Nenek Kebaya (drama)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Nenek Kebaya adalah merupakan sebuah drama yang mengisi slot Lagenda yang disiarkan di TV3. Drama ini menggantikan drama Sumpah Bunian yang telah tamat pada 02 November 2009. Dibintangi oleh Diana Rafar, Raisuddin Hamzah, Izreen Azminda, Pekin Ibrahim, Mariani dan ramai lagi. Drama ini mula ditayangkan pada 03 November 2009.

Nenek Kebaya
GenreLagenda Melayu
Ditulis olehSharifah Abu Salem
PengarahIsmail Yaacob
Dibintangi oleh
Diana Rafar
Raisuddin Hamzah
Mariani
Izreen Azminda
Pekin Ibrahim
Ieka Zulkifli
Ku Fridah
Zed Zaidi
Lagu pembukaan"Nenek Kebaya" nyanyian Diana Rafar
Lagu penutup"Nenek Kebaya" nyanyian Diana Rafar
Negara asal Malaysia
BahasaMelayu
Bilangan episod20
Penerbitan
Penerbit eksekutifJulia Juhasu
PenerbitRosyam Nor
Runika Mohd Yusof
Syarikat penerbitan
Suhan Movies
Penyiaran
Saluran asalTV3 (Slot Lagenda)
Siaran asal03 November 2009 – 07 Disember 2009
Kronologi
MengikutiSumpah Bunian
Diikuti olehCucu Betong

Plot[sunting | sunting sumber]

Semuanya bermula dengan kisah zaman purba mengenai tuduhan dan fitnah percintaan cucu Mak Inang, Indera Laksamana dengan Puteri Sinar Cahaya diketahui oleh Raja Negara, Raja Kembayat Cahaya. Indera Laksamana sudahpun bertunang dengan cucu angkat Mak Inang, iaitu Intan Sari yang kemudiannya telah memusuhi Puteri Sinar Cahaya kerana dianggap perampas kekasihnya. Dendam mula membara apabila Sultan mula menjatuhkan hukuman mati kepada Indera Laksamana kerana bermain cinta dengan puterinya yang ingin dinikahkan dengan Putera Wira Satria. Mak Inang yang menjadi orang tengah dibutakan matanya dan dibuang ketengah rimba. Intan Sari mengambil keputusan untuk membalas dendam atas kematian tunangannya itu dan dia telah menuntut ilmu daripada Sang Pertapa yang memiliki ilmu yang membawa kejahatan. Bagaimanapun, Intan Sari hanya mempunyai satu pilihan jika ingin membalas dendam iaitu terpaksa menunggu sehingga tujuh keturunan Raja Kembayat Cahaya.

Dendam Intan Sari akhirnya bermula apabila Tuan Adam, iaitu keturunan ketujuh Raja Kembayat Cahaya telah mengahwini cucunya, Samsiah yang selama ini dijaga dan dibesarkan oleh Nenek Putih. Intan Sari kemudian menjelma menjadi Samsiah dan membuat huru hara dalam keluarga tersebut. Marini, iaitu anak perempuan Tuan Adam sememangnya tidak menyenangi ibu tirinya itu kerana dia beranggapan bahawa Samsiah mempunyai niat yang tidak baik terhadap ahli keluarganya. Samsiah yang mengetahui akan hal itu kemudian mula menggoda suami Marini, Hazami dan bertindak menghasutnya agar membunuh isterinya itu. Namun Marini berjaya terselamat daripada dibunuh oleh suaminya. Sebaliknya pemandu Tuan Adam, Pak Salleh telah dibunuh oleh Samsiah/Intan Sari disebabkan Pak Salleh telah mengetahui niat jahatnya dan membongkarkan kejahatan Intan Sari itu kepada Tuan Adam. Namun, Tuan Adam tidak mempercayai kata-kata pemandunya itu malah menuduh Pak Salleh sengaja ingin memburuk-burukkan Samsiah. Marini menuduh bahawa Samsiah adalah punca segala kejadian pelik dirumah mereka. Namun Tuan Adam tetap tidak mempercayai kata-kata anaknya itu dan masih membela Samsiah.

Segala kejahatan Samsiah/Intan Sari akhirnya terbongkar setelah Shafie iaitu anak bongsu Tuan Adam kembali ke rumah tersebut. Shafie dan keluarganya merupakan keluarga yang alim dan warak. Bermula dengan anak bongsu Shafie yang berasa takut setelah melihat wajah sebenar Intan Sari yang telah menjelma sebagai Samsiah. Shafie yang yang merasakan ada sesuatu yang pelik dengan isteri baru ayahnya itu kemudian mengatakan akan hal itu kepada ayahnya. Namun Tuan Adam juga tetap tidak mempercayai kata-kata anaknya itu. Shafie juga mula menyiasat misteri kematian Pak Salleh. Shafie kemudian menemui seorang ustaz untuk mengesahkan akan kecurigaannya tersebut. Mereka akhirnya mengetahui bahawa ada 'makhluk lain' yang telah menumpang didalam tubuh Samsiah selama ini dan ingin memusnahkan keluargnya. Mereka akhirnya telah berjaya memusnahkan Intan Sari yang selama ini berselindung disebalik tubuh Samsiah dengan bantuan Mak Inang yang sememangnya tidak bersetuju dengan niat jahat Intan Sari selama ini. Tuan Adam akhirnya sedar bahawa terdapat 'makhluk lain' dalam badan Samsiah selama ini yang ingin memusnahkan seluruh keluarganya. Namun Tuan Adam memaafkan Samsiah dan Nenek Putih kerana beranggapan bahawa mereka berdua juga adalah mangsa dendam Intan Sari selama ini.

Pelakon[sunting | sunting sumber]

Pelakon utama[sunting | sunting sumber]

Pelakon pembantu[sunting | sunting sumber]

Pelakon zaman purba[sunting | sunting sumber]

  • Ieka Zulkifli sebagai Intan Sari
  • Ku Faridah sebagai Mak Inang
  • Hanisz Aziz sebagai Puteri Sinar Cahaya
  • Aziz Abdullah sebagai Sultan
  • Adzriefaiz Adzlan sebagai Indera Laksamana
  • Shamshul Kamar Sahafie sebagai Pertapa
  • M. Hafiz Edward sebagai Kadim

Pelakon kanak-kanak[sunting | sunting sumber]

  • Alisha Azreen sebagai Nina
  • Kamal Mukhriz sebagai Aiman
  • Syazana Firas sebagai Munirah

Rujukan[sunting | sunting sumber]