Nawi Mohamad

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Yang Berhormat Datuk Haji

Nawi Bin Mohamad
Anggota Dewan Undangan Negeri Terengganu
untuk Hulu Besut
Memegang jawatan
2004
Didahului olehAbdullah Mat Dan
Butiran peribadi
Lahir (1963-05-16) 16 Mei 1963 (umur 60)
Terengganu Kampung Darau, Jerteh, Terengganu
Parti politik UMNO
Laman web rasmiDUN Terengganu

YB Datuk Nawi Bin Mohamad berasal dari Kg Darau Besut. Beliau merupakan ADUN Hulu Besut dari tahun 2004 hingga Sekarang 2013. Beliau mempunyai 5 orang cahaya mata 4 orang daripada perkahwinan pertama sehingga (2011) dan 1 orang dari perkahwinan yang ke-2 bersama Hjh Nur asma binti ibrahim.

Kegiatan Politik beliau bermula dari menjadi Naib Ketua Pemuda UMNO Bahagian Besut dan kemudiannya dilantik menjadi Ketua Pemuda UMNO Bahagian Besut pada tahun 1995. Beliau turut dilantik menjadi AJK UMNO Bahagian Besut, Timbalan Ketua Umno Bahagian dan kini dilantik Ketua Umno Bahagian Besut. Beliau dilantik Exco Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan Luar Bandar, Usahawan, Koperasi dan Kepenggunaan Negeri.

Beliau berkelulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera Universiti Malaya. YB Nawi cukup dikenali sebagai seorang yang aktif dalam kegiatan sosial dan NGO, antaranya menjadi LEFT. Kol (Kehormat) RELA dan menjadi Pengerusi Majlis Tindakan Membenteras Dadah (MTMD) Daerah Besut . Beliau juga menjadi Pengerusi Ahli Jemaah Pengarah Pertubuhan Peladang Kebangsaan Gerai.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]