Parti Ennahda

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Parti Pembaharuan Ennahda atau 'Nahda' adalah parti sederha Islam dalam politik Tunisia.Pada 1 Mac 2011, selepas kerajaan Zine El Abidine Ben Ali runtuh berikutan Revolusi Tunisia 2011 , kerajaan interim Tunisia membenarkan pembentukan parti-parti politik. Sejak itu, Nahda menjadi parti terbesar dan terbaik di Tunisia berbanding parti sekular yang mewujudkan polarisasi antara kelas politik .Pada 24 Oktober 2011, parti Nahda menang dalam pilihan raya pertama sejak protes bermula di negara ini.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Mulanya dikenali sebagai 'Tindakan Islam', parti itu menukar namanya kepada 'Pergerakan Kecenderungan Islam', dan pada 1989 kepada 'Hizb al-Nahda'. Parti itu dianggap sebagai sealiran dengan Revolusi Iran dan awalnya cenderung kepada Ikhwan Muslimin di Mesir .Parti ini menyokong rampasan kedutaan Amerika Syarikat 1989 di Tehran kerana menjadi pusat pengintip.Pada 1984 menurut wartawan Robin Wright,parti ini cenderung kepada Islam dan "pembangkang tunggal yang paling mengancam di Tunis. Ia adalah fundamentalis ,akan menutup kampus atau memulakan demonstrasi " Ahlinya pernah dituduh bertanggungjawab ke atas pengeboman beberapa hotel pelancong pada tahun 1980-an.

Secara tradisinya parti ini dipengaruhi oleh pemikiran Sayyid Qutb dan Maududi tetapi dilabel "Islam sederhana" di tahun 1980-an apabila ia menganjurkan demokrasi dan mengiktiraf pluralisme politik dan "dialog" dengan Barat. Pemimpinnya , ulama Rashid Al- Ghannushi , mempunyai sejarah keganasan di mahkamah. Kerajaan menuduhnya menubuhkan parti politik yang tidak dibenarkan. Dia dituduh menyokong bentuk demokrasi multi-parti yang menawarkan sekurang-kurangnya kebebasan untuk parti .

Dalam Pilihan raya Tunisia 1989, parti Nahda diharamkan bertanding.Namun ahlinya bertanding sebagai calon bebas, dan menerima antara 10% dan 17% undi.Pada 1991, Presiden Ben Ali menentang Nahda dan mnahan 25,000 aktivis . Militan Nahda menyerang ibu pejabat parti pemerintah, membunuh satu orang dan menyimbah asid di muka beberapa orang yang lain.

Akhbar parti ,Al Nahda Al-Fajr diharamkan di Tunisia dan editornya Hamadi Jebali dihukum penjara 16 tahun pada tahun 1992. Dia dituduh menjadi ahli parti haram dan "merobah ciri-ciri kerajaan". Stesen televisyen bahasa Arab, El Zeitouna dipercayai memihak kepada Al Nahda.Sejak 1980-an dan awal 1990-an parti itu teruk ditindas dan hampir 'pupus' .Puluhan ribu pemimpin Islamis dipenjarakan atau dibuang negeri.

Revolusi Tunisia dan amalannya[sunting | sunting sumber]

Berikutan Revolusi Tunisia , kira-kira 1,000 menyeru ula,a Rachid Ghanouchi kembali ke Tunis. Parti itu mendapat sambutan hangat dalam senario politik Tunisia, "terlibat dalam demonstrasi dan mesyuarat dengan Perdana Menteri." Sebelum itu, Al-Ghannushi berjanji akan "menandatangani berkongsi dengan pembangkang lain di Tunisia ". The New York Times melaporkan pakatan pelbagai parti akan mendapat sokongan dari pedalaman Tunisia.Namun orang lain Tunisia terlalu sekular.Pada 22 Januari 2011, Al Jazeera TV berbicara dengan Rashid Al-Ghannushi dan beliau mengesahkan menentang sistem Khalifah Islam, dan menyokong demokrasi, dan menolak Hizbut Tahrir.

Pada bulan Mei 2011 Ketua Setiausaha En Nahda, Hamadi Jebali pergi ke Washington atas jemputan Pusat Pengajian Islam dan Demokrasi.Beliau juga bertemu Senator AS, John McCain dan Joe Lieberman .

Pemimpin Al-Nahda sedar tentang kebimbangan Barat .Pada 18 Mei jurucakap Samir Dilou menyatakan bahawa "Kita tidak mahu teokrasi. Kami mahu sebuah negara demokratik, yang dicirikan oleh idea kebebasan rakyat untuk membuat keputusan sendiri.Kami bukan sebuah parti Islam. Kita adalah sebuah parti Islam yang menggalas prinsip-prinsip Al-Quran. " .Negara Turki sebagai model , berbanding demokrasi Kristian di Itali dan Jerman.Parti itu simpati dengan perjuangan rakyat Palestin dan slogan "tidak ada pangkalan tentera Amerika, tidak ada campur tangan asing."


Pada Jun 2011, Parti Pembaharuan Nahda memperkenalkan parti sebagai moden , demokratik dan memperkenalkan ahli wanita yang memakai tudung dan tidak memakai tudung serta melancarkan sayap belia.Parti ini dilihatsederhana Islam tidak bertentangan dengan ekonomi pasaran .

Dalam Pilihan raya Tunisia pada 23 Oktober 2011, parti itu mengutamakan kelas rendah, memberi hadiah promosi, makanan sempena bulan Ramadan dan menaja pelbagai acara. Oleh itu, , parti itudituduh menerima sumbangan kewangan dari luar negara,dari Arab Teluk

Jawatan Politik[sunting | sunting sumber]

Parti itu kini menolak radikal Islam .Ghannushi menyatakan, "Mengapa kita hendak meniru Taliban dan Arab Saudi sedangkan ada model lain yang lebih berjaya seperti Turki, Malaysia dan Indonesia ?, model yang menggabungkan Islam dan kemodenan "

Ghannushi mengecam Sayyid Qutb dan menyokong hak-hak pekerja , pendidikan wanita, dan menyatakan Undang-Undang Syariah "tidak ada lagi tempat di Tunisia . Wartawan Ahmed Ibrahim melihat Ennahda muncul "lembut" di televisyen, "tetapi di dalam masjid menyeru jihad." .Akhbar Al Arabiya menyatakan bahawa Nahda asasnya konservatif parti Islam dengan kepimpinan yang sederhana.

Nahda hanya meletakkan dua wanita daripada 33 dalam Pilihan raya Dewan Perlembagaan Tunisia 2011. Al-Ghannushi menempelak , semasa kerajaan Ben Ali jga begitu.Tunisia adalah satu-satunya negara Arab yang cenderung kepada masyarakat sekular.

Rujukan[sunting | sunting sumber]