osu!

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
osu!
Pembangun Dean "peppy" Herbert
Pelantar Microsoft Windows
Android (bermula 2.1)
Apple Mac OS X (Keluaran Beta)
iPhone (App Store)
mana-mana iDevice jailbroken (Cydia)
Tarikh keluaran September 16, 2007
Genre Mod muzik
Mod Perseorangan, Berkumpulan
Keperluan sistem
 • 1GHz+ Processor
 • 512MB+ RAM disarankan
 • Microsoft .NET Framework (2.0+, 32bit)
 • FFDShow atau codec video yang sama (hanya untuk sokongan main semula video)
Kaedah input Peranti penunjuk

osu! adalah sebuah permainan ritma percuma yang hanya dikhaskan untuk Microsoft Windows pada asalnya. Permainan ini ditulis dalam C# pada .NET Framework. Permainan ini juga telah menyokong Mac OS X, iOS, dan Android. Permainan adalah berdasarkan tajuk komersil termasuk Osu! Tatakae! Ouendan, Elite Beat Agents, Taiko no Tatsujin, O2Jam dan DJMax.

Cara bermain[sunting | sunting sumber]

Peringkat permainan dikenali sebagai beatmap. Setiap beatmap, lagu akan dimainkan bersama unsur-unsur hit yang berbeza (bulatan hit, slider dan spinner) akan muncul pada papan permainan. Pemain perlu menggunakan peranti penunjuk untuk memanipulasi elemen-elemen ini dalam masa dengan rentak lagu yang dimainkan dalam usaha untuk mendapatkan mata. Selain tetikus yang dianggap sebagai peranti penunjuk yang terkenal, kombinasi daripada tetikus, Tablet PC, tablet grafik dan keyboard juga boleh digunakan.

Objektif[sunting | sunting sumber]

Objektif utama ketika bermain osu! adalah semata-mata pemain untuk hit, menyelesaikan, menhabiskan kesemua hit bulatan, slider dan spinner untuk mengekalkan bar nyawa mereka, yang mengalir pada kadar yang stabil sepanjang permainan, melebihi 0 keatas sehingga lagu berakhir. Pemain yang lebih berpengalaman sering akan berusaha untuk mencapai matlamat yang lebih khusus dan sukar, seperti meningkatkan skor yang tinggi atau gred pada peta tertentu, biasanya dengan cuba untuk mendapatkan hit masa mereka lebih baik dan mengelakkan seberapa banyak yang mungkin terlepas untuk meningkatkan pengganda kombo.

Bulatan hit[sunting | sunting sumber]

JUga dikenali sebagai beat, bulatan hit biasa digunakan pada hampir setiap beatmap. Apabila bulatan hit muncul, sebuah lingkaran, yang dipanggil lingkaran masa, akan muncul pada bulatan hit dan semakin mengecil kearah bulatan. Untuk mendapatkan markah pada bulatan hit, pemain mesti meletakkan kursor ke atas bulatan dan klik butang hit apabila lingkaran masa menyentuh hujung bulatan hit.

Slider[sunting | sunting sumber]

Slider akan muncul dengan dua bulatan bersama sebatang laluan yang dipanggil trek gelongsor, diantara bulatan. Seperti bulatan hit, lingkaran masa akan muncul pada permulaan slider, yang mesti diklik apabila hujung bulatan disentuh oleh lingkaran masa. Tidak seperti bulatan hit, selepas menekan bulatan hit, sebiji bola yang dipanggil bola gelongsor akan muncul dan bergolek disepanjang trek, dan pemain mesti terus mengekalkan butang hit dan memastikan kursor mereka berlegar di atas atau berhampiran bola gelongsor sehingga ia telah sampai ke penghujung gelongsor. Kadang-kadang akhir gelongsor akan mempunyai anak panah, yang bermakna pemain akan diperlukan untuk mengikuti bola gelangsar kembali ke titik permulaan.

Spinner[sunting | sunting sumber]

Spinner adalah sebuah bulatan yang besar dan hampir melitupi papan permainan. Bulatan ini akan membesar jika dipusingkan dan markah bonus akan diberi jika putaran melebihi kouta yang diperlukan. Pada versi yang lama sebuah lingkaran masa akan mucul dan mengecil kearah bahagian tengah bulatan semasa dipusingkan. Pemain mesti tahan butang hit dan membuat putaran pada kursor mereka mengenai pusat pemutar. Semasai pemain terus memutar, tolok pemutar di kedua-dua belah skrin bermula untuk mengisi, dan apabila ia telah dipenuhi, pemain akan diberitahu bahawa spinner telah diselesaikan. Seperti versi baru, putaran berterusan selepas itu dan sehingga cincin biru sampai pusat pemutar akan dianugerahkan mata bonus.

Tepat dan terlepas[sunting | sunting sumber]

Bulatan hit, slider, dan spinner mempunyai kretiria yang berbeza jika ditekan tepat atau terlepas, dan juga mata yang beri berbeza mengikut ketepatan semasa menekan bulatan hit.

Mengklik butang hit pada masa yang tepat manakala kursor berlegar di atas lingkaran hit atau permulaan gelongsor, atau menyelesaikan gelongsor akan mendapat mata pemain. Dalam kes bulatan hit, mata yang diberikan adalah bergantung sepenuhnya kepada ketepatan masa hit. Slider umumnya dianggap lebih lembut, dan selagi pemain tidak hit permulaan terlalu awal atau terlalu lewat, mengumpul semua mata gelongsor, dan terus memegang butang hit dan berlegar kursor pada bola gelongsor sehingga mencapai akhirnya, bilangan maksimum mata akan diperolehi. Mata yang diberikan oleh sebuah spinner bergantung kepada bilangan putaran selesai. Putaran tambahan selepas pemutar yang telah dibersihkan akan terus meningkatkan mata yang diperolehi. Hits yang berjaya akan mengisi tolok nyawa pada jumlah yang kecil.

Tiada mata diperolehi apabila objek telah terlepas. Menekan bulatan hit terlalu awal atau terlalu lewat, gagal untuk memungut apa-apa sama ada detik slider atau menamatkan akhir gelongsor, atau gagal untuk mengisi tolok spinner jumlah yang mencukupi akan menyebabkan miss ditambah untuk skor pemain. Sebuah terlepas, atau hilang detik gelongsor, akan menyebabkan tolok nyawa menggugurkan mata jumlah yang kecil.

Pemarkahan[sunting | sunting sumber]

Sebuah pengganda kombo dikekalkan sepanjang lagu. Setelah berjaya mengikuti objek (memukul bulatan hit, mencecah akhir slider atau detik gelongsor, menyelesaikan sebuah spinner, dll), pengganda meningkat sebanyak 1; atas kegagalan (hilang bulatan hit, hilang akhir slider atau detik gelongsor, tidak mengisi spinner jumlah yang mencukupi, dll), penggandaan adalah semula kepada 0. pengganda ini kemudian didarab dengan beberapa faktor termasuk kesukaran beatmap yang dimainkan dan "pengganda mod", pengganda penggunadikenakan akibat daripada permainan mengaktifkan mengubah mod, yang kemudiannya didarab dengan nilai asas hit untuk mendapatkan skor hit. Untuk lebih tepat, formula skor hit adalah:

Mata bagi sebuah hit = Mata asas bagi hit x (1 + penggadaan kombo x penggandaan kesukaran x penggandaan mod / 25)

Mod[sunting | sunting sumber]

osu! mempunyai beberapa mod yang boleh mengubah cara bermain. Mod-mod ini dikategorikan kepada tiga bahagian:

 • Pengurangan kesukaran: Mod-mod ini akan mengurang kesukaran (contohnya, dengan mematikan kegagalan, jadi pemain boleh bermain walaupun bar nyawa mencapai sifar), tetapi akan mengurangkan penggandaan mata.
 • Peningkatan kesukaran: Mod-mod ini akan meningkatkan lagi kesukaran (contohnya, dengan menggunakan "lampu suluh" demikian hanya kawasan kecil di seluruh kursor boleh dilihat pada bila-bila masa), untuk meningkatkan penggandaan mata.
 • Khas: Mod-mod ini tidak digunakan pada mana-mana kategori. Mod-mod ini menyebabkan permainan tidak di"ranking" dan markah tidak disimpankan.

Mod permainan khas[sunting | sunting sumber]

osu! mempunyai tiga mod permainan khas yang boleh diakses dalam pemilihan Khas menu permainan: Taiko, Catch the Beat dan osu!mania. Mod ini membenarkan gaya permainan yang berbeza daripada mod main biasa.

Taiko[sunting | sunting sumber]

Mod Taiko diilhamkan daripada Taiko no Tatsujin, satu lagi permainan irama yang melibatkan memukul gendang mengikut irama muzik. Mod Taiko tidak memerlukan penggunaan kursor kecuali untuk menyemak imbas senarai beatmap dan menu menjedakan (pause). Sebaliknya, hanya klik diperlukan, yang dilakukan pada keyboard. Walau bagaimanapun, komuniti osu! telah menemui pelbagai cara untuk menyokong pengawal Tatakon atau DrumCon bertujuan untuk permainan Taiko no Tatsujin PS2. Biasanya, sebuah skrip yang luar digunakan untuk memetakan input pengawal untuk kekunci pada papan kekunci. Sebuah PlayStation ke USB Pengawal jambatan yang diperlukan untuk menyesuaikan diri pengawal untuk komputer.

Apabila bermain Mod Taiko , rentak merah dan biru, serta drumrolls kuning panjang (dengan penampilan yang serupa dengan slider) akan bergerak merentasi skrin - pemain yang mendapat lebih banyak mata untuk lebih hit yang mereka capai. Dalam permainan asal Taiko no Tatsujin, rentak merah dirujuk sebagai "Don" dan rentak biru "Kat". Rentak merah mewakili (drum) pusat Taiko dan biru bit kepada rim. Spinners juga hadir dalam mod Taiko ini. Arah kiri skrin adalah bulatan bergerak. Pemain perlu hit butang yang sepadan dengan setiap bit berwarna apabila bit melepasi di bawah lingkaran ini. Konfigurasi penting boleh dikaji semula dan diubah dalam menu Pilihan, di bawah Input.

Untuk memukul rentak merah, pemain perlu memukul salah satu dua butang hit dalaman Taiko. Untuk biru, butang hit Luar Taiko mesti ditekan. Apabila bit besar melepasi di bawah bulatan, menekan kekunci yang sepadan akan mendapat pemain mata tambahan. Apabila bit lama melepasi di bawah bulatan, pemain perlu ketuk untuk rentak untuk mendapatkan mata. Apabila spinner muncul, mereka mesti ganti memukul butang dalaman dan luaran hit sehingga nombor di bahagian bawah mencapai 0.

Catch the Beat[sunting | sunting sumber]

Mod ini meletakkan pemain yang mengawal watak yang memegang plat di atas kepala mereka, dengan tujuan untuk menangkap buah-buahan yang jatuh dari bahagian atas skrin.

Rentak biasa pada peta ditukar semata-mata untuk buah-buahan yang jatuh lurus ke bawah. Slider mempunyai satu buah-buahan di setiap hujung slider dan jejak jus turun menuju di antara hujung. Titisan jus besar bersamaan detik gelongsor, manakala titik kecil menambah mata tambahan untuk skor (dan menjejaskan ketepatan). Spinner akan menjatuhkan buah-buahan secara banyak dari bahagian atas skrin; pemain tidak perlu untuk menangkap semua buah-buahan, walaupun menangkap buah-buahan yang lebih akan mendapatkan mereka lebih banyak mata.

osu!mania[sunting | sunting sumber]

osu!mania adalah mod yang serupa seperti Beatmania IIDX dan DJMax di mana pemain perlu menekan kekunci terikat kepada beberapa ruangan mengikut muzik. Seperti yang memainkan muzik, not yang jatuh dari bahagian atas skrin dalam beberapa ruangan yang nombor bergantung kepada peta. Semasa not mencapai beberapa baris bawah ruangan, pemain dijangka akan tekan butang terikat pada lajur tersebut untuk menyelesaikan not.

Satu set khas mod boleh didapati di osu! mania iaitu 4K, 5K, 6K, 7K, 8K. Biasanya beatmap adalah bertujuan untuk dimainkan oleh sejumlah kunci ditetapkan untuk beatmap, namun menggunakan salah satu daripada mod khas boleh menukar jumlah ini kunci untuk mengurangkan skor.

Mod ini dikeluarkan pada 30 September 2012.

Beatmap[sunting | sunting sumber]

Permainan ini menggunakan beatmap yang direka oleh pemain, iaitu fail yang mengandungi data permainan yang sebenar. Dicipta menggunakan editor dalam permainan, ini membolehkan pengguna untuk memilih mana-mana lagu yang mereka suka dan mewujudkan bit untuk itu. Beatmap untuk lagu-lagu tertentu yang kemudiannya boleh dikongsi melalui pemuat naik dalam permainan langsung terus ke laman web utama. Penyelia boleh memberikan maklum balas untuk beatmap, biasanya mencadangkan beberapa cara untuk meningkatkan kualiti. Selepas penulis telah diubahsuai beatmap mengikut tips ia diterima dan penyelia berpuas hati dengan kualiti, mereka boleh meluluskan untuk ranking. Statistik bagi setiap kualiti beatmap yang diluluskan, yang dikenali sebagai "ranking" beatmap, dikekalkan pada Laman web osu!. Skor untuk setiap ranking beatmap dijumlahkan untuk menentukan skor ranking pemain.

Pada September 27, 2012, lebih daripada 60,000 beatmap telah diwujudkan, di mana kira-kira 6,800 telah mencapai status rankin. Bilangan peta ranking beransur-ansur meningkatkan apabila penyelia atau Pasukan Penghargaan Beatmap meranking peta baru yang dikemukakan.[1][2]

Berkumpulan (Multiplayers)[sunting | sunting sumber]

Pada 3 Jun, 2008, berbilang ditambah kepada sebaran awam (b335). Multiplayer terdiri daripada lobi pusat bilik tersedia dan memaparkan pemain talian semasa. Bilik dicipta dengan butang "New Game". Permainan bermula apabila semua pemain di dalam bilik dilabel sebagai "Ready" dan tuan rumah (host) mengklik start. Permainan Multiplayer terdiri daripada komponen-komponen yang biasa sebagai pemain Single Osu! permainan, tetapi dengan papan mata dalam permainan memaparkan kedudukan semasa pemain-pemain di dalam bilik. Semua cara bermain (termasuk Taiko, Catch The Beats dan osu!mania) boleh didapati dalam mod multiplayer, serta pelbagai peraturan pemarkahan, seperti osu! Pemarkahan Standard, di mana mata kemenangan tertinggi, atau osu! Ketepatan Standard di mana memukul not yang sempurna dan mencapai tempat teratas. Pemain juga boleh bermain tag koperasi di mana bilik yang bekerja sebagai satu pasukan untuk menyelesaikan lagu apabila setiap pemain diberikan menewaskan kelompok tertentu untuk bermain, 1 pemain pada satu masa. Selepas keluaran b593a, mod Tag Team telah diperkenalkan di mana pemain akan berpihak kepada dua pasukan (Merah dan Biru) dan bekerja sebagai satu untuk menang.

Sambutan kritikal[sunting | sunting sumber]

Permainan ini telah dipaparkan dalam beberapa majalah dan laman web.[3][4][5] Penerimaan secara umumnya positif, dengan aduan terbesar adalah bahawa bermain osu! dengan tetikus mengambil masa yang lama untuk membiasakan diri dengannya.

Pelantar Bukan PC[sunting | sunting sumber]

Pada November 2008, sebuah port osu! untuk iPhone/iPod Touch telah diumumkan dan dikeluarkan pada January 2009 melalui gedung Cydia.[6]

Sebuah versi osu yang rasmi dalam App Store bertajuk osu!stream yang dikeluarkan pada 08/01/2011.[7] osu!stream tidak membenarkan pengguna membuat beatmaps untuk dimainkan, dan hanya membenarkan memilih beberapa lagu-lagu sama ada yang boleh dibeli dari sebuah kedai dalam permainan.

Pada September 2011, osu! for Android telah dikeluarkan.[8]

osu!stream[sunting | sunting sumber]

Sebuah versi osu! yang rasmi dalam App Store bertajuk osu!stream.[9] Ini versi permainan tidak merangkumi beatmaps ciptaan sendiri. Ia sebaliknya mempunyai kedua-dua beatmaps percuma dan berbayar yang boleh dimuat turun di kedai dalam permainan ini.

osu!stream mempunyai tiga mod bermaian:[10]

 • Mod Easy: Bit yang perlahan untuk mengelakkan pemain daripada gagal.
 • Stream: Mod ini adalah unik untuk osu!stream. Mod ini menyebabkan permainan untuk menukar antara "stream", atau kesukaran yang berbeza dalam permainan tunggal berdasarkan prestasi pemain.
 • Expert: Hanya boleh dibuka jika pemain telah mencapai kedudukan "A" atau lebih baik dalam mod stream. Dalam mod ini, permainan semakin sukar dengan rentak yang terdapat lebih cepat, lebih rentak menyusun, rentak lebih berkaitan dan mengurangkan lebih cepat bar nyawa.

Komuniti[sunting | sunting sumber]

Pada 26 Mei 2013, osu! Laman menyatakan bahawa masyarakat termasuk lebih 2.7 juta pengguna berdaftar, dengan sejumlah lebih 1.42 bilion pemain ranking.[11]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota dan rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. osu! senarai beatmap yang diranking. Capaian 30 Jun 2012.
 2. senarai beatmap osu! yang dimuat naik. Capaian 30 Jun 2012.
 3. Orland, Kyle (2007-10-18). Free PC Ouendan/EBA emulator hits public beta on joystiq. Capaian April 24, 2010.
 4. eddie (2007-09-23). 'osu!' – Ouendan/Elite Beat Agents simulator on Bemanistyle. Capaian April 24, 2010.
 5. Santos, Elena (2007-10-19). PC clone of the popular Nintendo DS rhythm game on Softonic. Capaian April 24, 2010.
 6. nuudles (2008-11-16). osu! untuk iPhone dan iPod Touch. Capaian April 24, 2010.
 7. iTunes
 8. osu! untuk Android. Capaian October 9, 2011.
 9. http://osustream.com/ osu!stream. Capaian March 2, 2013
 10. Kesukaran peringkat osu!stream. Capaian Mac 2, 2013
 11. osu! Homepage. Retrieved January 23, 2013

Pautan luar[sunting | sunting sumber]