Okura Nikko Hotel Management

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Okura Nikko Hotel Management Co., Ltd.
Hotel
IndustriHospitaliti
Ditubuhkan1970
Ibu pejabatShinagawa, Tokyo, Jepun
Tempat dibekalkan
Antarabangsa
Perancang utama
Marcel P. van Aelst (Presiden)
KeluaranHotel
IndukHotel Okura
PembahagianOkura Hotels & Resorts
Hotel JAL City
Nikko Hotels
Laman sesawangwww.okura-nikko.com

Okura Nikko Hotel Management Co., Ltd. (dahulunya JAL Hotels Company Ltd.) ialah firma pengurusan hotel global milik Jepun, majoriti yang dimiliki oleh Hotel Okura Co., Ltd. sejak 2010. Hartanah yang dikendalikan oleh firma hotel dipasarkan di bawah Okura Hotels & Resorts dan Hotel JAL City dan kumpulan Antarabangsa Nikko Hotels. Sejak masa itu sebagai anak syarikat Japan Airlines (JAL), ibu pejabat telah ditempatkan di JAL Building di Shinagawa, Tokyo, Jepun.[1] Pada tahun 2010, Japan Airlines menjual pemilikan majoriti JAL Hotels ke Hotel Okura, yang kini menjadi pemegang saham utama.[2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

JAL Hotels telah menjadi syarikat pengurusan hotel sejak penubuhannya pada tahun 1970 sebagai anak syarikat Japan Airlines Co. Ltd.

Pada 1 Julai 1996, Japan Airlines Development Ltd. telah ditukar nama kepada "JAL Hotels Company Ltd." untuk terus mewujudkan penerangan perniagaannya sebagai pengendali hotel.

Pada 1 April 1999, penggabungan dengan "Japan Airlines Hotel Co., Ltd." mengakibatkan JAL Hotels mengambil alih pengurusan "Ginza Nikko Hotel" dan "Kawasaki Nikko Hotel".

Pada 30 September 2010, penjualan Hotel JAL ke Hotel Okura Co., Ltd. menghasilkan JAL Hotels menjadi sebahagian besarnya dimiliki oleh Hotel Okura, yang memegang 79.6% saham syarikat, sementara Japan Airlines mengekalkan 11.1%; dengan 9.3% dipegang oleh bank, pelabur lain. [2]

Syarikat itu menamakan semula dirinya sebagai Okura Nikko Hotel Management Co., Ltd. pada 1 Oktober, 2015.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "会社概要." JAL Hotels. Retrieved on February 5, 2010. "本社 : 〒140-0002 東京都品川区東品川2-4-11 JALビル13F."
  2. ^ a b JAL Hotels fact sheet

Pautan luar[sunting | sunting sumber]