Paleoproterozoik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Paleoproterozoik adalah era geologi pertama dalam eon Proterozoik yang berlangsung antara 2500 hingga 1600 juta tahun yang lalu. Benua-benua buat pertama kali stabil pada era ini. Era ini juga merupakan era berkembangnya sianobakteria, suatu jenis bakteria yang menggunakan proses fotosintesis biokimia untuk menghasilkan tenaga dan oksigen. Era ini dibahagi menjadi empat zaman: Siderian, Rhyacian, Orosirian, dan Statherian.

Sebelum adanya peningkatan oksigen atmosfera, hampir semua bentuk kehidupan merupakan anaerob, yang metabolismenya berlangsung melalui respirasi bersel yang tidak memerlukan oksigen. Oksigen bebas dalam jumlah yang sangat besar adalah bersifat racun bagi sebahagian besar bakteria anaerob yang menyebabkan pada ketika itu, hampir semua kehidupan di Bumi punah. Organisma yang dapat bertahan hidup adalah yang tahan terhadap pengoksidaan dan kesan racun oksigen atau yang tinggal di lingkungan yang bebas oksigen. Peristiwa ini disebut dengan Bencana Oksigen.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Skala waktu geologi: eon dan era
(dalam juta tahun)

PaleoproterozoikMesoproterozoik

HadeanArkeanProterozoikFanerozoikPrakambriaera %28geologi%29aeon

Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.