Oggy and the Cockroaches

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Oggy and the Cockroaches
Oggy et les Cafards
Fail:Oggy and the Cockroaches tittle.jpg
GenreKomedi melampau
Aksi Penggembaraan
FormatSiri animasi televisyen
PenciptaJean-Yves Raimbaud
PengarahOlivier Jean-Marie
Negara asalPerancis
Bilangan musim4
Bilangan episod269 (Senarai episod)
Penerbitan
Penerbit eksekutifMarc du Pontavice
Tempoh siaran7 minit (episod)
Syarikat penerbitan
(Season 1-2)
Xilam (Season 3-present)
Penyiaran
Saluran asalFrance 3
Canal+
Fox Kids
CBS
Format gambar(SDTV) (Season 1-3)
(HDTV) (Season 4)
Siaran asal28 November 1998 – -
Kronologi
Rancangan berkaitan
Space Goofs
Ratz
Zig dan Sharko

Oggy and the Cockroaches ("Oggy dan Sang Lipas-Lipas", Bahasa Perancis: Oggy et les Cafards) merupakan sebuah siri animasi Perancis yang pertama kalinya ditayangkan pada 28 November 1998.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Oggy merupakan watak utama bagi siri ini. Oggy, seekor kucing warna biru yang biasanya menonton televisyen dan makan namun selalu diganggu oleh lipas-lipas bernama Joey, Dee Dee dan Marky (dinamakan sempena ahli kugiran rock The Ramones). Oggy tidak selalunya dapat mengalahkan lipas-lipas ini dalam kebanyakan episod, malah dia dan rakan serumahnya, Jack, turut menanggung rugi dalam usaha mereka mengusir keluar lipas-lipas tersebut.

Watak utama[sunting | sunting sumber]

  • Oggy
Kucing biru yang berbadan gempal ini biasanya menghabiskan masa sama ada menonton TV atau melakukan kerja rumah - apabila tidak mengejar lipas-lipas tersebut. Dia merupakan seorang lelaki, tetapi kadangkala berkelakuan seperti wanita. Walaupun keganasan berterusan yang disebabkan oleh lipas, Oggy telah membangunkan satu bentuk hubungan cinta-benci dengan mereka pernah tinggal dengan mereka untuk masa yang lama. Ia diturunkan dalam episod The Outsider yang Oggy adalah terlalu takut tikus. Oggy mempunyai sebuah Volkswagen Beetle dan sebuah skuter. Apabila dia mendapati dirinya sendirian di rumahnya, beliau akhirnya akan mula terlepas lipas bersama-sama dengan gangguan mereka. Oggy telah datang untuk menyedari bahawa tanpa lipas, tiada apa yang menyeronokkan atau menarik pernah berlaku dalam hidupnya.
  • Joey
Berubuh merah jambu, lipas ungu berkepala dengan mata kanan merah jambu dan mata kiri kuning, adalah pemimpin mengisytiharkan diri daripada lipas. Walaupun dia lipas yang paling kecil dalam kumpulan itu, kebanyakan masa dia otak di belakang operasi, tetapi kadang-kadang terpaksa pergi solo, kerana sahabat-sahabatnya selalu memikirkan rancangannya bodoh. Beliau juga suka perempuan dating (biasanya lebah) dan jika dia menumpukan pada satu perkara, dia sentiasa ketekunan.
  • Marky
Penyayat hati, kelabu-bertubuh, lipas lembut hijau berkepala dengan mata merah jambu, dia adalah yang tertinggi daripada tiga lipas dan sering tidak benar-benar mengambil berat tentang apa yang kedua-dua orang lain lakukan. Walaupun dia asalnya digunakan untuk suka melakukan khianat seperti lipas lain, beliau telah berkembang untuk menjadi lebih santai dalam episod kemudian, walaupun dia masih menikmati melepak dengan Joey dan Dee Dee dan menyebabkan keganasan umum seperti dia sentiasa dilakukan. Hobi beliau bertarikh boneka dan membaca buku-buku. Beliau juga mempunyai nafas berbau, seperti yang dinyatakan dalam episod Ia Dunia Kecil.
  • Dee Dee
adalah yang sentiasa lapar, memakan-semua, oren berkepala lipas ungu-bertubuh dengan mata hijau. Selera makan kadang-kadang sampai kawasan tidak siuman, sering menyebabkan penggunaan haiwan yang lebih besar atau perkara-perkara lain (seperti dubuk dalam satu kes dan kerana kesan cendawan beracun dalam kes lain, serangga). Contoh lain termasuk ikan pada kertas dinding (Klon Oggy) dan yang clownfish (Scuba Menyelam). Beliau dikenali suka opera. Kadang-kadang ia menunjukkan bahawa ketiak dan kakinya begitu berbau busuk, jus yang dihasilkan adalah toksik dan mencairkan objek.
  • Jack
Kucing lain dalam persembahan. Beliau adalah sepupu Oggy dan bertentangan lengkap Oggy . Jack adalah pendek baran , ganas , sombong - sasaran sesuai untuk lipas untuk menyakitkan hati . Dia sering mendapati dirinya membina jentera yang besar seperti lipas perhatian yang beralat, kebanyakan masa yang menyebabkan mereka backfiring . Beliau juga sangat berminat dalam bidang kimia (iaitu, bahagian yang lebih mudah meletup daripadanya) . Jack kerap tidur lebih di rumah Oggy ini . Jack boleh datang ke rumah Oggy tanpa mengetuk dan dia sering melawat untuk melihat Oggy dan membantu dia terhadap plot yang lipas . Beliau memiliki sebuah trak raksasa dan nombor telefon beliau ialah Dia sering boleh membuli Oggy dan juga pada masa-masa. Jack seolah-olah menjadi watak yang paling kuat dalam persembahan. Dia suka menunjuk-nunjuk, mencabar lipas dan tarikh kanak-kanak perempuan - terutamanya Oggy kakak Monica. Beliau kadang-kadang dilihat cuba untuk mencadangkan kepada Monica, tetapi pranks lipas 'sentiasa membuat dia berhenti pendek. Dalam satu episod, mereka seolah-olah mempunyai bayi bersama-sama dan meminta Oggy untuk menjaga anak mereka, menunjukkan bahawa mereka sudah berkahwin.
  • Bob
Anjing perang sengit, yang jiran Oggy ini. Beliau mempunyai isu-isu pengurusan kemarahan yang teruk. Satu lelucon berjalan dalam persembahan mempunyai Oggy atau Jack melakukan sesuatu yang tidak sengaja menghancurkan Bob atau mencukur bulu atau memusnahkan rumahnya, dengan Bob kemudian memukul Oggy atau Jack di luar skrin. Dia tidak selalu memukul Oggy, seperti yang dilihat dalam Bayi Boum dan Akademi Polis. Beliau mempunyai beberapa jenis persahabatan dengan Jack, sebagai terutamanya dilihat dalam Olivia. Beliau dikenali suka tinju.
  • Monica
Kakak kembar Oggy dan cinta-minat Jack. Dalam satu episod (Jangan Rock Cradle), mereka seolah-olah mempunyai seorang kanak-kanak bersama-sama. Dia melawat rumah Oggy ini setiap sekarang dan kemudian. Beliau terkenal dengan menjadi sangat aktif dan suka mengambil cabaran fizikal seperti menyelam langit dan bungee jumping. Dia sentiasa dilihat meluncur di atas kasut sebaris beliau. Daripada semua watak-watak utama, dia mempunyai jumlah sekurang-kurangnya penampilan; juga kurang daripada Bob. Monica telah jarang muncul pada skrin dengan lipas atau Bob. Terdapat masalah dalam versi Hindi kerana Oggy dan hubungan Monica. Dalam beberapa episod, Monica diperkenalkan sebagai rakan zaman kanak-kanak Oggy ini manakala di beberapa dia adiknya.
  • Olivia
Kucing putih dan jiran dan cinta baru baru kepentingan Oggy ini. Dia suka alam semula jadi, walaupun musuh-musuh Oggy ini Joey, Marky dan Dee Dee, yang membawa kepada Oggy bertindak bagus setiap kali dia di sekeliling. Dia sentiasa pecah apabila seseorang menyakitkan mana-mana bahagian alam semula jadi. Beliau juga mengambil berat banyak tentang kelihatan beliau; dalam Jerawat episod Olivia apabila dia melihat jerawat di mukanya dia enggan meninggalkan rumahnya dan memakai sarung kusyen atas kepalanya.
  • Lady K
Wanita baru dalam menunjukkan dan kepentingan cinta baru lipas. Dia lipas dari rumah Olivia dan mempunyai peranan utama dalam Lady K, The Cucaracha, Wake Up ~ Lovely saya dan muncul sebagai batu perhiasan berukir di Oggy akan Berkahwin.
  • Terra
Bekas tunangnya Oggy ini. Beliau muncul dalam Cemburu dan The Joker bergurau.

Episod[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Senarai episod Oggy and the Cockroaches

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Lipas