Pergi ke kandungan

Paganisme Moden

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Altar kafir untuk Haustblot di Björkö, Sweden; berhala kayu yang lebih besar mewakili tuhan Frey.

Paganisme Moden, juga dikenali sebagai Paganisme Kontemporari[1] dan Neopaganisme,[2] ialah istilah kolektif untuk gerakan keagamaan yang dipengaruhi atau berasal daripada pelbagai kepercayaan pagan sejarah masyarakat pra-moden. Walaupun mereka berkongsi persamaan, gerakan agama Pagan kontemporari ialah pelbagai, dan tidak berkongsi satu set kepercayaan, amalan atau teks.[3] Kebanyakan ahli akademik yang mengkaji fenomena itu menganggapnya sebagai gerakan yang terbahagi kepada agama yang berbeza; yang lain menyifatkannya sebagai agama tunggal di mana kepercayaan Pagan berbeza ialah mazhab.

Penganut bergantung pada sumber pra-Kristian, folklorik, dan etnografi kepada pelbagai peringkat; ramai yang mengikuti kerohanian yang mereka terima sebagai moden sepenuhnya, manakala yang lain mendakwa kepercayaan prasejarah, atau cuba menghidupkan semula agama etnik asli setepat mungkin.[4] Penyelidikan akademik telah meletakkan gerakan Pagan di sepanjang spektrum, dengan eklektikisme pada satu hujung dan politeistik rekonstruksionisme pada satu lagi. Politeisme, animisme, dan panteisme ialah ciri umum teologi Pagan.

IPaganisme kontemporari kadangkala dikaitkan dengan pergerakan Zaman Baru, dengan para sarjana menonjolkan kedua-dua persamaan dan perbezaan mereka.[5] Bidang akademik pengajian Pagan mula bergabung pada 1990-an, muncul daripada kesarjanaan yang berbeza dalam dua dekad sebelumnya.

  1. ^ Doyle White 2016.
  2. ^ Adler 2006.
  3. ^ Carpenter 1996.
  4. ^ Adler 2006. pp. 3–4.
  5. ^ York, Michael (1999). "Invented Culture/Invented Religion: The Fictional Origins of Contemporary Paganism". Nova Religio: The Journal of Alternative and Emergent Religions. 3 (1): 135–146. doi:10.1525/nr.1999.3.1.135. JSTOR 10.1525/nr.1999.3.1.135. Dicapai pada 15 December 2020 – melalui JSTOR.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]