Objektiviti (sains)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Objektiviti dalam sains ialah percubaan untuk mendedahkan kebenaran tentang dunia semula jadi dengan menghapuskan berat sebelah peribadi, emosi dan kepercayaan palsu.[1] Ia sering dikaitkan dengan pencerapan sebagai sebahagian daripada kaedah saintifik. Oleh itu, ia berkait rapat dengan matlamat kebolehujian dan kebolehulangan. Untuk dianggap objektif, hasil pengukuran mesti dikomunikasikan dari orang ke orang, dan kemudian didemonstrasikan untuk pihak ketiga, sebagai kemajuan dalam pemahaman kolektif dunia. Pengetahuan yang boleh dibuktikan seperti itu biasanya telah memberikan kuasa ramalan atau teknologi yang boleh dibuktikan.

Masalah keobjektifan falsafah berbeza dengan subjektiviti peribadi, kadangkala diburukkan lagi oleh penggeneralisasian hipotesis yang berlebihan kepada keseluruhannya. Sebagai contoh, undang-undang graviti sejagat Newton nampaknya menjadi norma untuk tarikan antara jasad angkasa, tetapi ia kemudiannya telah diperhalusi dan dilanjutkan—dan digantikan secara falsafah—oleh teori relativiti yang lebih umum.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Daston, Lorraine; Galison, Peter (2010). Objectivity. Zone Books. ISBN 9781890951795. Diarkibkan daripada yang asal pada 2017-05-22. Dicapai pada 2015-07-23.

Sumber[sunting | sunting sumber]

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Gaukroger, S. (2001). Objectivity, History of. IN: Smelser, N. J. & Baltes, P. B. (eds.) International Encyclopedia of the Social and Behavioral Sciences. Oxford. (pp. 10785–10789).
  • Porter, Theodore M. (1995). Trust in Numbers: The Pursuit of Objectivity in Science and Public Life. Princeton University Press.
  • Restivo, Sal. (20XX). Science, Society, and Values: Toward a Sociology of Objectivity. Lehigh University Press.Templat:ISBN?
  • Reiss, Julian; Sprenger, Jan (6 November 2017) [First published 25 August 2014]. "Scientific Objectivity". Dalam Zalta, Edward N. (penyunting). Stanford Encyclopedia of Philosophy (ed. Winter 2017). Stanford University: The Metaphysics Research Lab. ISSN 1095-5054. Dicapai pada 31 May 2018.