Online Computer Library Center

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Online Computer Library Center, Inc. (OCLC) ialah "sebuah perkhidmatan dan penyelidikan perpustakaan berlandaskan keahlian dan tidak mencari untung yang bertumpu kepada matlamat awam bagi meningkatkan pencapaian maklumat dunia dan mengurangkan kos maklumat".[1] Ditubuhkan pada tahun 1967 sebagai Ohio College Library Center, OCLC dan perpustakaan-perpustakaan yang menjadi ahlinya secara bekerjasama membuat dan menyelenggara WorldCat, katalog dalam talian yang dapat dicapai orang awam yang terbesar di dunia.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Dengan nama asal Ohio College Library Center (Pusat Perpustakaan Maktab Ohio), OCLC bermula pada tahun 1967 melalui kolaborasi para presiden universiti-universiti Ohio, naib-naib presiden, dan pengarah perpustakaan yang mahu mewujudkan rangkaian komputer kerjasama buat perpustakaan-perpustakaan Ohio. Kumpulan ini pertama kalinya bertemu pada 5 Julai 1967 di kampus Ohio State University untuk menandatangani fasal-fasal perbadanan bagi organisasi bukan untung itu. [2] Kumpulan itu menggaji Frederick G. Kilgour, bekas pustakawan di perpustakaan perubatan Universiti Yale bagi mereka bentuk sistem katalog yang dikongsi.[3] Kilgour berniat menggabungkan komputer, sistem penyimpan dan pencari yang paling canggih pada masa itu, dengan sistem penyimpanan dan pencari tertua, iaitu perpustakaan.


Wiki letter w.svg

 Rencana ini merupakan rencana tunas. Anda boleh membantu Wikipedia dengan mengembangkannya.


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "About OCLC". OCLC. Diperoleh pada March 18, 2010. 
  2. "In the beginning". Diperoleh pada 28 August 2012. 
  3. Intner, Sheila (March/April 2007). [http://0-search.proquest.com.oswald.clark.edu/docview/195010938? accountid=1157 "The Passing of an Era"]. Technicalities 27 (2): 1, 13–14. Diperoleh pada 28 August 2012.  Check date values in: |date= (bantuan)

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]