Pergi ke kandungan

Olahraga

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Olahraga
Badan induk tertinggiIAAF
Ciri-ciri
Jantina bercampurYa
JenisLuar atau dalam dewan
Kemunculan
Sukan OlimpikKini sejak temasya sulung Olimpik 1896
Sukan ParalimpikKini sejak temasya sulung Paralimpik 1960

Olahraga (Tulisan Jawi: اولهراڬ) merupakan aktiviti fizikal yang terdiri daripada beberapa acara sukan yang berasaskan pergerakan semula jadi seperti berlari, melompat, melempar, dan berjalan kaki secara bersaingan. Jenis pertandingan olahraga yang paling biasa ialah balapan dan padang, berlari di jalan raya, berlari merentas desa, dan lumba jalan kaki.

Keputusan acara perlumbaan diputuskan dengan kedudukan penamat (atau masa, di mana diukur), sementara lompatan dan lemparan dimenangi oleh atlet yang mencapai pengukuran tertinggi atau terjauh dari beberapa percubaan. Kesederhanaan pertandingan, dan kekurangan keperluan untuk peralatan mahal, menjadikan olahraga salah satu sukan yang paling kerap dipertandingkan di dunia. Olahraga kebanyakannya merupakan sukan perseorangan, kecuali perlumbaan lari berganti-ganti dan pertandingan yang menggabungkan prestasi atlet untuk skor pasukan, seperti merentas desa.

Olahraga terancang boleh dikesan kembali ke Sukan Olimpik Purba dari 776 SM. Peraturan dan format acara moden dalam olahraga ditentukan di Eropah Barat dan Amerika Utara pada abad ke-19 dan awal abad ke-20, dan kemudiannya tersebar ke bahagian lain di dunia. Kebanyakan mesyuarat peringkat tertinggi moden dijalankan oleh Persekutuan Antarabangsa Olahraga dan ahli-ahli persekutuan tersebut.

Perjumpaan olahraga membentuk tulang belakang Sukan Olimpik Musim Panas. Perjumpaan olahraga antarabangsa utama ialah Kejohanan Olahraga Dunia IAAF, yang menggabungkan balapan dan padang, lari maraton dan lumba jalan kaki. Pertandingan peringkat tinggi lain dalam sukan olahraga termasuk Kejohanan Merentas Desa Dunia IAAF dan Kejohanan Separuh Maraton Dunia IAAF. Atlet dengan kecacatan fizikal bersaing di Sukan Paralimpik Musim Panas dan Kejohanan Olahraga Para Dunia.

Perkataan athletics berasal daripada perkataan Greek ἀθλητής (athlētēs, "askar tempur di permainan awam") dari ἆθλον (athlon, "hadiah") atau ἆθλος (athlos, "pertandingan").[1] Pada awalnya, istilah ini pernah digunakan untuk memerihalkan peraduan olahraga secara umum – i.e. pertandingan sukan yang berasaskan aksi fizikal manusia. Pada abad ke-19, istilah athletics memperoleh definisi yang lebih sempit di Eropah dan datang untuk memerihalkan sukan melibatkan berlari, melompat, melempar, dan berjalan kaki secara bersaingan. Definisi ini terus menjadi menonjol di Eropah di United Kingdom dan kebanyakan di kawasan bekas Empayar British. Lagi pula, perkataan asing dalam bahasa Germanik dan Romawi yang berkaitan dengan istilah athletics turut mempunyai maksud yang sama.

Di kebanyakan negara Amerika Utara, athletics adalah sinonim dengan sukan secara umum, mengekalkan penggunaan istilah yang lebih bersejarah. Perkataan athletics jarang digunakan untuk merujuk kepada sukan olahraga di rantau ini. Balapan dan padang lebih disukai, dan digunakan di Amerika Syarikat dan Kanada untuk merujuk kepada kebanyakan acara olahraga, termasuk lumba jalan kaki dan maraton (walaupun berlari merentas desa biasanya dianggap sebagai sukan yang berasingan).

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Acara asal dan hanya satu dalam Olimpik yang pertama pada 776 SM adalah lumba lari panjang-stadium atau "stad", diadakan di trek.

Terdapat beberapa temasya lain diadakan di Eropah semasa era klasik:

Bangsa Celt, Teuton dan Goths yang berjaya menerajui empayar Rom juga meminati sukan olahraga. Namun begitu, ini kerap dikaitkan dengan latihan pertempuran dan tidak dikelolakan dengan baik.

Pada pertengahan abad ke-19, satu organisasi formai pertandingan olahraga ditubuhkan. Ini termasuk kerjasama antara pertubuhan sukan dan sekolah. Kolej Tentera Diraja Sandhurst membuat pertikaian bahawa mereka merupakan kolej pertama yang menubuhkan organisasi olahraga pada 1812 dan 1825 tanpa sebarang bukti . Namun begitu, mesyuarat pertama organisasi olahraga yang dicatat diadakan di Shrewsbury, Shropshire pada tahun 1840 oleh Sekolah Diraja Shrewbury Hunt. Sehingga kini, tiada sebarang bukti yang kukuh yang dapat menyatakan tentang penubuhan organisasi formal olahraga.

Olahraga mula disertakan dalam pertandingan Olimpik pertama pada tahun 1896 dan masih diteruskan sehingga kini. Wanita hanya dibenarkan untuk menyertai acara trek dan padang pada tahun 1928.

Sejak itu, beberapa pertubuhan atau organisasi olahraga telah ditubuhakan dengan giat di Amerika Syarikat. Ini termasuk International Association of Athletics Federations, Amateur Athletic Union dan USA Track & Field.

Olahraga tertutup[sunting | sunting sumber]

Typical "oval" track consisting of two semicircles joined by straight segments.

Terdapat dua musim untuk acara trek dan padang. Terdapat satu musim tertutup, diadakan semasa musim sejuk dan satu musim luar, diadakan semasa musim bunga. Kebanyakan trek dalam dewan adalah 200 meter dan mempunyai empat hingga 8 lorong. Terdapat juga sesetengah trek dalam dewan 150 meter, dan lain-lain sekecil 120 meter juga pernah digunakan. Kebiasaannya, trek sebegini telah diubahsuai untuk megelakkan ukuran trek berlainan yang disebabkan pusing selekoh ketat.

Dalam kejohanan trek tertutup, atlet mempertandingkan acara balapan sama dengan kejohanan luar kecuali untuk acara 100 m, 110 m/100 m berpagar (digantikan dengan 55 atau 60 m pecut dan 55 atau 60 m berpagar dalam kebanyakan peringkat, atau 55 m pecut dan berpagar dalam peringkat sekolah tinggi), 10,000 m jalan kaki dan 3,000 m lari berhalangan, 400 m berpagar. Acara tertutup juga mempunyai tambahan 3,000 m berlari yang biasanya diadakan untuk tahap kolej dan elit berbanding 10,000 m. 5,000 m adalah acara terpanjang biasanya diadakan dalam dewan, walaupun terdapat situasi di mana jarak lebih panjang pernah dipertandingkan. Dalam pertengahan abad ke-20, terdapat satu siri "perang tanding" perlumbaan di trek tertutup Madison Square Garden, sebahagian yang mempertandingkan larian maraton dua lelaki (42.2 km).

Untuk acara padang, kejohanan trek tertutup hanya mempertandingkan lompat tinggi, lompat galah, lompat jauh, lompat kijang, dan lontar peluru (lemparan berat). Akibat ruang yang terhad, acara ini mengambil tempat di kawasan dekat, dalam lilitan trek. Merejam lembing, tukul dan cakera adalah ditambah hanya untuk kejohanan luar, oleh sebab biasanya tiada ruang yang mencukupi dalam stadium tertutup untuk menempatkan acara tersebut.

Olahraga luar[sunting | sunting sumber]

Musim acara trek dan padang luar biasanya bermula pada musim bunga dan berakhir pada musim panas. Kebanyakan trek adalah berbentuk bujur 400 meter dalam lilitan. "Trek tartan" moden atau "trek mondo" yang lebih baru diperbuat dengan satu permukaan diturap dengan getah; trek lebih lama adalah diliputi sinder.

Trek biasanya terdiri daripada 6-10 buah lorong (sehingga 12 lorong di 'front' straight) dan kebanyakan termasuk satu lorong halangan lumba kuda dengan lubang air pada satu daripada selekoh. Pit halangan lumba kuda ini boleh ditempatkan sama ada di dalam atau luar trek, untuk membuat satu selekoh lebih ketat atau selekoh lebih luas. Ia adalah biasa untuk trek mengelilingi satu padang permainan digunakan untuk bola sepak Amerika, bola sepak, atau permainan bola lakros. Padang dalaman ini lazimnya dikenali sebagai kawasan dekat (infield) dan mempunyai permukaan sama ada rumput atau rumput tiruan.

Segala acara padang boleh dipertandingkan di kawasan dekat. Bagaimanapun rejam lembing, membaling tukul besi dan melempar cakera kadangkala merupakan diadakan pada padang luar daripada stadium trek kerana mereka memerlukan ruang yang besar, alat-alat itu boleh merosakkan kawasan dekat, dan alat tersebut mungkin berkesudahan mendarat pada trek. Bagaimanapun, sebahagian infields adalah digunakan khas untuk acara ini, dan untuk rejam lembing, seorang atlet mungkin mempunyai run-up lebih panjang dengan memulakan ia pada sebelah landasan yang lain, dan melintas apabila tiada atlet melalui.

Acara[sunting | sunting sumber]

Terdapat variasi lain selain yang disenaraikan di bawah tetapi perlumbaan jarak luar biasa (contoh 300 m) adalah kurang kerap dijalankan. Perlumbaan luar biasa adalah dengan lazimnya diadakan semasa musim tertutup disebabkan oleh trek tertutup lebih pendek 200 m. Dengan pengecualian larian batu (mile run), perlumbaan berdasarkan jarak imperial adalah jarang sekali diadakan di trek lagi selepas kebanyakan trek telah bertukar daripada sesuku batu (402.3 m) ke 400 m; semua penyimpanan rekod untuk jarak imperial telah ditamatkan. Bagaimanapun, buku rekod IAAF masih termasuk rekod dunia batu (kini dipegang oleh Hicham El Guerrouj dari Maghribi untuk lelaki dan Svetlana Masterkova dari Rusia untuk wanita) disebabkan oleh kepentingan bersejarahnya di seluruh dunia.

Lelaki dan wanita tidak bersaing antara satu sama lain, walaupun mereka mungkin kadangkala berlari dalam perlumbaan sama kerana kekurangan masa dalam kejohanan sekolah tinggi. Wanita pada umumnya berlari jarak sama seperti lelaki walaupun pagar dan halangan-halangan lumba kuda adalah lebih rendah dan pemberat cakera, lembing dan tukul adalah lebih ringan.

Acara larian dan lumba jalan kaki[sunting | sunting sumber]

Pecut adalah acara sehingga dan termasuk 400 meter. Acara biasa dipertandingkan adalah:

Acara jarak sederhana adalah acara yang lebih jauh berbanding pecut dan sehingga 3000 meter. Acara biasa dipertandingkan adalah:

Acara jarak jauh adalah acara melebihi 3000 meter. Acara biasa dipertandingkan adalah:

Acara lari berpagar memerlukan pelari untuk melepasi halangan-halangan yang dijarakkan dengan sama rata semasa perlumbaan. Acara biasa dipertandingkan adalah:

Lari berganti-ganti adalah acara di mana empat atlet menyertai sebagai sebuah pasukan, memberi baton besi diantaranya. Acara biasa dipertandingkan adalah:

Some events, such as medley relays, are rarely run except at large relay carnivals. Typical medley relays include:

 • Sprint Medley Relay (SMR): the four legs are 400 metres, two 200 metre legs, 800 metres; or alternately 200 metres, two 100 metre legs, 400 metres
 • Distance Medley Relay (DMR): the four legs are 1200 metres, 400 metres, 800 metres, 1600 metres

Lumba lari jalan adalah acara dikendalikan di jalan terbuka, kadangkala berakhir di trek. Acara biasa dipertandingkan adalah:

 • 10 km
 • 20 km
 • Half marathon (21.0975 km)
 • Maraton (42.195 km). Maraton ini adalah larian jarak perlumbaan-jalan biasa dalam kejohanan olahraga antarabangsa utama, seperti Olimpik.

Lumba jalan kaki mungkin dipertandingkan sama ada di trek atau di jalan terbuka. Acara biasa dipertandingkan adalah:

 • 10 km
 • 20 km
 • 50 km

Acara padang[sunting | sunting sumber]

Acara melempar[sunting | sunting sumber]

Acara melompat[sunting | sunting sumber]

Pertandingan Pelbagai Acara[sunting | sunting sumber]

Pertandingan pelbagai acara termasuk acara daripada kedua-dua trek (berlari) dan acara padang.

Pentathlon: Pentathlon luar termasuk lima acara berikut:

 • Lompat jauh
 • Rejam lembing
 • 200 meter
 • Lempar cakera
 • 1500 meter

Pentathlon luar adalah satu acara kejohanan kebangsaan di Amerika Syarikat sehingga 1978. Ia masih dipertandingkan dalam kebanyakan tempat di serata dunia, tetapi jarang sekali sebagai acara kejohanan. Pentathon juga dipertandingkan di beberapa Sukan Olimpik awal, terutamanya dalam Olimpik 1912 yang telah dimenangi oleh Jim Thorpe, yang turut memenangi Decathlon. Acara meniru Sukan Olimpik Greek asal, di mana Pentathlon adalah pertandingan pertama. Ia terdiri daripada lompat jauh, rejam lembing, satu larian statia kira-kira 180 meter, lempar cakera, dan gusti gaya Greco-Rom.

Pentathlon: Pentathlon tertutup termasuk lima acara berikut:

 • Lari berpagar (110 meter untuk lelaki, 100 meter untuk wanita)
 • Lontar peluru
 • Lompat jauh
 • Lompat tinggi
 • Jarak sederhana (1500 meter untuk lelaki, 800 meter untuk wanita)

Heptathlon: Heptathlon termasuk tujuh acara berikut:

Di luar (biasanya hanya wanita):

 • 100 meter lari berpagar
 • Lompat tinggi
 • Lontar peluru
 • 200 meter
 • Lompat jauh
 • Rejam lembing
 • 800 meter

Tertutup (biasanya hanya lelaki):

 • 60 meter
 • Lompat jauh
 • Lontar peluru
 • Lompat tinggi
 • 60 meter lari berpagar
 • Lompat galah
 • 1000 meter

Dekatlon: Decathlon termasuk sepuluh acara berikut:

 • 100 meter
 • Lompat jauh
 • Lontar peluru
 • Lompat tinggi
 • 400 meter
 • 110 meter lari berpagar
 • Lempat cakera
 • Lompat galah
 • Rejam lembing
 • 1500 meter

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Athlete – Online Etymology Dictionary
 2. ^ US high schools run the 1600 m instead of the 1500 m. This was to replace the mile with a more "logical" metric version. They also run the 3200 m as a replacement for the 2 mile race.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]