New Boyz

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
New Boyz
Album Wirama.jpg
Kulit Album Wirama 2001
Latar belakang
Berasal dariMalaysia Malaysia
GenrePop rock
PekerjaanVokal / Pemuzik
Tahun aktif1999 - 2006
Kegiatan berkaitan
Berkumpulan
Laman sesawang
http://www.newboyz.highforum.net
AhliShah Indrawan bin Ismail - Tomok - Vokal
Hafeez As'ad bin Azam (Afiez) - Gitar Utama
Radin Irwan Dzulkarnain bin Isagani (Zack) - Bass
Wan Muzaffar (Ristoe) - Dram
Bekas ahliShahrizan bin Mat Saleh (Jay) - Gitar Utama
Mazlan bin Ismail (Lan) - Gitar Rentak
Mohd Syukri bin Mohd Shanushi (Syuk) - Bass
Mat Shah bin Mat Salleh (Along) - Dram
Ridza Faitullah (Rizz) - Gitar Utama

Kumpulan New Boyz merupakan sebuah kumpulan pemuzik dan penyanyi yang aktif di Malaysia. Kumpulan ini menyampaikan lagu-lagu Melayu. Mula bertapak dalam Industri Muzik Tanah Air pada tahun 1999 sehingga kini. Mereka pernah dua kali dicalonkan untuk kategori Penyanyi Duo/Kumpulan Popular (ABPBH) di acara tahunan Anugerah Bintang Popular Berita Harian.

Ahli-ahli[sunting | sunting sumber]

Kumpulan New Boyz merupakan kumpulan penyanyi yang terdiri daripada 5 orang ahli yang kesemuanya lelaki. Senarai anggotanya adalah :-

 1. Shah Indrawan bin Ismail - Tomok - Vokal
 2. Shahrizan bin Mat Saleh (Jay) - Gitar Utama
 3. Mazlan bin Ismail (Lan) - Gitar Rentak
 4. Mohd Syukri bin Mohd Shanushi (Syuk) - Bass
 5. Mat Shah bin Mat Salleh (Along) - Dram

Apabila Syuk keluar daripada Kumpulan New Boyz, dia telah digantikan dengan Zack.

 1. Shah Indrawan bin Ismail - Tomok - Vokal
 2. Shahrizan bin Mat Saleh (Jay) - Gitar Utama
 3. Mazlan bin Ismail (Lan) - Gitar Rentak
 4. Radin Irwan Dzulkarnain bin Isagani (Zack) - Bass
 5. Mat Shah bin Mat Salleh (Along) - Dram

Apabila Jay, Lan dan Along mengundurkan diri pada tahun 2004, mereka telah digantikan dengan Rizz dan Ristoe.

 1. Shah Indrawan bin Ismail - Tomok - Vokal
 2. Ridza Faitullah (Rizz) - Gitar Utama
 3. Radin Irwan Dzulkarnain bin Isagani (Zack) - Bass
 4. Wan Muzaffar (Ristoe) - Dram

Pada tahun 2007, sekali lagi New Boyz bertukar anggota di mana kali ini pemain gitar Rizz digantikan oleh Afiez. Afiez mempunyai pengalaman dalam bidang muzik sebelum ini pernah menjadi pemuzik kelab di sekitar Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. Sentuhan gitar Afiez disumbang dalam album ke-6 New Boyz kali ini iaitu Semula Padaku.

 1. Shah Indrawan bin Ismail - Tomok - Vokal
 2. Hafeez As'ad bin Azam (Afiez) - Gitar Utama
 3. Radin Irwan Dzulkarnain bin Isagani (Zack) - Bass
 4. Wan Muzaffar (Ristoe) - Dram

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Ditubuhkan pada 1999 dgn album pertama melalui hitz singlenya 'Sejarah Mungkin Berulang' New Boyz muncul dengan identiti awal remaja.


Ketika itu vokalis Tomok masih berumur 15 tahun, New Boyz dianggotai oleh Tomok sebagai vokalis,Syuk sebagai pemain bass, Jay sebagai pemain gitar utama, Lan sebagai pemain gitar kedua dan Along bertindak sebagai pemain drum.Begitulah berikutnya dengan album kedua sehinggalah album ketiga Syuk bertindak menarik diri atas komitmen sendiri. Tempat Syuk digantikan oleh Zack yang kekal sehingga kini.


Kumpulan ini bukan sahaja mencetuskan fenomena dikalangan remaja Malaysia, yang juga turut berjaya menembusi pasaran di Singapura,Indonesia dan Brunei. Ini sekaligus menjadikan New Boyz antara kumpulan remaja paling popular ketika itu. Malah, penjualan album New Boyz juga sangat memberangsangkan sehingga membolehkan mereka mendapat anugerah platinum bagi album pertama yang berjudul New Boyzyang mana album tersebut telah terjual sebanyak lebih 100,000 unit. Bukan itu sahaja,mereka juga turut tercalon dalam Anugerah Bintang Popular Berita Harian bagi kategori Kumpulan Paling Popular pada tahun 2001.Selain ABPBH,New Boyz turut pernah tercalon dalam Anugerah Industri Muzik dan Anugerah Planet Muzik dalam tempoh tersebut.


Penghasilan album kelima (Bermulanya Satu Evolusi) pada 2004 New Boyz telah memperkenalkan dua ahli mereka yang baru iaitu Rizz selaku gitar utama dan juga Ristoe selaku pemukul brum mereka bagi menggantikan tempat Jay, Lan dan Along.

Sehingga tahun 2006 New Boyz telah mengeluarkan 5 album dan 1 kompilasi lagu-² terbaik.Selain mengeluarkan album , New Boyz turut berlakon dalam beberapa buah telemovie terbitan SRC iaitu PULAU INSPIRASI dan MERAUNG .


Pada tahun yg sama juga New Boyz sibuk menyiapkan material terbaru iaitu album keenam, kali ini hampir keseluruhan lagu dicipta oleh ahli New Boyz sendiri. Dengan genre muzik pop rock New Boyz lebih matang dari segi pemilihan lagu dan corak persembahan mereka.


Pada tahun 2007 New Boyz kembali dengan 1 lagi pembaharuan di mana Afiez sebagai gitaris baru telah menggantikan Rizz. Maka tetaplah sudah anggota New Boyz yg mempunyai 4 generasi album dari Tomok, Zack, Ristoe dan Afiez..


Selepas kemasukan Afiez, New Boyz muncul dengan album Semula Padaku yang membariskan komposer seperti Taja Meet Uncle Hussien, Along Exist, Edry KRU dan ramai lagi. Selain daripada menggunakan khidmat komposer luar, ahli New Boyz sendiri mengambil peluang dalam penciptaan lagu untuk album tersebut. Antaranya ialah lagu yang dicipta sepenuhnya oleh vokalis kumpulan ini sendiri iaitu Tomok dengan lagu KAU BERNAMA CINTA. Lagu ini merupakan antara lagu yang menjadi HITS dalam Album Semula Padaku, dan lagu ini kerap diputarkan di corong-corong radio tempatan.


Setelah penghasilan album Semula Padaku, New Boyz seakan menyepi disebabkan penjualan album yang tidak memberangsangkan disebabkan keadaan ekonomi yang tidak menentu dan penjualan album yang terbantut yang dialami oleh keseluruhann artis Malaysia. Selepas dua tahun menyepi, New Boyz akhirnya muncul dengan dua single terbaru mereka iaitu KAU PERGI dan TERIMA KASIH (HERO) dimana penciptaan lagu sehingga proses penghasilan keseluruhan kedua-dua lagu dibuat sepenuhnya oleh mereka sendiri pada tahun 2008. Kau Pergi merupakan lagu ciptaan sepenuhnya oleh Tomok sendiri dan lagu Terima Kasih HERO merupakan lagu pertama ciptaan Zack selaku pemain BASS kumpulan New Boyz. Pada tahun 2010,lagu Terima Kasih HERO telah menjadi salah satu lagu soundtrack bagi filem KAPOWW!! - Atoi The Kultur Boy yang mana judulnya telah ditukar menjadi Roket Ke Langit,malah terdapat sedikit perubahan lirik dalam lagu tersebut.

Belum pun sebulan single itu dihasilkan Tomok pula mengambil keputusan untuk menyertai satu pertandingan Program Reality One In A Million musim ketiga pada tahun 2009 dan berjaya menjadi salah seorang finalist program reality itu dan telah dinobatkan sebagai Juara OIAM3. Penyertaan Tomok dalam program realiti itu telah menjadi isu dan diperkatakan oleh masyarakat dan ada yang mengandaikan Tomok telah bergerak secara SOLO dan meninggalkan ahli kumpulannya yang lain dan sekaligus tidak lagi bergelar penyanyi untuk kumpulan New Boyz. Tetapi semua andaian yang dibuat tidak tepat dan Tomok menafikan dakwaan itu dan sekaligus mengesahkan dia masih lagi penyanyi untuk kumpulan New Boyz. Tomok tidak pernah terfikir untuk meninggalkan kumpulan New Boyz sama sekali dan menyatakan penyertaannya itu mendapat restu dan sokongan dari ahli New Boyz yang lain.


Sehingga kini, New Boyz masih lagi kekal berempat hanya menunggu masa dan waktu yang sesuai untuk mempertaruhkan hasil kerja mereka yang seterusnya. Dikhabarkan mereka akan tumpukan perhatian dalam pembikinan album mereka sepenuhnya selepas Tomok selesai menghasilkan album SOLO beliau dalam masa terdekat.

Kini New Boyz mahu lebih dikenali sebagai NB iaitu singkatan untuk New Boyz itu sendiri.

Antara album yang telah dihasilkan:-

 • New Boyz (Sejarah Mungkin Berulang)
 • Akur [1]
 • Wirama
 • Inspirasi
 • Bermulanya Satu Evolusi
 • The Best of Newboyz
 • Semula Padaku

Along,Jay,lan telah membentuk sebuah band yang dikenali sebagai Funkiey Band dan menambah 2 orang anak muda.Manakala Syuk tidak aktif lagi kerana terlibat dengan Club Syarikat Alza

Afiez selaku gitaris telah keluar dari New Boyz dan menyertai Kumpulan Akim&the Majistret yang popular dengan lagu "Mewangi".Afiez juga menukar posisi beliau iaitu sebagai keybordist kumpulan tersebut.

Album[sunting | sunting sumber]

 1. Album New Boyz - New Boyz - 1999
 2. Album Akur - 2000
 3. Album Wirama - 2001
 4. Album Inspirasi - 2002
 5. Album The Best Of New Boyz - 2003
 6. Album Bermula Satu Evolusi - 2005
 7. Album Semula Padaku - 2007
 8. Album Single - 2008

Antara album yang telah dihasilkan:-

 • New Boyz - 1999 (Februari 1999)
  * 01. Sejarah Mungkin Berulang
  * 02. Cuba-Cuba
  * 03. Hiasan Dilaman Rindu
  * 04. Habis Manis Sepah Dibuang
  * 05. Khilaf
  * 06. Andainya Kau Terima
  * 07. Istana Harapan
  * 08. Masih Ada Cinta
  * 09. Demi Kecintaan
  * 10. Ku Miliki Jua
 • Akur - 2000 (Oktober 2000)
  * 01. Hanya Tinggal Sejarah
  * 02. Akulah Bakawali
  * 03. Kau Abadi Selamanya
  * 04. Mana Juara Kita
  * 05. Qiam
  * 06. Lerai Genggamanku
  * 07. Berilah Jawaban
  * 08. Rajuk Dihati
  * 09. Jangan Kau Ganggu
  * 10. Meraung
 • Wirama - 2001( Ogos 2002)
  * 01. Lukamu Lukaku Jua
  * 02. Ye Iye Iye Iyo
  * 03. Kejora
  * 04. Apa Kau Mahu
  * 05. Bukakan Hati Lembutkan Jiwa
  * 06. Kepuncak Impian
  * 07. Sarena Cintaku
  * 08. Sahabatku
  * 09. Kerinduan
  * 10. Sekupang Dua
 • Inspirasi - (April 2002)
  * 01. Cermin
  * 02. Cinta Ciptaan Kita
  * 03. Dia
  * 04. Dunia
  * 05. Lolita
  * 06. Marah Bukan Sifatku
  * 07. Norkia
  * 08. S.M.S
  * 09. Sejarah Cinta Kita
  * 10. Hadir Di Sisi
 • The Best Of New Boyz - 2003
  * 01. Berbicara Tentang Setia
  * 03. Senang-Senang
 • Bermula Satu Evolusi - 2005
  * 01. Sekolah Cinta
  * 02. Kesiangan
  * 03. Persis Kejora
  * 04. Nur Mafisa
  * 05. Tahu Sama Tahu
  * 06. Kasihku
  * 07. Malena
  * 08. Gadis Ayu
  * 09. Dahaga
  * 10. Cinta Dan Dicintai
 • Semula Padaku - 2007
  * 01. Putus
  * 02. Andai Mungkin
  * 03. Semula Padaku
  * 04. Kau Bernama Cinta
  * 05. Kamu Bilang
  * 06. Malam Yang Bosan
  * 07. Satu Hari
  * 08. Lara Ini
  * 09. Kenangan Kita Berdua
  * 10. Cerita Tentang Kita
  * 11. Seindah Dulu
  * 12. Sejarah Mungkin Berulang (versi baru)
 • Single - 2008
  * 01. Kau Pergi
  * 02. Terima Kasih Hero

Lagu-lagu[sunting | sunting sumber]

 • Akulah Bakawali
 • Andainya Kau Terima
 • Apa Kau Mahu
 • Berilah Jawapan
 • Bukakan Hati Lembutkan Jiwa
 • Cermin
 • Cinta Ciptaan Kita
 • Cuba Cuba
 • Dari Jauh Kupohon Maaf
 • Demi Kecintaan
 • Dia
 • Di Hari Raya
 • Dunia
 • Habis Manis Sepah Dibuang
 • Hadir Di Sisi
 • Hanya Tinggal Sejarah
 • Hiasan Di Laman Rindu
 • Istana Harapan
 • Jangan Kau Ganggu
 • Kau Abadi Selamanya
 • Kejora
 • Ke Puncak Impian
 • Kerinduan
 • Khilaf
 • Ku Miliki Jua
 • Lerai Genggamanku
 • Lolita
 • Lukamu Lukaku Jua
 • Mana Juara Kita
 • Maah Bukan Sifatku
 • Masih Ada Cinta
 • Meraung
 • Norkia
 • Qyiam
 • Rajuk Di Hati
 • Sahabatku
 • Sarena Cintaku
 • Sejarah Cinta Kita
 • Sejarah Mungkin Berulang
 • Sekupang Dua
 • S.M.S
 • Ye Iye Iye Iyo
 • Bicara Tentang Setia
 • Senang-Senang
 • Di Hari Raya
 • Selamat Hari Raya
 • Sekolah Cinta
 • Kesiangan
 • Persis Kejora
 • Nur...Mafisa
 • Tahu Sama Tahu
 • Kasihku
 • Malena
 • Si Gadis Ayu
 • Dahaga
 • Cinta Dan Dicintai
 • Putus
 • Andai Mungkin
 • Semula Padaku
 • Kamu Bilang
 • Kau Bernama Cinta
 • Cerita Tentang Kita
 • Satu Hari
 • Lara Ini
 • Malam Yang Bosan
 • Kenangan Kita Berdua
 • Seindah Dulu
 • Kau Pergi
 • Terima Kasih HERO

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]