Nepenthes

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Nepenthes
Nepenthes peltata.jpg
Sebuah tumbuhan roset N. peltata yang tumbuh di Mount Hamiguitan, Mindanao, Filipina
Pengelasan saintifik
Spesies

di bawah atau senarai lain.

Diversiti[1]
150+ spesies
Sinonim

Nepenthes (/nˈpɛnθz/), juga dikenali sebagai pohon periuk kera, ialah sebuah genus tumbuhan karnivor dalam famili monotip Nepenthaceae. Genus ini mempunyai lebih kurang 170 spesies,[2] serta sebilangan alamiah dan hibrid tanaman.

Pohon-pohon ini kebanyakannya pohon liana kawasan tropika Dunia Lama, dari China Selatan, Indonesia, Malaysia dan Filipina; ke barat hingga Madagascar (dus spesies) dan Seychelles (satu); ke selatan hingga Australia (tiga) dan New Caledonia (satu); dan ke arah utara ke India (satu) dan Sri Lanka (satu). kepelbagaian terbesar didapati di Borneo, Sumatra, dan Filipina, yang memiliki banyak spesies endemik. Kebanyakannya adalah tumbuhan kawasan panas dan lembap, tetapi majoriti adalah tumbuhan gunung ("montane"), kawasan di mana terdapat siang hari yang hangat dan malam yang dingin sepanjang tahun. Sebilangan kecil dikira sebagai alpin tropika, dengan hari dingin dan malam hampir beku. Nama "periuk kera" diberi kerana kera pernah dilihat meminum air hujan dari pohon-pohon ini.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Nama genus Nepenthes pertama kali diterbitkan pada tahun 1737 di dalam Hortus Cliffortianus karya Carl Linnaeus[3] Ia merujuk kepada petikan daripada karya Odyssey Homer di mana posyen "Nepenthes pharmakon" diberi kepada Helen oleh seorang ratu Mesir.

Nepenthes daripada Species Plantarum Carolus Linnaeus, tahun 1753

Nama "periuk kera" dalam bahasa Inggeris (monkey cups) pernah dibincang di dalam majalah National Geographic terbitan tahun Mei 1964[4].

Pohon-pohon ini juga dikenali sebagai kantong semar di Indonesia dan sako ni Hudas, (kantung duit Judas) di Filipina.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Cheek, M.; Jebb, M. (2013). "The Nepenthes micramphora (Nepenthaceae) group, with two new species from Mindanao, Philippines". Phytotaxa. 151 (1): 25–34. doi:10.11646/phytotaxa.151.1.2.
  2. ^ Christenhusz, M. J. M.; Byng, J. W. (2016). "The number of known plants species in the world and its annual increase". Phytotaxa. 261 (3): 201–217. doi:10.11646/phytotaxa.261.3.1.
  3. ^ Linnaeus, C. 1737. Nepenthes. Hortus Cliffortianus. Amsterdam.
  4. ^ Zahl, P.A. (1964). "Malaysia's Giant Flowers and Insect-trapping Plants". National Geographic. 125 (5): 680–701.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]