Panasonic Gobel Awards

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Panasonic Gobel Awards
Format Anugerah televisyen
Negara asal Indonesia
Bilangan episod 14
Penerbitan
Penerbit eksekutif Drs. Thayeb Mohammad Gobel
Mr. Konosuke Matsushita
Penyiaran
Saluran asal Indosiar, RCTI, MNCTV, dan Global TV
Siaran asal 1997 – 2011
Pautan luar
Tapak sesawang rasmi

Panasonic Gobel Awards (atau yang dulu bernama Panasonic Awards) adalah anugerah tahunan bagi insan dan program televisyen popular di Indonesia berdasarkan tinjauan pendapat yang dilakukan tabloid Citra. Pertama diadakan pada tahun 1997 dan stesen televisyen relay ditayangkan di Indosiar, namun seiring dengan waktu siaran langsung Panasonic Awards ditayang di stesen televisyen RCTI hingga tahun 2007 melalui Panasonic Awards 2007. Sejak tahun 2009 melalui Panasonic Awards 2009 ditayangkan di RCTI, MNCTV dan Global TV. Sejak 2004 angket dilakukan melalui tinjauan Nielsen Media Research dan hasilnya dijadualkan oleh Ernst & Young.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Panasonic Awards pertama kali diadakan tahun 1997 atas kerja sama PT. Panasonic Gobel Indonesia dengan Tabloid Citra (Gramedia Group, tabloid ini sekarang sudah tidak terbit). Kaedah penentuan pemenangnya adalah dengan "Jajak Pendapat Citra" yang disebarkan di berbagai media massa untuk kemudian diisi secara bertulis dan dihantar kembali oleh masyarakat melalui pos. Menurut Mamat Suherman, salah satu penggagas acara ini, Panasonic Awards dimaksudkan untuk mengetahui suara hati rakyat tentang tayangan dan pengecas acara yang menjadi kegemarannya. Di luar negeri ajang seperti ini biasa disebut "People's Choice Awards".

Tujuan[sunting | sunting sumber]

Panasonic Awards dilaksakan untuk memberikan kesempatan kepada peminat menggunakan kecerdasan dan kecintaan mereka dalam memilih program rancangan atau para insan pertelevisyen yang dipandang terbaik, sesuai dengan kriteria masing-masing pribadi yang bebas merdeka, melalui metode jajak pendapat yang netral dan transparan, serta divalidasi oleh tabulator independent yang memiliki kredibilitas.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]