Noragami

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Noragami
Noragami volume 1 cover.jpg
Muka hadapan Noragami volume 1 oleh Kodansha dengan gabungan Yato (kiri) dan Hiyori Iki (kanan)
ノラガミ
GenreFantasi, Komedi, Aksi, Kuasa ghaib, Cinta
Manga
PengarangAdachitoka
PenerbitKodansha
Penerbit Lain
DemografikShōnen
Majalah AsalMonthly Shōnen Magazine
Monthly Shōnen Magazine +
Tarikh PengeluaranDecember 6, 2010 – kini
Jilid10 + 1 special (Senarai jilid-jilid)
Siri anime televisyen
PengarahKotaro Tamura
Skrip/PenulisDeko Akao
StudioBones
Dilesenkan oleh
Penyiaran AsalTokyo MX, MBS, BS11, TVA
Tarikh tayanganJanuary 5, 2014March 23, 2014
Episod12 (Senarai episod)
DVD animasi original
Dikeluarkan padaFebruary 17, 2014July 17, 2014
Episod2
Portal Anime dan Manga

Noragami (ノラガミ) merupakan sebuah siri manga fantasi yang ditulis oleh Adachitoka yang mula disiarkan secara bersiri di dalam majalan bulanan Shonen terbitan Kondansha pada isu Januari 2011. Siri manga ini telah dikumpulkan sebanyak 9 tankobon sehingga Disember 2013.

Plot[sunting | sunting sumber]

Yato ialah seorang dewa, tapi dewa yang kecil dan belum matang. Impiannya ialah memperolehi wang yang secukupnya untuk membina kuilnya yang tersendiri. Dalam usaha untuk merealisasikan impiannya, dia telah menawarkan perkhidmatan 5-yen untuk membantu mereka yang perlukan bantuan. Hiyori, anak perempuan dari keluarga yang terkenal nyaris terlibat dalam kemalangan jalan raya, namun dalam saat genting ini dia telah selamatkan Yato. Hal ini menyebabkan dia menjadi 'hanyou' iaitu seseorang di mana rohnya akan terkeluar dari badan. Hiyori minta pertolongan Yato dan mereka berdua bekerjasama untuk mencari penyelesaian. Pada masa yang sama, Yato juga mencari senjata untuk dirinya yang bernama Yukine.

Watak Utama[sunting | sunting sumber]

Yato (夜ト)
Disuarakan oleh: Hiroshi Kamiya
Yato ialah dewa yang cuba untuk membina kuilnya yang tersendiri. Dia memakai jersi dan selendang dan menggelar dirinya sebagai 'Yatogami'. Apabila Shinki sekarangnya (Divine Weapon) tarik diri, dia tidak bersenjata sehinggalah berjumpa dengan Hiyori dan Yukine. Dia juga menggelar dirinya sebagai 'Delivery God' dan selalu meletakkan nombor telefon bimbitnya di beberapa tempat awam sekiranya orang lain memerlukan bantuannya. Dia akan caj 5 yen iaitu apabila orang Jepun akan memberi wang sedekah apabila berdoa di kuil.
Hiyori Iki (壱岐 ひより, Iki Hiyori)
Disuarakan oleh: Maaya Uchida
Gadis yang sedang belajar di sekolah menengah. Selepas menyelamatkan Yato, tiba-tiba dia terperangkap di dunia manusia dan dunia roh yang menyebabkan rohnya secara tiba-tiba akan terkeluar dari badannya. Hiyori berasal dari keluarga yang kaya. Ayahnya ialah seorang doktor yang memiliki sebuah hospital. 'Edor' yang terdapat di belakang badannya sebenarnya bukan ekor tapi penyambung di antara dia dan badannya. Sekiranya ia dipotong maka Hiyori akan mati.
Yukine (雪音)
Disuarakan oleh: Yuki Kaji
Shinki yang terkini bagi Yato. Dia mati di usia yang muda menyebabkan dia begitu rindu dengan kehidupan biasa sebagai pelajar sekolah menengah. Walaupun Yao adalah tuannya, Yukine langsung tidak menunjukkan hormat kepadannya tapi hakikatnya dia begitu hormatkan Yato. Selepas 'diselamatkan' oleh Hiyori, dia menjadi lebih taat kepada Yato dan Hiyori. Dia setahun lebih muda daripada Hiyori. Bentuk dia sebagai Shinki ialah katana.

Dewa[sunting | sunting sumber]

Tenjin (天神) (Tenjin (kami))
Disuarakan oleh: Tōru Ōkawa
Kofuku (小福, Kofuku)
Disuarakan oleh: Aki Toyosaki
Bishamonten (毘沙門天) (Vaiśravaṇa)
Disuarakan oleh: Miyuki Sawashiro
Rabō (蠃蚌, Rabō)
Disuarakan oleh: Takahiro Sakurai

Shinki[sunting | sunting sumber]

Mayu (真喩)
Disuarakan oleh: Asami Imai
Kazuma (兆麻)
Disuarakan oleh: Jun Fukuyama
Salah satu Shinki Bishamonten dan orang kepercayaan Bishamonten. Nama shinkinya ialah "Chōki" (兆器) dalam bentuk subang berbentuk bunga.
Daikoku (大黒)
Disuarakan oleh: Daisuke Ono
Shinki Kofuku yang terlebih melindunginya. Nama shinkinya ialah "Kokki" (黒器) dalam bentuk kipas.
Nora (野良)
Disuarakan oleh: Rie Kugimiya

External links[sunting | sunting sumber]