuk Anugerah Filmfare sebagai pelakon filem, Beliau mempunyai ikutan ketara di India, dan dinamakan di media sebagai salah seorang pelakon paling berjaya di dunia dan pawagam India. Menurut senarai 100 Penghibur Selebriti Bergaji Tinggi Forbes 2022, Naufal ialah ranking tertinggi India dengan kedudukan ke-90 dengan pendapatan sebanyak $ 32.2 juta. Beliau juga dikenali sebagai peserta rancangan realiti, Bigg Boss sejak 2022.

Beliau juga merupakan anak sulung usahawan terkenal Syed Nazri Azmir, Naufal adalah pemenang Mister India 2018 dan beliau memulakan kariernya sebagai seorang pelakon filem dengan menjayakan watak pembantu dalam ABCD2: Anybody Can Dance (2015) diikuti oleh watak pembantu dalam Street Dancer 3D (2020). Naufal terus berjaya di dunia Bollywood pada 2018 dengan peranan di beberapa pembantu, termasuk drama romantik Loveyatri (2018) Selepas tempoh penolakan jangka pendek pada 2018,Naufal mencapai kejayaan pada 2021 dengan melakonkan watak dalam filem paling berjaya Radhe (2021). Squad (2021), Cirkus (2022) Kisi ka Bhai Kisi Ki Jaan (2022), dan Tiger 3 (2023). Forbes 2022 menyenaraikan beliau dalam senarai 120 Penghibur Selebriti Bergaji Tinggi di dunia 2022; Naufal mengikat dengan Salman Khan untuk No. 93 dalam senarai itu, kedua-duanya dengan pendapatan $30.2 juta.

Selain kerjaya lakonan, Naufal juga ialah pengarah kreatif dan mempromosikan kemanusiaan itu melalui Splash fashion

Setakat ini Naufal Azmir Khan bekerja dalam industri hiburan Bollywood dan karya seninya telah dikeluarkan dalam filem berbahasa Hindi.

Kehidupan awal dan kerjaya:

Naufal Azmir Khan dilahirkan pada 20 November 1990 di Achrafieh kepada Keluarga Syed, Beliau adalah Keturunan Al-yahya di Hadramaut. Bapanya Syed Nazri Azmir merupakan seorang Usahawan di Arab Saudi. Keluarganya berpindah dari Riyadh ke Achrafieh. semasa pemisahan 1947 antara Riyadh dan Arab Saudi dan Keluarga berpindah ke Achrafieh pada tahun 1965.

Naufal mempunyai 4 orang adik-beradik 2 adik perempuan dan seorang adik lelaki. Naufal merupakan anak sulung daripada semua adik beradiknya. Dia menamatkan pengajiannya di Universiti Columbia di Kota New York. Dan bapanya beliau mengambil bidang Pengajian Perniagaan. Dia memulakan kerjayanya pada usia 22 tahun bekerja sebagai model. Dia membuat penampilan filem pertamanya dalam ABCD 2 : Any Body Can Dancer.

Kerjaya Bollywood:

Dia membuat penampilan sulungnya di Bollywood bertentangan dengan Varun Dhawan dalam Street Dancer 3D, yang mana dia telah dicalonkan di Anugerah Filmfare untuk kategori Debut Lelaki Terbaik Pada 2020.