Nikon

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Nikon Corporation
株式会社ニコン
Corporation TYO: 7731
ISINJP3657400002 Edit this on Wikidata
IndustriImaging
DitubuhkanTokyo, Japan (1917)
Ibu pejabatTokyo, Japan
Tokoh penting
Michio Kariya, President, CEO & COO
KeluaranPrecision equipment for the semiconductor industry, Digital imaging equipment and cameras, Microscopes, Optical measuring and inspection instruments, Lenses for glasses
HasilGreen up.png ¥730.9 billion (Business year ending March 31, 2006)
Bilangan kakitangan
16,758 (Consolidated, as of March 31, 2005)
Laman sesawang rasmi
Nikon Global Gateway

Nikon ialah singkatan bagi Nikon Corporation atau Nikon Corp. Nikon merupakan syarikat Jepun yang mengkhususkan pengeluaran kamera, binokular, mikroskop, alat pengukuran , alatan semikonduktur dan fotolitografi. Ia diasaskan pada 1917 dengan nama Nippon Kogaku Kogyo (Industri Optikal Jepun). Kemudian nama itu ditukar kepada Nikon Corp pada 1988. Nikon merupakan sebahagian dari syarikat konglomerat Mitsubishi Group.

Nama Nikon muncul sejak 1946 iaitu gabungan Nippon kogaku dengan Zeiss Ikon. Lensa kamera Nikkor dikeluarkan untuk kamera SLR (Single Lens Reflect). Nikonos pula ialah kamera yang digunakan dalam air. Siri kamera Nikon F ialah kamera profesional menggunakan filem 135 SLR. Kamera Nikon siri D merujuk kepada kamera Nikon Digital SLR. Nikon telah berjaya meningkatkan mutu kamera dalam fotografi digital untuk pengguna dan pengguna profesional. Jenama terkini ialah Nikon D200, D80, D70, D50, D40 dan terkini ialah D300.

Syarikat Nikon bersaing dengan jenama lain seperti Canon, Kodak, Sony, Pentax, Fujifilm dan Olympus. Nikon adalah pengeluar terbesar di dunia dan menguasai 44% pasaran .

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Nikon Corporation diasaskan pada 1917 di Jepun iaitu selepas Perang Dunia I. Selepas 60 tahun beroperasi, Nikon mempunyai 19 kilang dan 23,000 pekerja dengan mengeluarkan kamera, optik, teropong, mikroskop dan lain-lain. Mulanya dikeluarkan untuk kegunaan tentera Jepun. Pada 1948, kamera jenama Nikon mula dikeluarkan dan dipopularkan oleh fotojurnalis Amerika bernama Douglas David Duncan semasa Perang Korea. Kamera Nikon mulaNya menggunakan lensa Leica. Nikon juga terkenal dalam pengeluaran peralatan fotolithografi.

Pada Januari 2006, Nikon mengumumkan pemberhentian pengeluaran filem kamera kerana teknologi kamera digital terkini tidak lagi menggunakan filem.

Jenama Nikon berjaya menguasai pasaran pengguna di India, Arab Saudi, Turki, Iran, Bahrain, Israel, Oman, Qatar dan Emiriah Arab Bersatu.

Jenama kamera[sunting | sunting sumber]

Filem 35 mm SLR kamera dengan fokus manual[sunting | sunting sumber]

Nikon F (1959-1972)
Nikon AC-2E Data Link System (1993)

Film APS SLR cameras[sunting | sunting sumber]

Film 35 mm SLR cameras with autofocus[sunting | sunting sumber]

Rangefinder cameras[sunting | sunting sumber]

Nikon SP (top) & S3 (bottom) rangefinder cameras

Kamera Digital Kompak[sunting | sunting sumber]

Kamera Digital SLR[sunting | sunting sumber]

Professional range

Semi-pro range

Nikon D200 with Nikon lens and Nikon flash

prosumer range

entry-level range

Pautan luar[sunting | sunting sumber]