Padi liar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian

Padi liar
WildRice23.jpg
Pengelasan saintifik
Alam:
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
(tanpa pangkat):
Order:
Keluarga:
Genus:
Zizania

Spesies

Padi liar adalah empat spesies rumput membentuk genus Zizania, dan bijirin yang boleh dituai dari mereka. Bijian sejarah berkumpul dan dimakan dalam kedua-dua Amerika Utara dan China. Walaupun kini sesuatu makanan istimewa di Amerika Utara, bijirin kurang dimakan di China,[1]:165 di mana batang pokok digunakan sebagai sayur-sayuran.

Padi liar tidak langsung yang berkaitan dengan padi Asia (Oryza sativa), yang liar leluhur O. rufipogon dan O. nivara, walaupun mereka adalah sepupu rapat, berkongsi suku Oryzeae. Ia juga tidak loji yang digambarkan sebagai ζιζάνια (zizania) dalam Cerita ibarat Tares dalam Bible, yang dianggap sebagai "Lolium temulentum.

Tumbuh-tumbuhan hidup di air cetek di kecil tasik dan aliran mengalir perlahan; selalunya, hanya ketua berbunga beras liar naik di atas air. Bijirin dimakan oleh itik mencebur akuatik dan hidupan liar yang lain, serta manusia.

Spesies[sunting | sunting sumber]

Tiga spesies padi liar yang berasal dari Amerika Utara:

Satu spesies berasal dari Asia:

  • Padi liar Manchuria (Z. latifolia; sinonim tidak betul: Z. caduciflora), berasal saka di China.

Padi liar Texas berada dalam kebahayaan pupus disebabkan oleh kehilangan habitat yang sesuai dalam lingkungan yang terhad dan pencemaran. Debunga beras liar Texas hanya boleh melakukan perjalanan kira-kira 30 inci jauh dari loji ibu bapa. Jika debunga tidak mendarat di atas bunga menerima wanita dalam jarak itu, tidak ada benih dihasilkan.[2] Padi liar Manchuria telah hampir hilang dari kawasan liar dalam julat asli, tetapi telah sengaja dibawa masuk ke dalam hutan di New Zealand dan dianggap sebagai spesies invasif terdapat[3]

Kegunaan sebagai makanan[sunting | sunting sumber]

Menuai padi liar.

Spesies yang paling biasa dituai sebagai [bijirin [| bijian]] spesis tahunan "Zizania palustris. [Orang asli Amerika di Amerika Syarikat | Orang Asli Amerika]] dan bukan India panen padi liar oleh kanu ing ke dalam pendirian tumbuh-tumbuhan, dan lentur kepala bijian masak dengan batang kayu yang dipanggil knockers, supaya [pengirikan | mengirik]] benih ke dalam kanu.

Saiz knockers, serta maklumat lain, yang ditetapkan dalam undang-undang negeri dan puak. Oleh statut Minnesota, knockers mesti paling banyak 1 inci diameter, 30 inci panjang, dan satu paun berat badan.[4] Tumbuh-tumbuhan adalah tidak dipukul dengan knockers tetapi hanya memerlukan memberus lembut untuk mengusir gandum yang matang. Oksitan orang memanggil tumbuhan inimanoomin "yang bermaksud" beri yang baik ". Beberapa benih jatuh ke bawah berlumpur dan bercambah lewat tahun ini.

Oksitan liar padi kantung, kulit kayu cedar, Muzium Sejarah Semula Jadi Amerika

Beberapa budaya Amerika asli, seperti yang Oksitan, pertimbangkan padi liar untuk menjadi komponen suci dalam budaya mereka.[5] Padi dituai dengan kanu: satu van orang (atau "mengetuk") padi ke kanu dengan dua tiang kecil (yang dipanggil "knockers" atau "flails") manakala pengayuh lain perlahan-lahan atau menggunakan tiang tolak. Bagi kumpulan-kumpulan ini, tuaian ini adalah budaya yang penting (dan selalunya ekonomi) event. Yang dinamakan oleh Ojibwe itu, jiranOmanoominii(Menominee suku, yang endonymMamaceqtaw,"rakyat") dinamakan sempena tumbuhan ini. Banyak tempat di Illinois, Indiana, Manitoba, Michigan, Minnesota, Ontario, Saskatchewan dan Wisconsin dinamakan selepas tumbuhan ini, termasuk Mahnomen, Minnesota, Menomonie, Wisconsin dan banyak tasik dan sungai yang mengandungi nama "Beras , "" Wildrice, "atau" Wild Rice. "

Kerana di [pemakanan []] al nilai dan rasa, padi liar meningkat popular di akhir abad ke-20, dan penanaman komersial yang bermula di Amerika Syarikat dan Kanada untuk membekalkan permintaan yang semakin meningkat. Di Amerika Syarikat (AS) pengeluar utama California dan Minnesota (di mana ia adalah rasmi bijian negeri) dan ia adalah sebahagian besarnya ditanam di sawah s. Di Kanada, ia biasanya dituai daripada badan-badan semulajadi air, pengeluar terbesar wilayah Saskatchewan. padi liar juga dihasilkan di Hungary dan Australia. Di Hungari, penanaman bermula pada tahun 1974 di padang beras Szarvas.[petikan diperlukan] Beras Ltd India telah ditubuhkan pada tahun 1990. Kini, beras liar Hungary berkembang dan memproses diuruskan oleh syarikat ini. Di Australia, pengeluaran dikawal oleh Ricewild Pty Ltd di Deniliquin di Selatan New South Wales.[6]

Manchurian wild rice (Bahasa Cina: pinyin: ), gathered from the wild, was once an important grain in ancient China.[1]:165 Kerana kesukaran untuk menjinakkan itu, ia secara beransur-ansur kehilangan kepentingan dengan meningkatkan kepadatan penduduk, sebagai habitatnya telah ditukar untuk digunakan dalam meningkatkan padi[petikan diperlukan]. Ia kini amat jarang berlaku di dalam hutan, dandigunakan sebagai sebutir telah hilang sepenuhnya di China, walaupun ia terus diusahakan untuk batang.[1]:165

Wild rice, cooked
Nilai pemakanan per 100 g (3.5 oz)
Tenaga 423 kJ (101 kcal)
Karbohidrat 21.34 g
- Gula 0.73 g
- Serabut diet 1.8 g
Lemak 0.34 g
Protein 3.99 g
Air 73.93 g
Sumber: USDA Nutrient Database
Padi liar masak

Pemakanan dan keselamatan[sunting | sunting sumber]

Hampir selalu dijual sebagai kering gandum, padi liar adalah tinggi dalam protein []], asid amino lisin dan serat pemakanan, dan rendah dalam lemak. Seperti beras benar, ia tidak mengandungi gluten. Ia juga merupakan sumber mineral dan vitamin B tertentu. Menurut Self's online NutritionData, 1 cawan padi liar yang dimasak akan menyediakan 5% atau lebih daripada nilai harian thiamin, riboflavin, besi, dan potassium, 10% atau lebih daripada nilai harian niasin, B6, folate, magnesium, fosforus, 15% daripada zink;dan lebih 20% daripada mangan.

Benih padi liar yang boleh dijangkiti oleh kulat yang sangat toksik [ergot]], yang berbahaya jika dimakan. Bijirin yang dijangkiti akan mempunyai blotches merah jambu atau keunguan atau pertumbuhan kulat, dari saiz benih untuk beberapa kali lebih besar.[7]

Batang[sunting | sunting sumber]

padi liar berpunca sebelum dan selepas mengelupas.

Batang garing bengkak putih padi liar Manchurian ditanam sebagai sayur-sayuran, masyhur di Asia Timur dan Tenggara. Bengkak berlaku kerana jangkitan jelaga kulat Ustilago esculenta.[1]:165 Kulat tersebut menghalang tumbuhan daripada berbunga, jadi tanaman [loji perambatan | dibiakkan]] asexually, jangkitan yang dipindahkan dari kilang ibu kepada anak perempuan loji. Harvest mesti dibuat di antara kira-kira 120 hari dan 170 hari selepas penanaman, selepas batang mula membengkak tetapi sebelum jangkitan mencapai peringkat reproduktif, apabila batang akan mula untuk menghidupkan [hitam]] dan akhirnya hancur.

Sayur-sayuran terutamanya biasa di China, di mana ia dikenali sebagai gaosun atau jiaobai (茭白). Nama-nama lain yang boleh digunakan dalam bahasa Inggeris termasuk coba dan buluh air.

Pengimportan sayur-sayuran ke Amerika Syarikat adalah dilarang untuk melindungi spesies Amerika Utara dari kulat.

Kegunaan hiasan[sunting | sunting sumber]

Padi liar juga telah berkembang sebagai sebuah tumbuhan hiasan dalam kolam taman.

Penyakit[sunting | sunting sumber]

Catatan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b c d Simoons, Frederick J. (1991). Food in China: a cultural and historical inquiry. CRC Press. m/s. 559. ISBN 9780849388040.
  2. ^ Pollination Habits of Endangered Rice Revealed to Help Preservation Newswise, Retrieved on July 15, 2008.
  3. ^ NIWA: Stopping the freshwater wild rice invader
  4. ^ Minnesota statute 84.111, subd. 1.
  5. ^ Minnesota Public Radio: Wild rice at the center of a cultural dispute
  6. ^ http://www.ricewild.com.au
  7. ^ Peterson, Lee, "A Field Guide to Edible Wild Plants of Eastern and Central North America", p. 228, Houghton Mifflin Company, New York City, accessed 6 September 2010. ISBN 0 395 20445 3

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Cereals