Pergi ke kandungan

Neraka

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Neraka jahanam)

Neraka dalam anutan agama samawi serta beberapa aliran kepercayaan yang berkaitan merujuk kepada suatu tempat penyeksaan dan kesengsaraan di alam akhirat.

Istilah ini berasal dari kata Bahasa Sanskrit नरक naraka bermakna "tempat seksaan di mana roh disucikan melalui keadaan kesengsaraan". Menurut mitologi Hindu, ia digambarkan sebagai suatu raksasa kejam yang lahir dari bumi, yang dilukiskan sebagai wanita cantik bernama Pertiwi. Naraka akhirnya tewas di tangan ayahnya sendiri, iaitu Betara Wisnu yang dipuja umat Hindu sebagai dewa pemelihara dunia.

Pandangan menurut agama Islam

[sunting | sunting sumber]

Ajaran Islam

[sunting | sunting sumber]

Kata neraka sering disebutkan dalam kitab suci Al-Qur'an dan jumlahnya sangat banyak sekali. Dalam bahasa Arab disebut naar (Arab: النار, an-nār). Tempat ini menurut keyakinan umat Islam adalah tempat di mana manusia dan jin adalah para makhluk yang menentang syariat Allah dan mengingkari para nabinya.

Siapapun orang yang dimasukkan ke dalam neraka tidak akan mampu keluar darinya, kerana pintu neraka berdiri kukuh dan tertutup rapat memenjarakan orang-orang yang menganggap remeh berita tentang pengadilan akhirat. Ada juga orang-orang yang terakhir kali masuk syurga, setelah mereka diseksa sesuai dengan dosa-dosanya yang telah mereka perbuat. Di dalam Al-Qur'an disebutkan bahan bakar neraka adalah dari manusia dan batu (ada yang mengertikannya sebagai patung berhala).

Malaikat neraka

[sunting | sunting sumber]

Pintu gerbang Neraka dipimpin oleh Malaikat Malik. Malaikat ini memiliki 19 malaikat penjaga bawahan yang ditugaskan menyeksa di dalam Neraka, iaitu Zabaniah. Neraka dipegang (ditahan) oleh tujuh puluh ribu tali, dan setiap talinya dipegang oleh tujuh puluh ribu malaikat.[1]

Musim di neraka

[sunting | sunting sumber]

Walaupun neraka sering digambarkan sebagai tempat penyeksaan yang amat panas, tetapi ada juga neraka menjadi sangat sejuk, sehingga sanggup mengebaskab kulit para penghuninya. Dari Ka’ab, dia berkata, “Sesungguhnya di neraka terdapat sejuk iaitu zamharir (dingin yang amat beku), yang ini boleh membuat kulit-kulit terlepas hingga mereka (yang berada di neraka) meminta pertolongan pada panasnya neraka.”

‘Abdul Malik bin ‘Umair berkata, “Telah sampai padaku bahawa penduduk neraka meminta pada penjaga neraka untuk keluar pada sisi neraka. Merekapun keluar ke sisi, namun mereka disantap oleh zamharir atau dinginnya neraka. Hingga mereka pun akhirnya kembali ke neraka. Dan mereka menemui dingin yang didapatkan oleh mereka tadi .”

Disebutkan di dalam Al-Qur'an:

Inilah (azab neraka), biarlah mereka merasakannya, (minuman mereka) air yang sangat panas dan air yang sangat dingin. (Templat:Quran-s)

Mereka tidak merasakan kesejukan di dalamnya dan tidak (pula mendapat) minuman, selain air yang mendidih dan ghossaq, sebagai pambalasan yang setimpal.” (QS. An Naba’: 24-26).

Nama-nama pintu neraka

[sunting | sunting sumber]

Neraka tempat penyeksaan itu kemudian banyak disebut orang dengan nama Jahannam. Jahannam itu memiliki 7 pintu, setiap pintu (tingkat), telah ditetapkan untuk golongan tertentu dari para makhluk-Nya. Pintu (tingkat) neraka yang disebutkan di dalam Al Qur'an adalah:

 • Hawiyah
  Neraka yang diperuntukkan atas orang-orang yang ringan timbangan amalnya, iaitu mereka yang selama hidup didunia mengerjakan kebaikan bercampur dengan keburukan. Orang muslim laki dan perempuan yang tidak tanduknya tidak sesuai dengan ajaran agama Islam, seperti orang Islam yang malas mengerjakan sholat, bagi para lelaki muslim yang sering memakai sutra dan emas, mencari rejeki dengan cara tidak halal, memakan riba, minum khamr dan sebagainya, Hawiyah adalah sebagai tempat tinggalnya.Surah Al-Qari'ah.
 • Jahiim
  Neraka sebagai tempat penyeksaan orang-orang musyrik atau orang yang menyekutukan Allah. Mereka akan diseksa oleh para sesembahan mereka. Dalam ajaran Islam syirik adalah sebagai salah satu dosa paling besar menurut Allah, karena syirik berarti menganggap bahawa ada makhluk yang lebih hebat dan berkuasa sehebat Allah dan bisa pula menganggap bahawa ada Tuhan selain Allah.Surah Asy-Syu'ara' dan Surah As-Saffat.
 • Saqar
  Neraka untuk orang munafik, iaitu orang yang mendustakan perintah Allah dan rasul. Mereka mengetahui bahawa Allah sudah menentukan hukum Islam melalui lisan Muhammad, tetapi mereka meremehkan syariat Islam.(Surah Al-Muddathir)
 • Lazhaa
  Neraka yang disediakan untuk orang yang suka mengumpulkan harta, serakah dan menghina orang miskin. Bagi mereka yang tidak mau bersedekah, membayar zakat, atau bahkan memasang muka masam apabila ada orang miskin datang meminta bantuan. (Surah Al-Ma’arij)
 • Huthamah Neraka yang disediakan untuk orang yang gemar mengumpulkan harta berupa emas, perak atau platina, mereka yang serakah tidak mau mengeluarkan zakat harta dan menghina orang miskin. Di neraka ini harta yang mereka kumpulkan akan dibawa dan dibakar untuk diminumkan sebagai seksaan kepada manusia pengumpul harta. (Surah Al-Humazah.)
 • Sa'iir Neraka yang diisi oleh orang-orang kafir dan orang yang memakan harta anak yatim. (Surah Al-Ahzab, Surah An-Nisa', Surah Al-Fath dan Surah Luqman)
 • Wail Neraka yang disediakan untuk para pengusaha atau pedagang yang licik, dengan cara mengurangkan berat timbangan, mencalonkan barang dagangan untuk mendapatkan keuntungan yang berlipat-lipat. Barang dagangan mereka akan dibakar dan dimasukkan ke dalam perut mereka sebagai azab dosa-dosa mereka.Surah Al-Tatfif dan Surah At-Tur.

Penghuni neraka

[sunting | sunting sumber]

Wujud penghuni neraka akan dibuat beberapa kali lipat besarnya dari manusia yang pernah hidup dibumi, keterangan ini terdapat dalam beberapa hadis-hadis. Salah satu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, bahawa Nabi Muhammad pernah mengatakan bahawa, jarak antara kedua orang kafir yang masuk neraka adalah tiga hari perjalanan seorang penunggang cepat.[2] Gigi taring atau gerahamnya sama besarnya dengan bukit Uhud dan tebal kulitnya sama dengan tiga hari perjalanan,[3] sedangkan hadis lain menjelaskan tebal kulitnya sejumlah 42 hasta[4] atau 70 hasta.[5]

Menurut salah satu hadis, bahawa penghuni neraka yang terbanyak adalah dari kalangan perempuan.[6]

...orang-orang ahli neraka telah diperintahkan masuk neraka maka ketika saya berdiri di dekat pintu neraka tiba-tiba kudapatkan kebanyakan yang masuk ke dalamnya adalah orang-orang perempuan.[7]

Jenis hukuman di neraka

[sunting | sunting sumber]

Di akhirat para penghuni neraka akan menjalani hukuman berupa seksaan yang sangat pedih. Siksaan yang mereka derita dalam neraka itu bermacam-macam sekali, sebagaimana yang difirmankan Allah seperti berikut:

 • "Dalam neraka Jahannam, lalu dibakar dengannya dahi mereka, lambung dan punggung mereka." (Templat:Quran-s)
 • "Ketika belenggu dan rantai dipasang di leher mereka, supaya mereka diseret, kedalam air yang sangat panas, kemudian mereka dibakar dalam api."(Templat:Quran-s)
 • "Peganglah dia kemudian seretlah dia ketengah-tengah neraka. Kemudian tuangkanlah di atas kepalanya seksaan (dari) air yang amat panas. Rasakanlah, sesungguhnya kamu orang yang perkasa lagi mulia." (Templat:Quran-s)
 • "Peganglah dia lalu belenggulah tangannya kelehernya. Kemudian masukkanlah dia ke dalam api neraka yang menyala-nyala. Kemudian belitlah dia dengan rantai yang panjangnya tujuh puluh hasta." (Templat:Quran-s)
 • "Maka orang kafir akan dibuatkan untuk mereka pakaian dari api neraka, disiramkan air yang sedang mendidih ke atas kepala-kepala mereka. Dengan air itu dihancur luluhkan segala apa yang ada di dalam perut mereka dan juga kulit-kulit mereka, dan cambuk-cambuk dari besi. Setiap kali mereka hendak keluar dari neraka lantaran kesengsaraan mereka, maka mereka dikembalikan kedalamnya, (serta dikatakan kepada mereka): "Rasakanlah azab yang membakar ini." (Templat:Quran-s)

Hukuman teringan

[sunting | sunting sumber]

Sedangkan siksaan neraka yang paling ringan adalah diberikannya sandal yang terbuat dari api neraka yang sanggup mendidihkan otak penghuninya.

“Sesungguhnya penghuni neraka yang paling ringan seksaannya ialah orang yang diberi sepasang sandal yang talinya terbuat dari api neraka, lalu mendidihlah otaknya kerana panasnya yang laksana air panas mendidih di dalam periuk. Dia mengira tiada seorangpun yang menerima siksaan lebih dahsyat dari itu, padahal dialah orang yang mendapat seksaan paling ringan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Dalam ajaran Kristian

[sunting | sunting sumber]

Kata “neraka” juga terdapat dalam banyak terjemahan Alkitab. Ayat-ayat yang sama dalam terjemahan-terjemahan lain menyebutkan “kubur”, “dunia orang mati”, dan sebagainya. Alkitab-Alkitab lain hanya mentransliterasikan kata-kata bahasa asli yang kadangkalanya diterjemahkan atau dipadan kepada “neraka” - dalam bahasa Ibrani, neraka diistilahkan sebagai "She’ohl" (syeol) manakala istilah bahasa Yunani “Hai’des” (hades) merujuk kepada suatu kuburan umum dari umat manusia yang mati; Dalam bahasa Yunani "He’en-na" (gehenna) dan digunakan sebagai lambang dari kebinasaan kekal.

Dalam agama Kristian, Neraka terbagi dalam 3 tingkat, iaitu:

 • Syeol/Hades - Adalah tempat atau bagian dari neraka yang paling atas atau sama dengan tempat penantian. namun di dalam tempat penantian itupun banyak jiwa yang tidak luput dari pandangan para utusan neraka.
 • Gehenna/Neraka - Adalah tempat atau bagian tengah dari neraka. Siksaan di bagian ini lebih kejam daripada di hades.
 • Jurang yang tiada dasar atau berpenghujung - bahagian neraka yang paling dalam. Di tempat ini terdapat lautan api dan belerang di mana para jiwa yang berdosa direndam dalam lautan itu. Di tempat itu pula Allah memenjarakan Sang Naga atau Iblis yang akan dilepaskan pada masa tujuh tahun penderitaan.

Dalam ajaran Yahudi

[sunting | sunting sumber]

Yahudi semua.masuk Jahannam

Dalam ajaran Buddha dan Hindu

[sunting | sunting sumber]

Penganut Buddha dan Hindu adalah kepercayaan mereka pada "Lapan Tingkat Di Neraka Panas" dan "Lapan Tingkat di Neraka Sejuk". Untuk penganut Buddha dan Hindu, neraka ialah tempat seksaan sementara untuk roh manusia

Lihat pula

[sunting | sunting sumber]

Catatan kaki

[sunting | sunting sumber]
 1. ^ Abdullah bin Ma’ud meriwayatkan Nabi bersabda maksudnya, “Pada hari kiamat akan didatangkan Neraka Jahannam dengan 70.000 tali pengekang, setiap kekang ditarik oleh 70.000 malaikat.” (Riwayat al Bukhari & Muslim)
 2. ^ Abu Hurairah, bahwa Nabi Muhammad pernah bersabda bahwa, “Jarak antara kedua orang kafir yang masuk neraka adalah tiga hari perjalanan seorang penunggang cepat” (HR.Muslim).
 3. ^ Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW bersabda, “Geraham orang kafir itu atau gigi taring atasnya, sama besarnya dengan bukit Uhud dan tebal kulitnya sama dengan tiga hari perjalanan,” (Shahih Muslim).
 4. ^ Rasulullah SAW bersabda, “Kulit orang kafir itu 42 hasta tebalnya, gerahamnya sebesar Uhud, sedangkan ruangan yang diperlukannya sama seperti jarak antara Mekah dan Madinah.”(HR. Tarmidzi).
 5. ^ Abu Hurairah meriwayatkan bahwa Nabi SAW bersabda, “Geraham orang kafir pada hari kiamat nanti sama besarnya dengan Uhud, dan tebal kulitnya tujuh puluh hasta. Tangannya seperti al-Bayda’, pahanya seperti Warqan, dan luas ruangan yang diperlukannya sama seperti jarak antara saya dan ar-Rabdah,” (HR. Al-Hakim dan Ahmad).
 6. ^ "Kumpulan Hadist Shahih - Penghuni neraka terbanyak adalah perempuan #15". Diarkibkan daripada yang asal pada 2009-01-22. Dicapai pada 2019-04-29.
 7. ^ Hadits shahih diriwayatkan oleh Imam Bukhari - Imam Muslim

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]