Orang Inggeris Argentina

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Anglo-Argentines
Jumlah populasi
100,000[1]
Kawasan ramai penduduk
Kebanyakannya Buenos Aires
Bahasa
Sepanyol Argentina. Minoriti bercakap bahasa Inggeris sebagai bahasa pertama.
Agama
Katolik Roman, Protestantisme ( Episcopalianism, Methodisme, Presbyterianism)
Kumpulan etnik yang berkaitan
English, Scottish Argentines, Welsh Argentines, Irish Argentines

Orang Inggeris Argentina (juga dikenali sebagai Orang Anglo-Argentina) adalah warga Argentina atau anak-anak warga Argentina yang dibesarkan di Argentina, [2] yang boleh menuntut keturunan yang berasal dari England. Penempatan bahasa Inggeris di Argentina (ketibaan pendatang bahasa Inggeris ), [3] berlaku pada masa itu setelah kemerdekaan Argentina dari Spanyol menjelang abad ke-19. Tidak seperti gelombang imigresen lain ke Argentina , pendatang Inggeris tidak biasanya meninggalkan England kerana kemiskinan atau penganiayaan , tetapi pergi ke Argentina sebagai ahli industri dan pemilik tanah utama. [3] United Kingdom mempunyai pengaruh ekonomi yang kuat di Argentina semasa zaman Victoria . [4] Walau bagaimanapun kedudukan Bahasa Inggeris Argentines adalah rumit apabila pengaruh ekonomi mereka akhirnya dihembuskan oleh kebangsaan Juan Perón dari banyak syarikat milik British pada tahun 1940-an dan, lebih baru-baru ini, oleh Perang Falklands pada tahun 1982. Argentin terkenal seperti Presiden Argentina Raúl Alfonsín dan Carlos Pellegrini , pengembara Lucas Bridges , kelab bola sepak Huracan bekas pemain dan presiden Carlos Babington dan penulis Jorge Luis Borges adalah sebahagian daripada keturunan Inggeris.

Imigresen bahasa Inggeris[sunting | sunting sumber]

Penduduk Inggeris tiba di Buenos Aires pada tahun 1806 (kemudian sebuah jajahan Sepanyol) dalam bilangan yang kecil, kebanyakannya sebagai ahli perniagaan, ketika Argentina merupakan negara yang sedang berkembang dan para peneroka dialu-alukan untuk kestabilan yang dibawa ke kehidupan komersial. Menjelang abad ke-19 berkembang lebih ramai keluarga Inggeris tiba, dan banyak membeli tanah untuk membangunkan potensi pampas Argentina untuk tanaman besar-besaran. Bank-bank Inggeris yang diasaskan, membangunkan perdagangan eksport tanaman dan produk haiwan dan mengimport kemewahan yang dicari kelas menengah Argentina yang sedang berkembang. [5]

Serta mereka yang pergi ke Argentina sebagai ahli industri dan pemilik tanah utama, yang lain menjadi jurutera kereta api , jurutera awam dan bekerja di perbankan dan perdagangan . [3] Yang lain pula menjadi pelaut , mubaligh dan hanya mencari masa depan. Keluarga Inggeris menghantar anak kedua dan lebih muda, atau apa yang digambarkan sebagai domba hitam keluarga, ke Argentina untuk membuat nasib mereka dalam lembu dan gandum . Peneroka Inggeris memperkenalkan bola sepak ke Argentina. [4] Beberapa keluarga Inggeris memiliki ladang gula . [3]

Latar Belakang[sunting | sunting sumber]

Dalam perjanjian 1825, United Kingdom menjadi salah satu negara pertama yang mengiktiraf kebebasan Argentina . Ketibaan dan pelaburan bahasa Inggeris memainkan peranan penting dalam pembangunan landasan kereta api dan trem Argentina , serta pertanian Argentina , pembiakan ternakan, pemprosesan, penyejukan dan eksport. [6] Pada satu ketika pada abad ke-19, sepuluh peratus pelaburan asing British berada di Argentina, walaupun tidak menjadi tanah jajahan. Pada tahun 1939, 39% pelaburan di Argentina adalah British. [7]

Stesen kereta api Constitución di Buenos Aires. Dibuka pada tahun 1907 oleh pemaju British, ia adalah stesen tersibuk di Argentina.

Budaya Inggeris, atau versi itu dilihat dari luar, mempunyai kesan yang ketara terhadap budaya Argentina , terutamanya di kalangan kelas pertengahan. Pada 1888 tempatan Anglo-Argentines menubuhkan Hurlingham Club , berdasarkan nama seninya di London . Bandar Hurlingham, Buenos Aires dan Hurlingham Partido di Buenos Aires kemudian membesar di sekitar kelab dan mengambil nama mereka dari situ. Kelab Athletic Córdoba , salah satu kelab sukan tertua di Argentina, ditubuhkan pada tahun 1882 oleh lelaki Inggeris yang tinggal di Córdoba yang bekerja di keretapi.

Pada tahun 1912, Harrods membuka sebuah gedung di Buenos Aires ; satu-satunya Harrods yang pernah dibuka di luar London. Harrods Buenos Aires menjadi bebas daripada Harrods pada tahun 1940-an tetapi masih didagangkan di bawah nama Harrods.

Harrods di Florida Street . Dibuka pada tahun 1912 sebagai satu-satunya cawangan luar negara mereka, ia ditutup pada 1996 dan kini menjadi dewan pameran.

Teh petang menjadi standard di kalangan segmen besar penduduk dan menghasilkan merienda yang popular, snek petang yang juga dikenali sebagai la leche (susu) kerana dihidangkan dengan teh atau susu coklat bersama-sama dengan gula-gula. Kafe Richmond di Florida Street adalah tempat minum yang terkenal di dekat gedung Harrods, kini menjadi sebuah dewan pameran.

Chalet berkebun yang dibina oleh eksekutif kereta api berhampiran stesen kereta api di pinggir bandar seperti Banfield , Temperley , Munro , Ranelagh dan Hurlingham memberikan suasana Inggeris yang tajam ke kawasan-kawasan tempatan di Buenos Aires, terutamanya pada musim sejuk apabila diselubungi kabut abu-abu dan daun oak yang jatuh di atas batu permata. Belgrano R, di dalam daerah Belgrano , adalah sebuah lagi stesen kereta api yang terkenal dengan kejiranan British di sekitarnya yang berasal dari keretapi. Gereja Anglikan dari 1896 dan Sekolah Tinggi Bahasa Inggeris Buenos Aires yang diasaskan oleh Alexander Watson Hutton pada tahun 1884 adalah kedua-duanya di kawasan ini. [8] Juga penting ialah terminal keretapi Retiro di kawasan kejiranan dan Constitución . Terdapat banyak stesen desa di Pampas .

Rumah bergaya Inggeris di jalan perumahan di Belgrano R.

Sekitar 100,000 Anglo-Argentina adalah keturunan pendatang Inggeris ke Argentina. Mereka adalah salah satu kumpulan imigran yang paling berjaya di Argentina, mendapat keunggulan dalam perdagangan, industri, dan profesi. Ramai yang diperhatikan oleh kemampuan mereka untuk berbahasa Inggeris di kalangan keluarga dengan aksen Bahasa Inggeris yang tidak dapat dibezakan. Akhbar berbahasa Inggeris, Buenos Aires Herald , terus diterbitkan setiap hari di Buenos Aires .

Anglo-Argentines secara tradisinya berbeza daripada rakan-rakan Argentina yang sebahagian besarnya mengekalkan hubungan yang kuat dengan ibu negara mereka, termasuk pendidikan dan perdagangan. [9] Banyak sekolah di Argentina adalah dwibahasa persembahan kedua-dua bahasa Inggeris dan bahasa Sepanyol , termasuk Northlands Sekolah , Kolej St. Mark , College Balmoral , Kolej St. Alban-kanak, Kolej St. George , Sekolah Hari Belgrano dan Washington School . Buenos Aires mempunyai beberapa cawangan Asociación Argentina de Cultura Inglesa (Persatuan Kebudayaan Inggeris) dan sepanjang pembelajaran dan pengajaran bahasa Inggeris abad ke-20 di sekolah negeri dan institusi swasta selalu ditujukan kepada Pengucapan yang Diterima . Blue blazers dan flannels kelabu masih digunakan sebagai pakaian seragam di kebanyakan sekolah swasta.

Persatuan Anglo-Argentina, yang berpusat di London, ditubuhkan pada tahun 1948 dan mempunyai kira-kira 900 ahli. Ia adalah masyarakat untuk rakyat Argentina yang tinggal di United Kingdom, terutamanya warisan Anglo-Argentine. Salah satu tujuan utamanya ialah untuk memupuk persefahaman dan persahabatan antara kedua-dua negara. [10] Juga di London adalah Club Canning , bekas Club Argentina sehingga Juan Perón negarakan perniagaan British yang berpangkalan di Argentina, sumber pendapatan utama kelab itu pada 1940-an. Kelab ini adalah untuk mereka yang mempunyai hubungan tertentu dengan, atau minat khas, Argentina dan negara-negara Amerika Latin lainnya.

Kejiranan Coghlan di Buenos Aires, yang terkenal dengan kediaman bergaya bahasa Inggeris yang besar, pada asalnya didiami oleh pendatang Inggeris dan Ireland . Tambahan pula, Caballito mengandungi kawasan yang dikenali sebagai "Daerah Inggeris".

Pada tahun 1794, Empayar Britania membuka sebuah konsulat di San Nicolás ,   membawa kepada pembangunan komuniti Inggeris yang besar di kawasan itu, yang dikenali sebagai "borough bahasa Inggeris". Mereka mendirikan Persatuan Pedagang Inggeris pada 1810 dan pada 1822 Konsulat British menjadi rumah kepada bank modern pertama di Buenos Aires.

Perang Dunia II[sunting | sunting sumber]

Semasa Perang Dunia II , 4,000 orang Argentina telah berkhidmat dengan ketiga-tiga perkhidmatan bersenjata Inggeris , walaupun Argentina secara rasminya merupakan negara yang netral semasa perang. [11] [12] Lebih 600 sukarelawan Argentina yang berkhidmat dengan Angkatan Udara Diraja dan Angkatan Udara Diraja Kanada , kebanyakannya dalam skuadron RAF Argentina-British 164 , [13] yang perisainya memancarkan sinar matahari dari bendera Argentina dan moto , "Determined We Fly Firmes Volamos) " . [11] Ramai anggota komuniti Anglo-Argentina juga menawarkan diri dalam peranan tidak berperang, atau bekerja untuk mengumpul wang dan bekalan untuk tentera British. Pada bulan April 2005, khidmat kenangan khusus diadakan di gereja RAF di St Clement Danes di London. [12]

Hampir 500 orang Argentina berkhidmat di Tentera Laut Diraja di seluruh dunia, dari Atlantik Utara ke Pasifik Selatan. [14]   Ramai adalah sebahagian daripada pasukan khas,   seperti John Godwin .

Perang Falklands[sunting | sunting sumber]

Torre de los Ingleses (Menara Orang Inggeris), kini dikenali sebagai Torre Monumental (Menara Monumen) di Plaza Fuerza Aérea Argentina (Lapangan Terbang Angkatan Tentera Argentina), sebelum ini dikenali sebagai Plaza Británica (British Square).

Semasa mempertimbangkan tanggapan British terhadap pendaratan Argentina di Kepulauan Falkland pada tahun 1982, pada permulaan Perang Falklands ( Bahasa Sepanyol: Guerra de las Malvinas ), Margaret Thatcher dinasihatkan mengenai potensi risiko yang mungkin timbul tindak balas ketenteraan kepada Anglo-Argentines, [15] walaupun risiko tidak menjadi kenyataan dan orang-orang dengan latar belakang British tidak terancam. Hubungan diplomatik antara kedua-dua negara telah dipecahkan pada tahun itu dan telah dinormalisasi pada tahun 1990. [16]

Nama tempat Inggeris[sunting | sunting sumber]

Sebilangan bandar, kampung dan bandar mempunyai nama tempat Inggeris. Ini termasuk Banfield yang dinamakan selepas Edward Banfield . Wilde, Buenos Aires , yang dinamakan pada tahun 1888 oleh Eduardo Wilde sebagai penghormatan kepada pamannya, Dr. José Antonio Wilde, yang merupakan pemain Argentina Inggeris. [17] Hurlingham, Buenos Aires dan Hurlingham Partido mengambil nama mereka dari Hurlingham Club di mana bandar Hurlingham berkembang. Lain-lain termasuk bandar Lincoln, Washington dan City Bell , sebuah bandar kecil di parti La Plata , wilayah Buenos Aires , yang diasaskan sekitar tahun 1900 oleh pendatang Inggeris dan yang dinamakan sempena pengasasnya, George Bell. Temperley dinamakan sempena saudagar industri dan tekstil George Temperley, yang dilahirkan pada tahun 1823 di Newcastle upon Tyne di England. Dia membantu mewujudkan Parti Lomas de Zamora dan menjadikan asas kota Temperley. Allen, Río Negro dinamakan sempena Charles Allen yang menguruskan pembinaan stesen kereta api di kota itu.

Terdapat beberapa bandar yang diasaskan oleh stesen kereta api dengan nama Inggeris di negara ini seperti Roberts, Smith, Hereford dan Henderson. Stesen Monte Coman di Wilayah Mendoza berhutang namanya kepada pertikaian dengan sebuah syarikat British yang tidak membayar pekerja setempat tepat pada waktunya. Para pekerja mengadu bahawa mereka tiada makan; seorang jurutera menjawab, dalam bahasa Sepanyol yang buruk, "coman monte" yang sepatutnya bermaksud "makan hutan". Di wilayah Córdoba, nama Inggeris dapat dikesan di Morrison atau James Craik, dan di wilayah Santa Fe, terdapat Armstrong.[petikan diperlukan] [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (June 2013)">rujukan diperlukan</span> ] The Torre de los Ingleses ('Menara Bahasa Inggeris') di Buenos Aires dinamakan semula sebagai Torre Monumental berikutan Perang Falklands.

Jajahan Inggeris di Argentina[sunting | sunting sumber]

Bandar Villa María di Wilayah Córdoba telah diasaskan oleh keluarga Inggeris.

Sukan[sunting | sunting sumber]

Sukan seperti bola sepak , tenis , kesatuan ragbi , hoki , golf , kriket dan polo diperkenalkan ke Argentina oleh peneroka Inggeris.

Kelab Golf San Andrés, San Martín, Wilayah Buenos Aires .

Polo[sunting | sunting sumber]

Polo tiba di kanan Argentina bersama-sama dengan tuan tanah Inggeris, sebahagian besarnya, yang tiba di wilayah kami pada separuh kedua abad ke-19. Dengan tangan imigran ini, polo dapat mencari lelaki dan kuda di Argentina untuk membawanya ke tahap teratas.

Salah satu pelopor dalam sejarah Polo di Argentina ialah British Francis Balfour, yang mula mempraktikkan sukan itu pada 1890 sebelum berpindah ke Argentina, membawa keghairahannya untuk bersukan dengannya. [1]

Polo pertama kali bermain di Argentina di Hurlingham Club dan Persatuan Polo Argentina ditubuhkan di kelab pada tahun 1922. Argentina telah menjadi kuasa dominan dalam polo antarabangsa, dan Campeonato Argentino Abierto de Polo telah diadakan setiap tahun sejak tahun 1893 di Campo Argentino de Polo di Buenos Aires.

Bola sepak[sunting | sunting sumber]

Alumni (difoto pada tahun 1902) adalah sebuah kelab bola sepak yang berjaya dibentuk oleh pelajar-pelajar Sekolah Tinggi Inggeris Buenos Aires yang sangat menyumbang kepada populariti dan penyatuan bola sepak di Argentina

Pekerja keretapi Inggeris dari Northern England mengasaskan Kelab Bola Sepak Buenos Aires pada 9 Mei 1867 di Temple Street (sekarang Viamonte) pada pertemuan yang dianjurkan oleh saudara-saudara Thomas dan James Hogg yang asalnya dari Yorkshire . Pertandingan bola sepak pertama yang dimainkan di Argentina dimainkan di Kelab Kriket Buenos Aires di Palermo, Buenos Aires pada 20 Jun 1867. Perlawanan itu dimainkan di antara dua pasukan peniaga British, Caps White dan Caps Red. [18]

Kelab Athletic Alumni ditubuhkan pada tahun 1898 sebagai "Sekolah Tinggi Inggeris" (mengambil nama sekolah di mana pasukan itu berasal , dan kelab itu adalah yang paling berjaya semasa tahun-tahun pertama bola sepak di Argentina . Pasukan ini memulakan musim pertama Persatuan Bolasepak Argentina yang baru terbentuk pada tahun 1893 dan dimainkan semula pada tahun 1895 dan 1900 di bawah nama aslinya. Pada tahun 1901 mereka menukar nama mereka menjadi "Alumni". Mereka terus bermain di liga sehingga kelab dibubarkan pada tahun 1911 .

Kelab bola sepak British melawat Amerika Selatan menyumbang kepada penyebaran dan perkembangan bola sepak di rantau ini pada tahun-tahun pertama abad ke-20 . Kelab pertama yang berkunjung ke rantau ini adalah Southampton FC pada tahun 1904, diikuti oleh beberapa pasukan (terutamanya dari England walaupun beberapa kelab Scotland juga melawat Amerika Selatan) sehingga 1929 dengan Chelsea FC menjadi pasukan terakhir untuk melawat. [19]

Pasukan British dianggap terbaik di dunia pada masa itu, dan beberapa di antaranya menjadi inspirasi untuk menubuhkan kelab bola sepak di Argentina, dibantu oleh imigresen warganegara Inggeris yang telah tiba untuk bekerja untuk syarikat-syarikat British (kebanyakannya dalam pembinaan keretapi). Kelab-kelab yang diasaskan oleh pekerja keretapi Inggeris adalah Ferrocarril Midland ( Buenos Aires Midland Railway , Ferro Carril Oeste ( Buenos Aires Western Railway ) dan Talleres de Córdoba ( Córdoba Central Railway ), Rosario Central (asalnya "Railway Argentina Central Athletic Club" oleh Railway Argentina Central pekerja ).

Contoh-contoh tambahan kelab yang ditubuhkan oleh imigran British ke Amerika Selatan ialah Belgrano AC , Rosario AC , Alumni dan Quilmes . [20] [21]

Bukti pengaruh penerjemah bahasa Inggeris dalam bola sepak Argentina dapat dilihat oleh nama-nama kelab, dan tradisi memberikan nama-nama kelab Inggeris meskipun mereka tidak diasaskan oleh pendatang Inggris. Beberapa contoh adalah Boca Juniors , River Plate , All Boys , Racing Club , Chaco For Ever .

Agama[sunting | sunting sumber]

Majoriti keturunan Argentina keturunan Inggeris yang mendakwa agama telah berlarutan dalam Katolik Roma akibat penukaran atau perkawinan dengan Argentin bukan bahasa Inggris. Gereja Anglikan Amerika Selatan mendakwa keanggotaan kira-kira 25,000, termasuk mereka yang berada di negara jiran, walaupun kebanyakan tinggal di Argentina.

Gereja Anglikan di Argentina[sunting | sunting sumber]

Gereja- gereja Anglican ditubuhkan di Argentina, di mana agama sebaliknya adalah Katolik Roman , pada awal abad ke-19 untuk memberi khidmat khidmat kepada pekerja asing yang tinggal di Argentina. Pada tahun 1824 kebenaran diberikan untuk mengadakan perkhidmatan gereja Anglican, dan pada 1831 Gereja St. John dibina di San Nicolás, Buenos Aires [3] [22] di atas tanah yang disumbangkan pada tahun 1830 oleh Gubernur Juan Manuel de Rosas untuk kepentingan St baru John the Baptist Anglican Church. Ia adalah yang tertua wujud di Buenos Aires.

Kapten tentera laut Inggeris dan mubaligh Kristian , Allen Gardiner mengasaskan Misi Patagonia (kemudiannya dinamakan semula Persatuan Mubaligh Amerika Selatan) pada tahun 1844 untuk merekrut, menghantar, dan menyokong mubaligh Kristian Protestan. Misi pertamanya, termasuk pakar bedah dan tiga nelayan dihantar ke Yaghans di pulau Isla Grande de Tierra del Fuego . Mereka tiba di pulau Picton di Tierra del Fuego pada Disember 1850, tetapi makanan mereka mula habis. Mereka telah menjangka bekalan yang dijadualkan, namun mereka tidak tiba, dan pada September 1851 mereka mati akibat sakit dan kelaparan. Misi Patagonia diteruskan dan pada tahun 1854 namanya diubah menjadi Persatuan Mubaligh Amerika Selatan. [3]

Pada bulan Januari 1869, Persatuan itu membentuk misi di Ushuaia di Tierra del Fuego di bawah penguasanya, Waite Hockin Stirling . [23] Pada 21 Disember 1869 Stirling telah ditahbiskan di Westminster Abbey sebagai Uskup pertama Kepulauan Falkland dan pada masa itu mempunyai kuasa episkopal di seluruh Amerika Selatan , sehingga kuasa beralih ke Uskup Buenos Aires . [22] Pada tahun 1914 misi pertama, Misión Chaqueña, ditubuhkan di utara Argentina.

Keuskupan Anglican Argentina adalah sebahagian daripada Wilayah Anglican Selatan Cone of America dan diketuai oleh Uskup semasa Buenos Aires. [24]

Orang yang terkenal[sunting | sunting sumber]

 • Raúl Alfonsín - Presiden Argentina dari 10 Disember 1983 hingga 8 Julai 1989. Ibunya, Ana María Foulkes, berasal dari bahasa Inggeris.
 • Carlos Babington - bekas pemain bola sepak . Dikenali sebagai "El Inglés" (The Englishman).
 • Hilda Bernard - pelakon
 • Jorge Luis Borges - pengarang dan penyair ; neneknya berasal dari bahasa Inggeris.
 • Eduardo Bradley - penyelamat.
 • Lucas Bridges - penulis dan peneroka .
 • Hector Cuper - pengurus bola sepak   [ <span title="Cuper anyway doesn't sound English; Couper is Scots (April 2015)">rujukan diperlukan</span> ][ <span title="Cuper anyway doesn't sound English; Couper is Scots (April 2015)">rujukan diperlukan</span> ]
 • Rodolfo Enrique Fogwill - pengarang dan sosiologi
 • Donald Forrester - cricketer .
 • John Godwin - sub-Leftenan di Rizab Laut Diraja British dalam Perang Dunia II . Bergabung dengan 14 (Arctic) Commando dan hilang pada Pemeriksaan Operasi.
 • Andrew Graham-Yooll - penulis, kini bekerja untuk Perfil .
 • Trevor Grove - editor wartawan dan akhbar.
 • Soto Grimshaw - naturalis dan penjelajah.
 • Diego Hartfield - pemain tenis.
 • Juan Enrique Hayes - pemain bola sepak.
 • Leonardo Henrichsen - wartawan foto .
 • Pemain tenis Mariano Hood .
 • Juan Carlos Howard - pianis dan komposer tango.   [ <span title="He only assumed the name Howard. (April 2015)">rujukan diperlukan</span> ][ <span title="He only assumed the name Howard. (April 2015)">rujukan diperlukan</span> ]
 • William Henry Hudson - pengarang dan naturalis
 • Martita Hunt - pelakon.
 • Olivia Hussey - pelakon terkenal dengan peranannya sebagai Juliet dalam filem versi 1968 Franco Zeffirelli Romeo dan Juliet .
 • Francisco Moreno - penjelajah dan geografi. Ibunya, Juana Thwaites, berasal dari bahasa Inggeris.
 • Edward Robert Morgan - pemain serantau ragbi. Bekas kapten pasukan kebangsaan .   [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (April 2010)">rujukan diperlukan</span> ][ <span title="This claim needs references to reliable sources. (April 2010)">rujukan diperlukan</span> ]
 • Ishak Newell - pengasas atau kelab bola sepak Old Boys Newell .
 • Olga Casares Pearson - pelakon.
 • Carlos Pellegrini - Presiden Argentina dari 6 Ogos 1890 hingga 12 Oktober 1892. Ibunya, María Bevans Bright, berasal dari bahasa Inggeris.
 • Julio Porter - penulis skrip dan pengarah filem , yang dikenali sebagai salah seorang penulis skrip dan pengarah filem yang paling produktif dalam sejarah Pawagam Argentina .
 • Peter Prescott (peguam) - Peguam Ratu .
 • Jorge Pullin - ahli fizik.
 • Collier Twentyman Smithers - pelukis, tokoh dan pelukis desa.
 • René Strickler - pelakon.
 • Martín Jacobo Thompson - pegawai angkatan laut dan patriot, pengasas Angkatan Laut Argentina .
 • Maria Elena Walsh - penulis dan penyanyi kesusasteraan kanak-kanak.
 • Eduardo Wilde - doktor, ahli politik dan penulis.
 • Amancio Williams - arkitek.
 • Pegawai pemerintah tentera Argentina yang menyerang Malvinas / Falklands pada tahun 1982 dan menggantikan pentadbiran British di sana adalah Laksamana Argentina Carlos Büsser , yang mempunyai nenek moyang Inggeris.   [ <span title="This claim needs references to reliable sources. (February 2018)">rujukan diperlukan</span> ][ <span title="This claim needs references to reliable sources. (February 2018)">rujukan diperlukan</span> ]
 • Elena Roger - pelakon.

Galeri[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

 • Bola sepak di Argentina
 • Sekolah Menengah Bahasa Inggeris Buenos Aires
 • Kelab Athletik Alumni
 • Kelab bola sepak Inggeris melawat ke Amerika Selatan

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ Chavez, Lydia (23 Jun 1985). "Fare of the country; Teatime: A bit of Britain in Argentina". The New York Times. Dicapai pada 9 Januari 2010.
 2. ^ Semasa Perang Dunia II banyak Anglo-Argentines berkhidmat di angkatan tentera British dan, sementara di Britain, berkahwin dengan wanita-wanita Inggeris, kemudian kembali ke Argentina bersama isteri dan anak mereka. Kanak-kanak tersebut dianggap Anglo-Argentines.
 3. ^ a b c d e f "Anglicans in Argentina: Chaplaincies to the expatriate British". Iglesia Anglicana Argentina. Diarkib daripada yang asal pada 12 Februari 2007. Dicapai pada 7 Januari 2008. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 4. ^ a b Kuper, Simon (25 Februari 2002). "The conflict lives on". The Guardian. Diarkib daripada yang asal pada 7 Disember 2013. Dicapai pada 7 Januari 2008. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 5. ^ "Emigration of Scots, English and Welsh-speaking people to Argentina in the nineteenth century". British Settlers in Argentina—studies in 19th and 20th century emigration. Dicapai pada 8 Januari 2008.
 6. ^ "Historia general de las Relaciones Exteriores de la República Argentina: Hacia la crisis (1880–1890)" [General History of the Foreign Relations of the Argentine Republic: Towards the crisis (1880–1890)]. Universidad del CEMA (dalam bahasa Sepanyol). 2000. Dicapai pada 10 Mac 2017.
 7. ^ "Historia general de las Relaciones Exteriores de la República Argentina: Capítulo 49: Las relaciones económicas con Gran Bretaña en el período 1930–1943" [General History of the Foreign Relations of the Argentine Republic: Chapter 49: Economic relations with Great Britain during the period 1930–1943]. Universidad del CEMA (dalam bahasa Sepanyol). 2000. Dicapai pada 10 Mac 2017.
 8. ^ "Buenos Aires High School". Buenos Aires English High School. Diarkib daripada yang asal pada 22 Ogos 2008. Dicapai pada 6 Januari 2009. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 9. ^ Graham-Yooll, Andrew (7 Mac 1999). "Dos nostalgias" [Two nostalgias] (dalam bahasa Sepanyol). Clarín. Dicapai pada 10 Mac 2017.
 10. ^ "The Anglo-Argentine Society". The Anglo-Argentine Society. Dicapai pada 8 Januari 2008.
 11. ^ a b "Wings of Thunder – Wartime RAF Veterans Flying in From Argentina". PR Newswire. 6 April 2005. Diarkib daripada yang asal pada 8 Jun 2011. Dicapai pada 8 Januari 2008. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 12. ^ a b Buckley, Martha (9 April 2005). "How Argentines helped British win war". BBC News. Diarkib daripada yang asal pada 8 Mac 2006. Dicapai pada 8 Januari 2008. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 13. ^ Juruterbang Argentina memecah keheningan semasa Perang Dunia Kedua - Reuters
 14. ^ Maffeo, Aníbal José – Proa a la Victoria (2014) ISBN 978-987-45062-3-8
 15. ^ Margaret Thatcher (13 Mac 1995). The Downing Street Years. halaman 173–85. ISBN 0006383211.
 16. ^ "Garis masa: Argentina" . BBC News. Diperoleh pada 16 Jun 2012.
 17. ^ Eduardo Wilde y el laicismo argentino Buenos Aires, 1948 oleh Solari, Juan Antonio.
 18. ^ Gorgazzi, Osvaldo José; Bobrowsky, Josef (18 Februari 1999). "Some Information on the Early History of Football in Argentina". RSSSF. Dicapai pada 8 Januari 2008.
 19. ^ Lawatan Amerika Selatan dari Chelsea FC 1929 oleh Pablo Ciullini pada RSSSF
 20. ^ Historia del Fútbol Amateur en la Argentina, by Jorge Iwanczuk. Published by Autores Editores (1992) – ISBN 9504343848
 21. ^ Plaza Jewell, kelab donde norte de deporte rosarino, cumple hoy 145 años , La Capital , 27 Mar 2012
 22. ^ a b Millam, Peter J. (Ogos 1997). "The Falklands – The World's Largest Diocese: "A Noble History and a Glorious Past"". Falkland Islands Newsletter. Falkland Islands: Falkland Islands Association (70). Diarkib daripada yang asal pada 6 Mei 2005. Dicapai pada 7 Januari 2008. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)
 23. ^ Bridges, E L (1948) The Uttermost Part of the Earth Republished 2008, Overlook Press ISBN 978-1-58567-956-0
 24. ^ "Quick facts: The Anglican Church of the Southern Cone of America". Anglican Journal. Canada: The Anglican Church of Canada. 30 November 2007. Diarkib daripada yang asal pada 19 Julai 2008. Dicapai pada 7 Januari 2008. Parameter |dead-url= yang tidak diketahui diendahkan (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]